Vrijdag 07/05/2021

Voor u uitgelegdLet's Go Urban

‘Dit valt niet meer te fixen’: onderzoek naar mogelijke fraude bij vzw van Sihame El Kaouakibi (Open Vld)

Sihame El Kaouakibi (Open Vld). Beeld DANIIL LAVROVSKI
Sihame El Kaouakibi (Open Vld).Beeld DANIIL LAVROVSKI

‘Dit valt niet meer te fixen’, zeggen drie bestuursleden van de vzw Let’s Go Urban. Zij namen ontslag en er werd door de rechtbank een verlopige bewindvoerder aangesteld nadat een forensische audit werd uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er een gebrek is aan financiële transparantie. Let’s Go Urban is een jongerenproject dat in 2009 opgericht is door Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi (Open Vld).

De conclusies van de audit roepen veel vragen op over het beheer van de vzw’s en verwante verenigingen door El Kaouakibi. Het onderzoek focust op de periode van 2018 tot 23 september 2020 en de betalingen die naar verwante bedrijven van El Kaouakibi werden verricht, dit voor een totaalbedrag van 342.077 euro, zo bericht Het Laatste Nieuws, dat de audit kon inkijken.Dominante conclusie: de activiteiten van de vzw en de verschillende organisaties waarbij El Kaouakibi betrokken is, zijn enorm verweven met elkaar.

De auditeurs strandden eerst op een totaalbedrag van 199.536 euro dat uitbetaald werd aan twee vennootschappen die gelinkt zijn aan de politica: 177.615 euro aan A Woman’s View en 21.191 euro aan Wannacatch. Wanneer de auditeurs dieper graven, vinden ze ook betalingen waarbij vraagtekens te plaatsen zijn. Een totaalbedrag van 137.541 euro werd aan twee vennootschappen van El Kaouakibi uitbetaald, maar er werden geen overeenkomsten opgemaakt. Het bleef bij vage vermeldingen op facturen, voor onder andere ‘B2B, horeca en hospitality’.

“We hebben een tijd geleden als onafhankelijke leden vragen gesteld bij over de boekhouding binnen de vzw”, zeggen drie bestuursleden van de vzw Let’s Go Urban. “Nu zitten we op het punt dat er een vertrouwensbreuk is tussen ons en mevrouw El Kaouakibi. Dit valt niet meer te fixen.” De drie bestuursleden dienden hun ontslag in en stuurden het verslag ook door naar de ondernemingsrechtbank. Die stelde een voorlopige bewindvoerder aan.

Let’s Go Urban is het stads-dansproject van Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi, die in 2019 voor Open Vld werd verkozen in het Vlaams Parlement. Zij staat nu in de vuurlinie, nadat enkele maanden geleden vraagtekens gesteld werden bij transacties binnen de vzw. “Er waren te veel vragen en klachten rond interne financiële verrichtingen”, zegt Ann Maes, één van de drie ontslagnemende bestuursleden.

“Daarom besloten we een externe audit te doen. Maar daaruit kunnen we enkel concluderen dat er te veel vragen onbeantwoord blijven. We konden zo niet de jaarrekeningen van 2019 en 2020 goedkeuren. Dit alles strookte niet met ons ethisch kompas. Dus hier houdt het voor ons op.”

De bestuursleden stuurden het verslag ook door naar de Antwerpse ondernemingsrechtbank met het verzoek om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. De rechtbank volgde hen daarin en er werd dinsdagochtend een bewindvoerder aangesteld. Die zal nu de komende drie maanden de dagelijkse werking opvolgen en moeten uitzoeken of er inderdaad sprake is van financiële onregelmatigheden.

Het is niet de eerste keer dat vragen gesteld worden bij het beheer van Let’s Go Urban. In 2016 dong de dansvereniging mee naar structurele subsidies van de Vlaamse overheid voor cultuurinstellingen. De expertencommissie beoordeelde het dossier als inhoudelijk én zakelijk “onvoldoende”. Die beslissing wekte destijds ophef omdat Let’s Go Urban toen al een vereniging was met ruime faam voor het betrekken van jongeren van diverse afkomst bij kunstprojecten.

Voor de reputatie van El Kaouakibi en haar organisatie(s) is het nieuws een flinke klap. Let’s Go Urban wordt gesteund door het Antwerpse stadsbestuur, waardoor de organisatie een eigen gebouw kon verwerven in Borgerhout. El Kaouakibi zetelde in het verleden ook als bestuurder bij VRT en was erg gewild als rolmodel voor jongeren. Sinds de verkiezingen van 2019 zetelt Sihame El Kaouakibi in het Vlaams Parlement namens Open Vld. Daar profileerde ze zich snel als een onafhankelijke stem die, met name in integratie- of antiracismedossiers ook tegen de partijrichting durfde ingaan. De jongste maanden vielen haar politieke activiteiten al zo goed als stil.

Open Vld is op de hoogte van de situatie en houdt vast aan het vermoeden van onschuld. Wel is El Kaouakibi gevraagd zich in afwachting van opheldering ‘terughoudend’ op te stellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234