Dinsdag 22/10/2019

Politiek

De Wever ziet geen graten in uitspraken ‘Air Francken’: ‘Trots op werk dat ik met hem heb kunnen verzetten’

Theo Francken en Bart De Wever (beiden N-VA). Beeld BELGA

In een controversieel audiofragment dat het Franstalige weekblad le Vif/l’Express publiceert, heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) het over hoe hij met behulp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken criminele sans papiers heeft opgepakt en uitgewezen. Geen illegaal gebruik, maar wel roept de toon waarop De Wever het uitlegt controverse op. ‘Hoeveel kan je er wegsteken? (aan Francken, red.)’, klink het onder andere. Hij ziet zelf geen graten in de uitspraken.

Meer lezen: De praktijken van ‘Air Francken’, kan dat allemaal zomaar? 

Het weekblad Knack bracht het verhaal al in 2016, maar het is het Franstalige weekblad le Vif/l’Express dat vandaag met het fragment uitpakt nadat een journalist infiltreerde en drie jaar lang - tussen december 2014 en december 2017 - N-VA-meetings volgde. Ook de RTBF publiceert het bewuste fragment op zijn website. 

Er is te horen hoe De Wever in 2016 aan een publiek van ongeveer 120 N-VA-aanhangers in Hoboken uitlegt hoe het stadsbestuur samenwerkt met Theo Francken vooraleer het “razzia’s” organiseert op zoek naar criminelen en mensen zonder papieren. Bedoeling is “de frustratie bij agenten te vermijden die drugsdealers oppakken, maar ze weer moeten laten gaan omdat er geen plaats is”. Een praktijk die volgens de Dienst Vreemdelingenzaken niet illegaal is en vaak voorkomt.

“Het gaat zo ver - en dat moet u nu ook niet aan de grote klok hangen - dat als we een actie doen, we plaatsen reserveren”, zegt De Wever. “Dat is nu het voordeel van een bevriende staatssecretaris te hebben. Bijvoorbeeld als we zeggen dat we een razzia doen in het Schipperskwartier, dat doen we al eens: ‘Hoeveel plaats heb je eigenlijk voor ons? Hoeveel kan je er wegsteken? En naar waar vertrekt uw volgende vlieger?’ U kan daar mee lachen, maar dat is echt zo. En dan wordt er opgepakt tot den bak vol is. En liefst die nationaliteit waarvan... Theo noemt dat ‘Con Air’ of ‘Air Francken’ ... Als je die stoeltjes vol kan zetten, zou je zot zijn dat niet te doen.”

DVZ: ‘Gangbare praktijk’

“Als de politie van Antwerpen een actie wil doen, dan gaan we inderdaad plaatsen reserveren in gesloten centra”, zegt Geert Devulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Het gaat volgens hem om een gangbare praktijk. “We hebben in elke provincie een verbindingsambtenaar van Dienst Vreemdelingenzaken om dergelijke gezamenlijke acties voor te bereiden.”

Het is de eerste keer dat Devulder hoort spreken over “Air Francken”. Het gaat het volgens hem over de terugkeervluchten van het Europese grensagentschap Frontex. “Onder Francken zijn de deelnames aan die joint return operations toegenomen van één tot vier per maand. Bij die operaties staat de bestemming op voorhand vast en dan gaan we dus gericht op zoek naar de bewuste nationaliteiten. Die mensen kunnen we dus sneller verwijderen. Andere verwijderingen gebeuren via commerciële vluchten, maar dan is het één per vlucht.”

N-VA: ‘Efficiënt beleid’

Voor De Wever zelf is er ook geen vuiltje aan de lucht. “Het uitwijzen van illegale dealers, pooiers, mensenhandelaars en andere misdadigers naar het land van herkomst is inderdaad voor ons een prioriteit. In Antwerpen hebben de politiediensten en Dienst Vreemdelingenzaken daar nauw rond samengewerkt”, legt de partijvoorzitter uit. “Ik ben bijzonder trots op het werk dat ik samen met Theo Francken heb kunnen verzetten.” 

“We blijven volledig achter deze manier van werken staan”, reageert N-VA-partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. “Het is een kwestie van efficiënt beleid: de acties van de politie worden afgestemd op die van DVZ.” De acties waren gericht tegen mensenhandelaars, pooiers en drugsdealers, die geen verblijfspapieren hadden. Gelijkaardige acties gebeurden wel vaker, klinkt het. De N-VA wijst erop dat het aantal teruggestuurde criminelen sinds 2015 sterk gestegen is.

Calvo: ‘Ontmenselijking’

Groen-kopstuk Kristof Calvo reageert echter “bijzonder verontwaardigd en teleurgesteld” op de uitspraken in het audiofragment. “Dit is ongepast en ruikt naar ontmenselijking.”

Hij verwijst meteen naar de verkiezingen van komende zondag. “De Wever was vroeger een ban tegen Vlaams Belang, maar lijkt er nu meer en meer op. Ik denk dat de keuze van zondag steeds duidelijker wordt: wij gaan voor een tsunami van hoop, menselijkheid en verbondenheid. Dat is ons antwoord op dat zwart-gele geweld.”

Bereid u voor op de verkiezingen

🎧 Podcast: Wetstraat-kenners Gui Polspoel en Yves Desmet fileren de politieke partijen met telkens een centrale gast. Luister nu.

❓Uw vragen aan de partijvoorzitters: in deze reeks voelt u de partijvoorzitters aan de tand. Van Bart De Wever tot John Crombez: dit waren uw vragen én hun antwoorden.

🗳Stemtest: deze stemtest kijkt naar wat partijen doen, niet naar wat ze beloven

🖋 Partij-analyses: De Morgen analyseert de programma’s en ambities van de partijen. Wat staat er op het spel?

🎤Op campagne met...: Van Joke Schauvliege die aan een comeback timmert, tot Elio Di Rupo die opnieuw premier wil worden: campagne voeren doe je op straat. De Morgen ging mee op pad.

🗣 Lijsttrekkers in debat: uit elke kieskring twee invloedrijke lijsttrekkers in duel. 

🇪🇺 Denkers over Europa: voor de Europese verkiezingen laten we eens niet uitsluitend politici aan het woord, maar ook denkers. Hoe zien zij de Unie evolueren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234