Dinsdag 25/06/2019

Meerwaardebelasting

De Wever zet deur op een kier voor meerwaardebelasting op vermogen

Hoewel hij een meerwaardebelasting op vermogen nog steeds weinig genegen is, laat Bart De Wever uitschijnen dat hij dan toch bereid is over die belasting te onderhandelen. Dat heeft de N-VA-voorzitter gisteravond gezegd tijdens het VRT-programma Van Gils & Gasten.

Bart De Wever in de studio van 'Van Gils & Gasten'. Beeld VRT

Voor CD&V is de meerwaardebelasting op vermogen een voorwaarde om de vennootschapsbelasting te verlagen, maar N-VA heeft altijd de boot afgehouden. In Van Gils & Gasten stelde de partijvoorzitter echter dat N-VA en CD&V deze legislatuur nog compromissen kunnen sluiten. Dat kan ook over de meerwaardebelasting op vermogen, zo laat hij uitschijnen.

"CD&V wil die meerwaardebelasting", zegt hij. "Ook wij willen een pak dingen. Rond de tafel zullen we een compromis moeten vinden. Het idee van een rechtvaardige fiscaliteit is voor mij een legitiem idee. Ik denk dat veel mensen vinden dat het niet eerlijk is verdeeld. Ik denk ook dat oplossingen en hervormingen mogelijk zijn."

"In het geven en nemen moet je ergens toe komen", gaat hij voort. "Ik denk dat het kan. Maar hierover concrete dingen in een tv-studio zeggen, geeft morgen opnieuw ambras."

Peeters: ""

Afgelopen weekend had De Wever nog in De Zondag gezegd dat zijn partij een meerwaardebelasting niet ziet zitten. Die belasting zou vooral de Vlaamse middenklasse treffen, klonk het toen.

Dat De Wever nu toch aangeeft erover te willen praten, noemt Kris Peeters (CD&V) een "positief signaal". "Er is een engagement genomen om de volgende weken hard te werken aan een aantal dossiers, en ik ga er vanuit dat de meerwaardebelasting zeker op tafel kan komen", reageert hij in De ochtend op Radio 1.

"Deur open beuken"

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in de Kamer, reageert voorzichtig optimistisch op De Wevers uitspraken. "De deur lijkt op een kier te staan, en wij gaan die de komende tijd open beuken", zegt hij in De ochtend. "De meerwaardebelasting moet er absoluut komen. We moeten stoppen met arbeid kapot te belasten, anders krijgen we nooit een samenleving in evenwicht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden