Coronavirus
Dit is de nieuwe expertengroep die de regering moet adviseren over haar coronabeleid
Na GEES en Celeval is het nu de beurt aan een derde, nog naamloos, wetenschappelijk adviesorgaan om de regering te adviseren in verband met de te volgen coronastrategie. Naast de usual suspects als Erika Vlieghe, die haar voorzittersrol van bij de GEES opnieuw opneemt, en Steven Van Gucht, zijn er ook enkele opvallende nieuwkomers zoals professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis en motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste. Van gezondheidseconoom Lieven Annemans en ex-voorzitter van Engie Electrabel Johnny Thijs is er dan weer geen spoor meer.
De naam mag dan nog niet officieel zijn, de samenstelling is dat grotendeels wel al. In navolging van de GEES, die de overheid adviseerde in de nasleep van de eerste lockdown, en Celeval, dat daarna een breder perspectief moest aanleveren op de te volgen strategie, is het nu dus tijd voor een derde wetenschappelijke adviesgroep.
In tegenstelling tot de vorige twee adviesraden, die telkens uit 12 leden bestonden, komt dit keer een team van 24 wetenschappers en beleidsverantwoordelijken aan zet. 23 onder hen werden aan De Morgen reeds bevestigd, naar de naam van de 24ste (Franstalige) expert is het nog gissen.
Ervaring voorop
Wat meteen in het oog springt is dat alle leden stuk voor stuk veel ervaring hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis.
Aan het hoofd van het nog te benoemen adviesorgaan komt andermaal Erika Vlieghe, de infectiologe van de Universiteit Antwerpen die ook al aan het hoofd stond van de GEES. Zij wordt bijgestaan door de beide interfederale woordvoerders van Sciensano Yves Van Laethem en Steven Van Gucht. Ook viroloog Marc Van Ranst wordt in ere hersteld en krijgt opnieuw een vast zitje, net als biostatistici Niel Hens en Geert Molenberghs en vaccinoloog Pierre Van Damme.
Opvallende nieuwkomers zijn motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste, die al sinds het begin van de coronacrisis met een enquête wekelijks peilt naar de motivatie onder de bevolking, en professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis.
16 mannen, 7 vrouwen
De adviesraad zal deels uit wetenschappelijke experts zoals Vlieghe en Van Ranst bestaan, maar ook uit experten uit het bredere maatschappelijke veld en beleidsverantwoordelijken.
Naast de hierboven reeds genoemde namen, zullen voorts ook nog professor infectieziekten Steven Callens, Bénédicte Delaere (infectiologe aan het universitair ziekenhuis UCLouvain Namur), Christelle Meuris (infectiologe aan het CHU Luik), Dimitri Van der Linden (infectioloog aan het universitair ziekenhuis Saint-Luc) en een nog niet nader genoemde Franstalige epidemioloog instaan voor de virologische adviezen.
Uit het bredere maatschappelijke veld schuiven naast Vansteenkiste en Godderis ook nog professor volksgezondheid Isabelle Aujoulat (UCL), gezondheidseconoom Philippe Beutels (directeur Centre for Health Economics Research & Modelling Infectious Diseases aan de Universiteit Antwerpen en meeverantwoordelijk voor de tweewekelijkse Grote Coronastudie van de UA), Matthias Dewatripont (professor economie aan de ULB) en Céline Nieuwenhuys (secretaris-generaal van de Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten en experte kansarmoede) mee aan tafel.
De overheidsdiensten en gezondheidsinstanties worden vertegenwoordigd door Sciensano-woordvoerder Steven Van Gucht, Karin Cormann (verantwoordelijke voor het departement volksgezondheid in de Duitstalige gemeenschap), Frédéric Frippiat (verbonden aan het Aviq, het agentschap voor een kwaliteitsvol leven in Wallonië), Tinne Lernout (epidemiologe bij Sciensano), Romain Mahieu (verantwoordelijk geneesheer voor de preventie van infectiezieken bij het Brusselse agentschap Cocom) en Dirk Wildemeersch (coördinator infectieziekten en vaccinaties bij het Agentschap Zorg en Gezondheid).
Tot slot zorgt Michel Thieren (regionaal directeur bij het WHO) voor de brug tussen de Belgische experten en hun internationale collega’s.