Woensdag 24/04/2019

Ontslag Schauvliege

Deze mensen zitten achter de sms-bombardementen naar Joke Schauvliege

Beeld BELGA

Duizenden sms’en kreeg Joke Schauvliege naar eigen zeggen de voorbije week, waardoor haar telefoon nagenoeg onbruikbaar werd. Wie zit achter Act for Climate Justice, dat verantwoordelijk is voor deze actie van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’?

Act For Climate Justice was met de sms-actie niet aan zijn proefstuk toe. Volgens haar website was de organisatie in november betrokken bij een protest van de radicaal-linkse studentenvereniging COMAC tegen Herman Daems, voorzitter van de raad van bestuur van de KU Leuven. In een filmpje werd toen ook al opgeroepen om Daems een e-mail te sturen, weliswaar op zijn professioneel adres. Act For Climate Justice ontkent vandaag iets met de actie te maken te hebben.

De beweging ontstond naar eigen zeggen in het najaar van 2018 uit een groep gelijkgezinden, maar zonder vaste initiatiefnemers. Het doel: ‘directe acties en burgerlijke ongehoorzaamheid’. De oproep om de Belgische klimaatministers te bestoken met e-mails en sms-berichten past ook in dat opzet. Dat CD&V de actie nu inroept als vergoelijking voor de uitspraken van Schauvliege, noemt Act For Climate Justice een ‘afleidingsmanoeuvre’.

Verenigde Staten

In de VS is het erg gebruikelijk dat drukkingsgroepen burgers oproepen hun volksvertegenwoordiger te contacteren en hun stem te laten horen, maar in België is het veeleer ongebruikelijk. Arno Kempynck, het gezicht van de organisatie, verdedigde zich door te stellen dat enkel het professionele gsm-nummer van de betrokken ministers werd gebruikt, niet hun privénummer. De man leek zich er niet van bewust dat de meeste Belgische politici, ook Schauvliege, slechts één gsm gebruiken voor zowel werk als familieleven. Het leverde hem op sociale media hoongelach en striemende kritiek op.

De actie van de relatief kleine groep activisten dreigt nu in het gezicht van de hele klimaatbeweging te ontploffen. Dat ziet ook Anuna De Wever, een van de drijvende krachten achter de protesten van spijbelende scholieren. “We zijn daar wel bang voor, ja. Je ziet nu al dat tegenstanders meteen de link leggen tussen Act For Climate Justice en ons. Dat is jammer, want wij willen ministers helemaal niet spammen of bashen. We willen net constructief met politici samenwerken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.