Maandag 21/10/2019

Yes We Can?

Deze jonge stemmen hebben nagedacht hoe Europa een Trump-scenario kan vermijden

Nozizwe Dube. Beeld De Morgen

"Politieke partijen moeten er niet van uitgaan dat een stem vanzelfsprekend is omdat ze het beste van het slechtste zijn." Nu maandag gaan veertig changemakers op initiatief van Groen-politicus Kristof Calvo de uitdaging aan om samen na te denken over wat de toekomst brengt. De Morgen laat er alvast drie aan het woord.

De verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president bezorgde heel wat geëngageerde jongeren vorige maand een kater. Maar met moedeloosheid bereik je niets, meent Kristof Calvo (Groen). En daarom verzamelde hij veertig millennials die zich op maandag 5 december in de Antwerpse Roma over de volgende vraag buigen: Yes we can?

Calvo contacteerde heel wat jonge denkers uit verschillende sectoren om samen na te denken over de volgende drie concrete vragen.

Hoe analyseer je de overwinning van Trump?

Nozizwe Dube, voorzitster Vlaamse Jeugdraad: "We zijn een superdiverse maatschappij aan het worden, maar dat wil niet zeggen dat je als individu echt rechtstreeks in contact komt met die diversiteit zelf. Door die isolatie is het gemakkelijker voor mensen om vooroordelen te kweken over bepaalde mensen. Daar broeit die vrees voor het onbekende uit. In die situatie zijn mensen veel vatbaarder voor standpunten die gebaseerd zijn op leugens."

Yasmien Naciri, onderneemster en De Morgen-columniste: "Trump is heel goed in marketing, hoe je het draait of keert. Dat merk je ook aan de ommekeer die hij nu maakt. Heel veel uitspraken die hij eerder heeft gedaan, trekt hij uiteindelijk in."

Hoe kan een Europees Trump-scenario worden voorkomen?

Jeroen Van Horenbeek, De Morgen-journalist: "Ik denk dat we moeten beseffen dat dit veel breder gaat dan Trump. In Nederland piekt Geert Wilders, in Frankrijk is Marine Le Pen klaar om president te worden. Je ziet dat er in heel Europa iets beweegt."

Jeroen Van Horenbeek. Beeld De Morgen

Yasmien Naciri, onderneemster en De Morgen-columniste: "Helaas wordt er tot op vandaag meer gefocust op rechts en links. De partijen aan de linkerkant gaan er vanuit dat de stemmen die ze krijgen vanzelfsprekend zijn. En rechts doet hetzelfde. Traditionele partijen moeten zich meer inzetten en meer werken om de stem van de kiezer binnen te halen. Ze mogen er niet van uitgaan dat die stem vanzelfsprekend is."

Nozizwe Dube, voorzitster Vlaamse Jeugdraad: "We moeten allemaal proberen te begrijpen waarom iemand anders op een andere manier dan wij denkt. Gezonde debatten over de juiste inhoud zijn de beste manier om zulke toestanden te vermijden."

Welke rol kunnen jongeren daarbij precies spelen?

Yasmien Naciri, onderneemster en De Morgen-columniste: "In mijn ogen kunnen jongeren van alles doen binnen hun vakgebied. Iedereen kan bijdragen tot een hechtere samenleving. Want ik denk dat dat vooral het belangrijkste is."

Nozizwe Dube, voorzitster Vlaamse Jeugdraad: "Ik denk dat wij als jongeren vooral moeten blijven geloven in een rechtvaardige wereld en daar heel hard voor moeten blijven werken, in de eerste plaats door te kijken wat in onze omgeving fout loopt."

Jeroen Van Horenbeek, De Morgen-journalist: "Het is heel gemakkelijk debatteren met mensen met wie we het eens zijn. Ik denk dat dat een probleem was bij de verkiezing van Trump."

Yasmien Naciri, onderneemster en De Morgen-columniste: "Als ik kijk naar mijn eigen vereniging Amana, dan zie ik verschillende mensen die samenkomen omdat er een gemeenschappelijk doel aanwezig is. Het is die verbindende rol die een beetje afwezig is in onze samenleving. Als we die kunnen versterken, gaan we de goede weg op."

Yes we can?

Nu maandag gaan veertig changemakers op initiatief van Groen-politicus Kristof Calvo in debat in de Antwerpse Roma. Het is geen partijpolitiek evenement, benadrukt Calvo. "Dit staat los van een politieke kleur. Er komen collega's van verschillende andere partijen."

Toegang is gratis. Meer info vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234