Dinsdag 21/05/2019

Politiek

Deze nieuwe beweging wil sp.a van onderuit redden

Vlnr: Marc le Bruyn, Sofia Lamouchi en Stephen Bouquin, oprichters van 'Wij zijn Socialisten'. Beeld thomas legreve

De boel op stelten zetten binnen de sp.a, zo wil de nieuwe beweging ‘Wij zijn Socialisten’ het tij ten voordele van links doen keren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Allemaal goed en wel, vindt partijvoorzitter John Crombez, "maar laten we niet alles weggooien door interne discussie".

Het gezang in een vergaderzaal van het ABVV-Bondsgebouw in hartje Antwerpen laat er geen twijfel over bestaan. Dit is een bijeenkomst van socialisten. ‘De Nieuwe Internationale’, een geactualiseerde Vlaamse versie van oer strijdlied De Internationale, wordt door enkele van de vijftigtal aanwezigen meegezongen. Niet uit volle borst want een feeststemming hangt er niet. In Nederland en Frankrijk werden de sociaal democratische partijen in recente verkiezingen weggevaagd. "Volgt de sp.a?", hoor je hier en daar denken.

De vijftig zijn voornamelijk (ex-)partijleden en vakbondslieden die ingingen op een uitnodiging van ‘Wij zijn Socialisten’. Dat is een maandoude beweging die de crisis binnen de partij, en de gehele progressieve beweging erkent en stelt het ‘keukenrecept’ in huis te hebben voor de oplossing. Kort gezegd: heb een duidelijke boodschap – wij zijn socialisten – en werk van onderuit, in plaats van "te marchanderen onder technocraten tussen partijen ondereen", aldus medeoprichter en socioloog Stephen Bouquin.

Beeld thomas legreve

Crombez kan zich wel vinden in een ‘duwende kracht binnen de organisatie’, al mag die best geen splijtzwam worden. Daar neigt de taal van Bouquin en die andere oprichter, parlementair medewerker Marc Le Bruyn, wel naar. Politiek moet fundamenteel anders. "Van onderuit willen wij de sp.a overhoop gooien", stelt Bouquin. Het liefst gebeurt dat voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober volgend jaar, maar de federale verkiezingen in 2019 worden de echte maatstaf. "Wij willen eerst terug naar die vijftien procent, en dan richting de dertig."

"Niet zomaar een Facebookgroepje"

Het zijn grootse ambities voor een jonge beweging die net een eerste bijeenkomst achter de rug heeft. Een dag waarop gedebateerd werd over kwesties als ‘staken bij openbare diensten’ en ‘eco-socialisme’, de relatie tussen ecologie en socialisme. Crombez stond als afsluiter geprogrammeerd. Hij leek het te laten afweten, maar daagde alsnog op, met in zijn kielzog Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Yasmine Kherbache.

John Crombez en Yasmine Kherbache op de bijeenkomst van 'Wij zijn socialisten'. Beeld thomas legreve

"Dit was om te tonen dat wij niet een van de honderd Facebookgroepjes zijn", stelt Le Bruyn. Door samen te komen in Antwerpen kreeg ‘Wij zijn Socialisten’ volgens de oprichter een echt startschot. Nu steunen 160 mensen, voornamelijk (ex-)partijleden en vakbondsleden, de beweging, die na dit weekend het land intrekt. Het wil gaan luisteren en mensen betrekken. In januari staat een tweede bijeenkomst op het programma. Daar verwacht Bouquin een veelvoud. "Dan nodigen we Paul Magnette (PS) uit. Ik reken toch op vier- tot vijfhonderd mensen."

Bernie Sanders

Of de beweging echt gaat uitgroeien tot iets groots is de vraag. Tegenover de aanwezigen wijst Crombez erop dat de socialistische partij van onderuit is opgericht. "Wij zijn begonnen door mensen te verzamelen om collectief op te komen voor onze rechten." Daar kunnen Bouquin en Le Bruyn, met sinds kort de hulp van Sofia Lamouchi, het enkel mee eens zijn. Waar ze het niet mee eens zijn is het gebrek aan perspectief, door het jarenlang meeregeren. De laatste zeges van de partij, algemeen stemrecht en de achturige werkdag, dateren al van enkele decennia geleden. "Het debat over 1.500 euro pensioen is één, maar wij willen meer perspectief brengen. De lat mag terug hoog liggen."

Meer dan naar Nederland en Frankrijk kijken Bouquin en Le Bruyn naar het relatieve succes van Democraat Bernie Sanders bij de voorverkiezingen in de Verenigde Staten en Labour-partijleider Jeremy Corbyn in Groot-Brittannië, die in het laatste referendum onverwacht premier Theresa May dwarsboomde. Of Crombez in het rijtje Sanders en Corbyn past? Zeker wel, toch de Crombez als punkrocker en niet als studax, vindt Bouquin. "Hij is heel geloofwaardig, maar moet zich nog ontbolsteren.’"

Beeld thomas legreve
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.