Politiek

Dewael betwijfelt uitspraak Jambon: echt meer Sudanezen in ons land na stopzetting uitwijzingen?

Patrick Dewael, fractieleider van Open Vld in de Kamer, betwijfelt dat er sinds het stopzetten van de uitwijzingen veel meer Sudanezen in ons land zijn toegekomen. Dat zei hij in De Zevende Dag op Eén.

1 Patrick Dewael (Open Vld). © BELGA

Door het stopzetten van de uitwijzingen zijn de afgelopen weken fors meer Sudanezen in ons land terecht­gekomen, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijdag in het Canvasprogramma De Afspraak. Hun aantal is exponentieel toegenomen, zei ­Jambon.

De minister had geen officiële cijfers, maar sprak over honderden extra mensen. Die gegevens zijn verzameld tijdens de voedselbedeling in de buurt van het Noordstation in Brussel.

Geen zwakke schakel

"Heeft hij die geïdentificeerd?", vroeg Patrick Dewael zondag. "Hoe weet hij dat dat Sudanezen zijn? Dat is juist de hetze geweest die we net gehad hebben. Mensen die hier illegaal zijn, moeten op de een of andere manier worden geïdentificeerd."

De minister heeft volgens Dewael wel gelijk dat er geen zwakke schakel in de ketting mag komen, omdat we anders een aanzuigeffect creëren. "Mensensmokkelaars zoeken landen op waar het hapert. Zo waren er in 2000 in één jaar tijd 42.000 asielaanvragen in België. Dus je moet een beleid voeren in overleg met de Europese partners."

nieuws

cult

zine