Woensdag 29/06/2022

Politiek

Di Rupo gaat resoluut voor PTB-recepten

Voorzitter Di Rupo zet in zijn boek de lijnen uit voor de vernieuwing van zijn partij. Beeld BELGA
Voorzitter Di Rupo zet in zijn boek de lijnen uit voor de vernieuwing van zijn partij.Beeld BELGA

Een vierdaagse werkweek, een afgetopt loon voor bedrijfsleiders en gratis onderwijs voor ieder kind. In zijn nieuwe boek lanceert PS-voorzitter Elio Di Rupo een hoop voorstellen die de kiezer weer moeten weglokken van extreem-links.

Ann Van den Broek en Roel Wauters

Nouvelles conquêtes heet het nieuwe boek van Elio Di Rupo. En hoewel de eerste hoofdstukken lezen als een politiek testament, met terugblikken op zijn jeugd, op de affaire-Trusgnach toen hij valselijk beschuldigd werd van pedofilie, en op de 541 dagen dat het land zonder regering zat, is het boek allerminst een afscheid. Of zoals Di Rupo het zelf stelde op zijn persconferentie vanmiddag: "Dit is het tegenovergestelde van een testament."

De boodschap van de man die al sinds 1999 aan het hoofd van de partij staat is duidelijk: akkoord, de PS kreeg de afgelopen maanden zware klappen en de schaduw van de PTB weegt bijzonder zwaar, maar niemand is beter om de vernieuwing van de partij te leiden dan hijzelf. Ook al klopt de opvolging in de persoon van Paul Magnette al aan de deur.

We lijsten zijn meest opmerkelijke voorstellen op.

Gratis onderwijs voor ieder kind

En met gratis bedoelt Di Rupo ook helemaal gratis: ook de maaltijden tijdens de middag mogen niets kosten. Dat moeten vanzelfsprekend gezonde en warme maaltijden zijn. De mosterd haalt de PS'er in Finland: daar werd het systeem volgens hem al succesvol ingevoerd. Daarnaast moeten scholen ook een uur studie voorzien, eveneens gratis, zodat leerlingen hun huiswerk al op school kunnen maken.

Leerplicht vanaf 3 jaar

Ieder kind moet verplicht naar de kleuterschool gaan. Nu is een kind pas leerplichtig vanaf zes jaar, vanaf de lagere school. Met als gevolg dat kinderen uit minder gegoede milieus of uit gezinnen met een migratieachtergrond vaak een achterstand oplopen. Het idee achter zowel het gratis eten, de gratis studie, als het verlagen van de leerplichtige leeftijd, is dat ieder kind gelijk aan de start moet kunnen komen. "Kwaliteitsvol eten is daarbij essentieel voor de groei van een kind", schrijft de PS'er.

Om die hervormingen door te voeren in het Franstalige landsgedeelte - onderwijs is een bevoegdheid van de gemeenschappen - denkt Di Rupo de komende vijftien jaar 2 miljard euro extra nodig te hebben. Ofwel 133 miljoen euro per jaar.

De vierdaagse werkweek

Het is de manier die Di Rupo voorstelt om de werkloosheid te bestrijden. Een half miljoen landgenoten is op zoek naar werk, schrijft hij. Tegelijk worstelt een aanzienlijk deel van de werkende bevolking met stressaandoeningen en problemen om een voltijds uurrooster bol te werken. De oplossing: verdeel het werk beter. Een volle werkweek zou dan niet langer 38 uur, maar 30 uur en 24 minuten mogen bedragen.

Loonplafond voor bedrijfsleiders

Naar het idee van loonplafond voor directeurs in de publieke sector, wil de PS-voorzitter ook een loonplafond installeren in de privé. Het hoogste loon in een onderneming mag dan niet meer bedragen dan vijftien keer het loon van de slechtst betaalde werknemer. Wil de baas meer verdienen, dan zal hij ook zijn werknemers opslag moeten geven.

Geen armoede meer in 2030

Momenteel leeft 15 procent van de bevolking in armoede, schrijft Di Rupo. Tegen 2030 wil de PS'er dat geen enkele Belg nog onder de armoedegrens duikt. Om die doelstelling te halen, lanceert hij het idee van de Algemene Sociale Bonus. De laagste lonen moeten een duwtje in de rug krijgen, zodat ze boven de armoedegrens (1.100 euro voor alleenstaande) kunnen uitstijgen.

Legalisering van cannabis

Doorgaans wordt het voorstel gedaan door de jongerenafdeling van een partij - zie naar de kater die sp.a enkele jaren geleden opliep toen de JongSocialisten het punt met succes door het partijcongres joegen. Maar bij de PS komt het idee van een 66-jarige: cannabis kan best gelegaliseerd worden, vindt Di Rupo, omdat het dan ook gereglementeerd kan worden. Hij pleit voor een specifiek Belgisch model, waarbij de staat toezicht houdt op het hele proces: van de productie van cannabis tot en met het gebruik ervan.

Fiscale hervorming

Hét linkse stokpaardje: alle inkomens moeten gelijk belast worden. Of ze nu van arbeid of kapitaal afkomstig zijn. Daarbovenop moet het geheel van die inkomens progressief belast worden. Met andere woorden: er moet een globale inkomenstaks in het leven geroepen worden.

Europees minimumloon

Di Rupo heeft ook heel wat voorstellen tot verbetering van de Europese democratie. Zo moet onder meer de voorzitter van de Europese Commissie rechtstreeks verkozen kunnen worden. Maar de socialist wil ook dat de hoogte van het minimumloon in alle landen van de Europese Unie op hetzelfde niveau komt. Zo wil hij de strijd tegen sociale dumping beter kunnen voeren.

Hoe wil Di Rupo dat allemaal betalen?

De globale inkomenstaks is alvast een van de bronnen van inkomsten die de PS-voorzitter voor ogen heeft. Een miljonairstaks, ook al zo'n links stokpaardje, is een tweede: Di Rupo wil een taks invoeren speciaal voor de allerhoogste inkomens.

Daarnaast denkt hij aan een taks op financiële transacties, een taks die bedrijven moeten betalen op de winsten die ze halen uit de robotisering van hun productie, en wil hij dat de Nationale Bank en het Planbureau met de fijne kam door alle huidige kortingen op de sociale bijdragen gaan om na te gaan of die echt wel geld opbrengen en niet geschrapt kunnen worden.

Bovendien wil Di Rupo dat de kas van de sociale zekerheid niet enkel gespijsd wordt door de sociale bijdragen op lonen, maar dat er een algemene sociale bijdrage komt: eentje die ook berekend wordt op andere inkomsten dan alleen het loon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234