Maandag 25/10/2021

interview

Descheemaecker: "Open Vld heeft mij verlaten, niet omgekeerd"

Marc Descheemaecker:
Marc Descheemaecker: "Als de twee grootste partijen van Vlaanderen voorstander zijn van een confederaal model, vind ik het onbegrijpelijk dat Open Vld om tactische redenen beslist om plotseling niet meer voor confederalisme te zijn."Beeld PHOTO_NEWS

Een afrekening is het volgens hem niet, maar toch. Na acht jaar aan de top van de NMBS, aanvaardde Marc Descheemaecker (58) de laatste plaats op de Europese N-VA-lijst. "Ik maak mij geen illusies: de kans dat ik verkozen word is bijna nul."

Dinsdagmiddag valt bij de lokale Open Vld-afdeling in Koksijde een aangetekende brief in de bus. De afzender, voormalig spoorbaas Marc Descheemaecker, geeft zijn ontslag als partijlid. Een dag eerder gaf hij zijn woord aan N-VA-voorzitter Bart De Wever. Ja, hij wil de Europese lijst van N-VA wel duwen.

Over uw overstap wordt al maanden gespeculeerd. Hoe lang was dit gepland?
Marc Descheemaecker: "Zelf heb ik pas zondag een besluit genomen. Bart De Wever benaderde mij voor het eerst in oktober 2013, toen ik net was vertrokken bij de NMBS. Er was toen contact met meerdere partijen, maar ik heb de boot afgehouden. Een dag na het N-VA-congres in februari werd ik opnieuw door N-VA benaderd. Ik heb toen opnieuw geweigerd, omdat ik volop bezig was aan mijn boek over de NMBS. Vorige week woensdag, een dag na de publicatie, heeft De Wever mij een derde keer gecontacteerd. We hebben toen afgesproken. Vijf dagen later heb ik toegezegd."

Wist u bij de voorstelling van uw boek dat u naar de N-VA zou overstappen?
"Neen. Sommige mensen vermoeden een groot complot, maar Bart De Wever heeft mij pas de volgende dag opgebeld. Ook de uitgeverij wist trouwens van niets. André Van Halewyck viel uit de lucht. Hij dacht dat ik mij had afgekeerd van de politiek. Niet dus."

Waarom laat u Open Vld in de steek?
"Als de twee grootste partijen van Vlaanderen voorstander zijn van een confederaal model, vind ik het onbegrijpelijk dat Open Vld om tactische redenen beslist om plotseling niet meer voor confederalisme te zijn. Ik was lid van een partij die het confederalisme in haar programma had staan. De partij heeft mij verlaten, niet omgekeerd."

Aan elke politieke overstap hangt een zweem van opportunisme.
"Ik kan alleen maar zeggen dat een mens recht heeft op voortschrijdend inzicht."

Hoe groot schat u de kans om verkozen te worden?
"Bijna nul. Ik maak mij geen illusies: een plaats als lijstduwer is eerder symbolisch. Ik ben geen politieke topper. Als ik een paar honderd mensen kan overtuigen om op N-VA te stemmen, dan is mijn missie geslaagd. Ik heb nooit de populariteit gezocht.

"Ik ben een heel eenvoudige lijstduwer die zonder enige garantie de twaalfde man gaat spelen op de Europese lijst. De Wever heeft mij niets beloofd, en ik heb er ook niet om gevraagd. Als ik niet verkozen word, zou dit geen impact hebben op mijn functie als voorzitter van Brussels Airport. Die functie zou ik dus gewoon blijven vervullen."

Bent u eigenlijk wel een Vlaams- nationalist?
"Laat ons zeggen dat ik een bewuste Vlaming ben. Ik ben een voorstander van het confederalisme. Als dat betekent dat ik een Vlaams-nationalist ben, dan is dat maar zo. Ik ben ervan overtuigd dat België zal verdampen. Je kunt maar op twee benen lopen: het Vlaamse niveau en het Europese niveau.

"Ik voel mij ook nog geen politicus. Een politicus is voor mij iemand die een politiek mandaat heeft. Tot nader order betwijfel ik of dat ik dat ooit zal hebben. Ik zit in een soort vervellingsfase, van ondernemer tot politiek kandidaat."

Hoe moet Europa er volgens u uitzien?
"Ik ben een overtuigd Europeaan, maar ook een kritische. We hebben geen nood aan meer Europa, wel aan een beter Europa. De snelle uitbreiding tot 28 lidstaten heeft veel economische problemen gecreëerd. We hebben wel een monetaire unie, maar het fiscale en sociale beleid is versnipperd. In plaats van uit te breiden, moeten we die beleidsdomeinen nu zo goed mogelijk harmoniseren."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234