Woensdag 26/02/2020

Antwerpen

Dit is het nieuwe Antwerpse stadsbestuur

De nieuwe Antwerpse coalitie.Beeld Stad Antwerpen

Bart De Wever (N-VA) stelt zijn nieuwe schepencollege voor. Het ‘staatsieporttret’ wordt dadelijk doorgestuurd naar de pers. Gisteren keurden de leden van N-VA, Open VLD en sp.a het bestuursakkoord goed. Bij de socialisten werd het een woelige en emotionele vergadering.

Jinnih Beels wordt tweede schepen en krijgt Jeugd, Onderwijs, Inburgering en Integratie. Tom Meeuws wordt schepen van Sociale Zaken, Armoedebestrijding, Samenlevingsopbouw, Gelijke Kansen, Leefmilieu, Erediensten en Sociale Economie.

N-VA heeft de grootste portefeuilles. Koen Kennis wordt eerste schepen en schepen van Financiën, Middenstand, Groen, Mobiliteit en Decentralisatie. Annick De Ridder heeft de Haven, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening. Nabila Aït Daoud heeft Cultuur en Ludo Van Campenhout mag Sport, Diamant en Markten en Foren bestieren. Fons Duchateau  krijgt Toerisme, Dierenwelzijn, Wonen, Stadspatrimonium en Stads- en Buurtonderhoud. 

Voor Open Vld mag Claude Marinower Openbaar Domein, Werk, Industrie, Economie, Rechtszaken en Digitalisering voor zijn rekening nemen. 

Wie het schepenambt krijgt dat Open Vld en sp.a delen, is nog niet duidelijk. Open Vld zou over drie jaar pas beslissen wie het mandaat van de socialisten overneemt. De sp.a moet nog een schepen aanduiden.

Wrijving binnen sp.a

Oorspronkelijk zou Güler Turan de eerste drie jaar van dat mandaat invullen, maar zij weigerde omdat ze zich niet kan vinden in het bestuursakkoord. Ook nog twee andere gemeenteraadsleden, Karim Bachar en Hicham El Mzairh, stemden tegen het akkoord. Dat gebeurde gisteren op het urenlange ledencongres van de socialisten.

Of zij lid zullen blijven van sp.a is nog geen uitgemaakte zaak. Mochten zij als onafhankelijk gaan zetelen, wordt de meerderheid binnen deze Bourgondische coalitie alsnog krap. 

De volledige ploeg

• Burgemeester Bart De Wever (N-VA): bevoegd voor Bestuurszaken, Evenementen, Externe relaties en Erfgoed

• Eerste schepen Koen Kennis (N-VA): bevoegd voor Financiën, Mobiliteit, Groen, Middenstand en Decentralisatie

• Tweede schepen Jinnih Beels (sp.a): bevoegd voor Onderwijs, Jeugd, en Integratie en Inburgering

• Annick De Ridder (N-VA): bevoegd voor Haven, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke ordening

• Claude Marinower (Open Vld): bevoegd voor Economie, Werk, Innovatie, Industrie, Digitalisering, Marketing en communicatie, Openbaar domein en Rechtszaken

• Nabilla Ait Daoud (N-VA): bevoegd voor Cultuur, Kinderopvang, Personeel, Loketten en Ontwikkelingssamenwerking

• Tom Meeuws (sp.a): bevoegd voor Sociale zaken, Armoedebestrijding, Samenlevingsopbouw, Gelijke kansen, Sociale economie, Leefmilieu en Erediensten

• Ludo Van Campenhout (N-VA): bevoegd voor Sport, Diamant, en Markten en foren

• Fons Duchateau (N-VA): voorzitter van AG VESPA, bevoegd voor Wonen, Patrimonium, Toerisme, Dierenwelzijn, Stads- en buurtonderhoud, en Gezondheids- en seniorenzorg

• Toegevoegd schepen (sp.a, wordt later bekend gemaakt): voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten.
  

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234