Donderdag 29/09/2022

NieuwsPolitiek

Defensieminister wil Theo Francken (N-VA) straffen na tweet: ‘Onverantwoord en onaanvaardbaar lek’

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) Beeld Photo News
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)Beeld Photo News

Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) vraagt dat Theo Francken (N-VA) uit de commissie Opvolging van buitenlandse missies wordt gezet. Een tweet van de Vlaams-nationalist zit haar dwars. ‘Een dergelijk lek is onverantwoord en onaanvaardbaar.’

Jeroen Van Horenbeek

Dedonder heeft dinsdag een brief verstuurd naar Annick Ponthier (VB), de voorzitster van de commissie Opvolging van buitenlandse missies. Daarin klaagt ze over een “problematische” tweet van Francken op 17 maart. In die tweet meldt Francken dat het Belgische leger in 2021 niet zal deelnemen aan Operatie Barkhane, een Franse antiterreurmissie in het Afrikaanse Mali.

Maar: de commissie Opvolging van buitenlandse missies vergadert achter gesloten deuren. Er wordt gevoelige informatie meegegeven en het kan dus niet dat parlementsleden achteraf uit de biecht klappen op sociale media, schrijft Dedonder in haar brief aan Ponthier. “Naast de impact die een dergelijk lek kan hebben op de voorbereiding van opdrachten van Defensie, heeft het ook ongewenste diplomatieke gevolgen, in dit geval met betrekking tot onze Franse partners.”

Volgens Dedonder zijn de regels van het parlement duidelijk: wie lekt, moet hiervoor bestraft worden. In haar brief verwijst ze naar artikel 67 van het Kamerreglement waarin drie sancties opgesomd worden: een verwijdering uit de commissie in kwestie (zonder vervanging), een verbod op deelname aan alle commissies achter gesloten deuren tijdens de lopende legislatuur, en een inhouding van 20 procent van de parlementaire vergoeding gedurende drie maanden.

“Als minister zet ik mij in om transparant samen te werken met het parlement en ben ik van plan de leden van het parlement zo volledig mogelijke informatie te verstrekken. Dit vereist echter wederzijds vertrouwen. Een dergelijk lek is onverantwoord en onaanvaardbaar”, besluit Dedonder. “Gezien de ernst van deze feiten” vraagt de socialiste dat artikel 67 gehandhaafd wordt.

Geen gevaar

Ponthier, die de commissie Opvolging van buitenlandse missies leidt, heeft het laatste woord. “Ik leg hierover verder geen verklaringen af. Het wordt intern besproken”, laat ze weten.

Francken heeft zelf nog niets ontvangen van Dedonder. Hij vindt de kritiek onterecht. “De geheimhouding in de commissie Opvolging van buitenlandse missies is om onze troepen te beschermen. Daar wordt geheime informatie gedeeld over troepenbewegingen en bepaalde acties. Dat is de origine van die geheimhouding. Maar daarnaast zijn er in die commissie steeds meer debatten over politieke intenties: zoals deelname aan Operatie Barkhane in Mali. Ik zie echt geen gevaar om die informatie te delen. Onze troepen zullen in dit geval niet eens vertrekken.”

Dinsdag komt de commissie Opvolging van buitenlandse missies opnieuw samen. Francken wil daar het debat aangaan met minister Dedonder. “Ze speelt een politiek spelletje.”

Theo Francken. Beeld Tim Dirven
Theo Francken.Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234