faq antwerpen
De Wever zegt "volmondig ja" tegen Antwerpen als fietsstad, maar wat denkt Fietsersbond daarvan?
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft de ambitie om van Antwerpen een echte fietsstad te maken. Dat blijkt uit onze eerste ontmoeting met de lijsttrekkers in Antwerpen. De fietsersbond ziet positieve elementen, maar mist echt doortastend beleid.
"Ik zeg volmondig ja, al zal het nog enkele jaren duren." N-VA-lijsttrekker Bart De Wever wil Antwerpen een stad maken waar de fiets een prominente plaats krijgt, zoals in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dat stelde hij tijdens onze eerste ontmoeting met de lijsttrekkers in Antwerpen.
Steeds meer Antwerpenaren nemen de fiets. De Wever vindt dat een positieve evolutie, al beseft hij dat er nog werk aan de winkel is om fietsveiligheid te verbeteren. Er vielen vorig jaar vijftien dodelijke verkeersslachtoffers, van wie twaalf zwakke weggebruikers. De oorzaken zijn divers, stipte De Wever aan. Niet altijd was er een auto bij betrokken.
"De cijfers zijn in de loop van de laatste jaren wel degelijk verbeterd, zeker als je weet dat er steeds meer fietsers zijn", zegt Wies Callens van de Fietsersbond. "Maar er is nog iets zoals het subjectieve onveiligheidsgevoel, en dat neemt net toe. Als stadsbestuur moet je ook dat aanpakken, wil je meer mensen op de fiets krijgen."
FAQ Antwerpen
De chatsessie van Bart De Wever, alle antwoorden van de lijsttrekkers van Antwerpen en zo veel meer verkiezingsnieuws vind je hier.
Te weinig doorgedreven
De Wever verwijst zelf naar heraanleg van straten en de infrastructuur "die nog beter kan". Op zich positief, zegt Callens. "Maar hij voert nog een te veel een en-enbeleid. Hij hoopt dat de fiets vanzelf aan populariteit zal winnen, ten koste van de auto. Maar als stadsbestuur kan je die evolutie een duw in de rug geven."
De maatregelen die De Wever aanhaalt, zijn best zinvol, weet Callens. De burgemeester had het onder meer over de ruime zone 30 die geïnstalleerd is in de binnenstad en het kostprijs van parkeren in de stad. "Op die manier ontmoedigen we mensen om de auto te nemen."
Toch worden er te weinig doorgedreven keuzes gemaakt, vindt de Fietsersbond. Parkeren is nog altijd relatief goedkoop, in vergelijking met Nederland. En een zone 30 moet je ook afdwingen door aangepaste straatinrichting. "Op brede straten hebben autobestuurders nog altijd de neiging sneller te rijden."
Tot slot: De Wever verwees ook naar de Kopenhagen-index, die steden op hun fietsvriendelijkheid rangschikt. "Als ik me niet vergis staan we op een zevende plaats, ver voor alle andere Belgische steden", zegt hij. Callens plaatst toch een kanttekening.
"Het klopt dat Antwerpen goed scoort", zegt hij. "Maar een voorwaarde om in de lijst opgenomen, is dat de bewuste stadsagglomeratie meer dan 600.000 inwoners telt. Veel concurrentie van andere Belgische steden is er dus niet. Het lijkt een sneer naar Gent, maar die stad staat niet eens in de lijst."
Morgen, vrijdag, komt Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer, langs aan onze mobiele redactie op het Theaterplein. Het centrale thema is de leefbaarheid van Antwerpen. Stel al uw vragen hier: