Zaterdag 04/04/2020

Opinie

De zoveelste uppercut voor linkse samenwerking

Carl Devos.Beeld Bob Van Mol

Carl Devos is politicoloog aan de UGent en 'De Morgen'-columnist.

Drie maanden hield het (zeg-niet-)kartel het vol. Bij de tweede tik in een deels zelf uitgelokte moddercampagne viel het uit elkaar. Omdat er naast gezamenlijke afkeer tegen De Wever te weinig was dat hen bond. Beide partijen hadden elk hun eigen redenen voor Samen, maar het geheel werd nooit meer dan de som der samenstellende delen. Integendeel. Samen was onder dat vrolijk toplaagje geen groep.

Ook omdat het geen verbond tussen gelijkwaardige partners was. Zoals Groen liet voelen. De chef van de Antwerpse sp.a kreeg de derde plek. De voorbije maanden bleek dat Groen binnen Samen steeds meer haar stempel drukte, maar geen samenwerking in de districten wilde. Daar moest geen groene burgemeester worden geleverd. De verhouding raakte meer uit balans: bij sp.a mochten ze blij zijn dat Groen hen een kartel gunde. In Gent en Antwerpen zijn er kameraden die niet geloven dat het kartel de formatie overleeft mocht dat Groen beter uitkomen. Wellicht denken ze bij Groen net zo.

Groen had sp.a nodig om zich volledig op het stadhuis te concentreren en en passant rode stemmen mee te nemen. Sp.a was zo onzeker dat het haar wagon aan de boomende groenen hing. Maar zonder veel liefde of vertrouwen. In nood kent men zijn vrienden: na electorale berekening werd Samen Alleen. En er is een oude peiling die ook tegen het kartel pleit, dat nu vooral als een voormalig stemmenvehikel de geschiedenis in gaat.

Een kartel zonder warmte kan die ook niet uitstralen.

Nochtans had Groen kunnen weten dat er – zoals in Gent – narigheid uit het verleden kon opduiken. Van Besien ging eergisteren eerst vol achter Meeuws staan, maar communiceerde haast opgelucht zijn vertrek, nog voor sp.a daar zelf over had beslist. De mededeling over het ontslag werd sp.a niet gegund. De baas had gesproken.

De consensusfiguur Meeuws maakte veel fouten, maar is door de kameraden in Antwerpen graag gezien. Die hadden eind november al een vernedering door Van Besien moeten slikken, deze keer zou sp.a de rug rechten. Had Van Besien dinsdagnamiddag niet zelf gezegd dat het niet moest gaan over het verleden van personen, maar om de toekomst van de stad? Nochtans had Samen ook de meerderheid keihard aangepakt. Is er trouwens veel verschil tussen vragen over hoe schepenen in hun contacten met ontwikkelaars met regels omspringen en vragen over hoe een toekomstig schepen met financiële regels omspringt?

Na de beslissing van sp.a om Meeuws aan boord te houden, was Samen dood. Hoe kon Van Besien nog kopman van Samen zijn? Daarna had Groen geen andere keuze meer dan de begrafenis te organiseren. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid, maar Van Besien had na de spanning in november beter moeten weten, op zijn minst de finale beslissing aan sp.a laten.

Bij sp.a willen ze – ook bij gebrek aan alternatieven – Meeuws niet opofferen, zelfs al stuurde Crombez daar misschien op aan. In Gent en daarbuiten vinden ze dat ze daar die andere Tom (Balthazar) te snel lieten vallen. In Hasselt is Hilde Claes al vervangen. Van N-VA leren ze dat een partij die een medewerker in moeilijkheden verdedigt, daarvoor niet per se wordt afgestraft. Sp.a wil liever rechtop alleen strijden, dan in kartel vernederd worden. Dat is emotioneel, maar dat is de kiezer ook. Wie zichzelf niet respecteert, zal ook geen respect krijgen.

Bij sp.a sparen ze Groen in eerste reacties, ze willen niet de doodgravers van progressieve samenwerking zijn. Maar straks vechten ze hard om dezelfde kiezers. De zoveelste uppercut voor linkse samenwerking. Die zal nog lang worden gevoeld. Ook buiten Antwerpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234