Zaterdag 01/04/2023

Politiek

Demir stopt samenwerking met imams voor deradicalisering ex-gedetineerden

N-VA-minister Zuhal Demir. Beeld BELGA
N-VA-minister Zuhal Demir.Beeld BELGA

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) schakelt niet langer imams in om geradicaliseerde ex-gedetineerden te begeleiden. Ze heeft te veel vragen bij de besteding van de overheidsmiddelen door het project van de Gentse imam Khalid Benhaddou en wil de begeleiding over een andere boeg gooien.

IVDE

Na de terroristische aanslag door Benjamin Herman in Luik was er een luide roep naar de aanpak van geradicaliseerde gevangenen. Een van de Vlaamse antwoorden was het project ‘Theologische Aanpak Islamitische Radicalisering’, dat geradicaliseerde gedetineerden die voorwaardelijk vrijkomen begeleidt. Onder meer de bekende Gentse imam Khalid Benhaddou leidt dat project met zijn Platform Vlaamse imams en moslimdeskundigen (PVIM) in goede banen. Toenmalig minister Jo Vandeurzen (CD&V) voorzag 174.000 euro per jaar. In 2018 en 2019 werden zo 41 meerderjarigen en vier minderjarigen begeleid, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA).

Maar de N-VA-minister trekt nu een streep onder de samenwerking. Demir liet het project de voorbije maanden evalueren en die doorlichting riep vragen op. “Het aantal werkuren kwam zowel in 2018 als in 2019 niet overeen met de uitbetaalde subsidie. Bepaalde rekeningen konden niet in verband gebracht worden met de opdracht van het project. Er werden onevenredig veel middelen besteed in verhouding met het aantal geleverde prestaties. Het PVIM kreeg de kans zich daarover te verdedigen, maar een plausibele uitleg bleef uit”, zegt ze. Ze noemt het PVIM ook een ‘onbetrouwbare partner’. “Ze verminderden bij aanvang zonder overleg het aantal moslimconsulenten van dertien naar één, en de samenwerking liep dan nog eens een lange tijd zeer slecht.”

Kritische kijk op geloof

Demir wil de begeleiding ook over een andere boeg gooien. “Imams lijken me niet de meest geschikte personen voor een voldoende kritische kijk op geloof.” Maar hoe dring je dan door tot geradicaliseerde moslims? Moet dat niet met mensen die autoriteit hebben in de ogen van geradicaliseerde moslims? “Dat we moeten samenwerken met mensen die de islam kennen is duidelijk”, zegt ze. Demir kijkt naar organisaties die extremisme en radicalisme bij moslims begeleiden, maar dat doen met een divers team van theologen, therapeuten, psychologen en maatschappelijke werkers.

Daarnaast wil Demir dat de justitiehuizen een risicoanalyse maken van elke geradicaliseerde ex-gedetineerde. “Sommigen hebben nood aan duiding bij hun geloof of nauwe opvolging door de politie en lokale veiligheidscellen, anderen voornamelijk psychologische of psychiatrische hulp. En voor sommigen het totaalpakket. De risicoanalyse zal die noden duidelijk maken zodat we dit effectief multidisciplinair kunnen aanpakken. Ook internationaal is aangetoond dat een multidisciplinaire aanpak nodig is.”

Khalid Benhaddou zegt in een reactie aan Het Laatste Nieuws ‘teleurgesteld’ te zijn dat het project wordt stopgezet. “Ik wil sowieso nog eens samenzitten met het kabinet om te horen wat er juist is misgelopen. Hopelijk kan dit project in de toekomst op een of andere manier toch voortgezet worden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234