Politiek

Dirk Van der Maelen nieuwe voorzitter onderzoekscommissie Kazachgate

Sp.a'er Dirk Van der Maelen is de nieuwe voorzitter van de onderzoekscommissie naar het Kazachgate-dossier. Hij volgt cdH'er Francis Delpérée op die zelf aan de functie verzaakte. Delperée kwam onder vuur te liggen omdat hij zelf betrokken is in de zaak die onderzocht wordt en daar ook voor ondervraagd werd door het gerecht.

Het is volgens het systeem-D'hondt nu oppositiepartij sp.a die een voorzitter mag leveren. En aangezien ook zij maar één zitje hebben, is dat commissielid Dirk Van der Maelen geworden. 

Vanmorgen was gebleken dat steeds meer partijen de positie van Delpérée in vraag stelden. "Dit wordt een farce", zei N-VA-fractieleider Peter De Roover bijvoorbeeld. Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dreigde met een boycot door zijn fractie. Ze vonden het niet kunnen dat Delpérée nooit had vermeld dat hij ondervraagd was in het dossier-Kazachgate.

"Ik stel vast dat verschillende fracties de voorbije uren vraagtekens plaatsen bij mijn rol als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de verruimde minnelijke schikking. Ik stel vast dat mijn fractieleidster in de Kamer twijfels heeft geuit bij mijn capaciteit om voorzitter te zijn. Als gevolg daarvan, zie ik af van de uitoefening van het voorzitterschap", aldus Delpérée. Hij hoopt dat de werkzaamheden van de commissie zich binnen de gepaste termijn en met de gewenste sereniteit en ernst kunnen ontplooien. 

Verwarring over nieuwe voorzitter

Er dook deze namiddag nog een nieuwe optie op: er deed immers ook nog een scenario de ronde waarbij Delpérée titelvoerend voorzitter zou blijven, maar het voorzitterschap de facto in handen zou komen van de eerste ondervoorzitter: Sophie De Wit van N-VA. Maar die zei dat de commissie "het best zo dicht mogelijk bij het systeem-D'hondt blijft, anders openen we de doos van Pandora".

Share

Er deed ook een scenario de ronde waarbij Delpérée titelvoerend voorzitter zou blijven, maar het voorzitterschap de facto in handen zou komen van de eerste ondervoorzitter: Sophie De Wit van N-VA

Delpérée mikte volgens sommigen zelf op de piste van het titelvoerend voorzitterschap. In zijn persbericht zei hij ook slechts dat hij verzaakt aan "de uitoefening van het voorzitterschap". Bronnen hogerop bij cdH waren echter formeel: de Franstalige humanisten zien af van het voorzitterschap. Ook voor de meerderheid was de piste-Delpérée absoluut niet verteerbaar, zo viel elders te horen.

Lees ook: Partijen vragen Delpérée stap opzij te zetten in commissie Kazachgate: "Dit wordt een farce"en Sp.a: "Ook Van Quickenborne onhoudbaar in commissie-Kazachgate"

nieuws

cult

zine