Zondag 26/03/2023

NieuwsCoronavirus

▶ De Wever wil geen ‘apartheid’ voor niet-gevaccineerden: ‘We moeten regels durven los te laten, voor iedereen’

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Beeld Photo News
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).Beeld Photo News

Als er bij een eventuele vierde golf van het coronavirus nieuwe restricties nodig zijn, mogen gevaccineerden hun vrijheid niet opnieuw verliezen. Dat zei Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in De afspraak op Canvas. N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet te vinden voor aparte maatregelen. ‘Wat mij betreft moet iedereen zich echt wel laten vaccineren, maar ik zou geen apartheid willen invoeren’, reageert hij bij VTM Nieuws.

Redactie

Bekijk de video:

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen weken weer licht toegenomen. Hoe de cijfers in het najaar zullen evolueren, is af te wachten. “In een worstcasescenario zijn er nieuwe restricties nodig”, zei Conner Rousseau in De afspraak. “En dan mogen mensen die niet gevaccineerd zijn, het niet verknallen voor mensen die wel hun verantwoordelijkheid hebben genomen en solidair zijn geweest.”

De Vooruit-voorzitter meent dus dat er in dat geval een onderscheid tussen beide groepen gemaakt moet worden, en pleit voor een ruimer gebruik van het Covid Safe Ticket. “Het Covid Safe Ticket is heel gebruiksvriendelijk. We zouden dat systeem op veel meer plekken kunnen inzetten. Denk bijvoorbeeld aan restaurants en winkelcentra. Zij die solidair geweest zijn, worden dan beloond voor hun inspanning.”

Lees ook

‘We schrijven het met grote tegenzin, maar misschien moet de coronapas toch ingevoerd worden.’ Ook hoofdredacteur Bart Eeckhout hield deze week een voorzichtig pleidooi voor de coronapas. Lees zijn standpunt hier.

‘Het gaat wel allemaal trager, maar de grote test zit er nog aan te komen.’ Lees hier het interview met viroloog Steven Van Gucht.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in ‘De afspraak’. Beeld VRT
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in ‘De afspraak’.Beeld VRT

Brussel

Viroloog Steven Van Gucht waarschuwde eerder deze week voor de stijgende cijfers. Hij verwacht een nieuwe besmettingsgolf in oktober en november: “Iets tussen de tweede en de derde golf in.” Ook Van Gucht hamerde daarom nogmaals op een succesvolle vaccinatiecampagne, iets wat vooral in Brussel nog een probleem vormt.

Ook Rousseau maakt zich zorgen over Brussel. “We moeten blijven inzetten op aanklampend beleid”, zei hij in De afspraak. “Vooruit-schepen Rudy Coddens heeft in Gent bijvoorbeeld een prikbus ingezet in wijken die moeilijker bereikt werden. Resultaat: in vier dagen tijd zijn nog eens 600 mensen extra gevaccineerd. Ans Persoons, onze schepen in Brussel, komt volgende week alvast met een plan om meer jongeren te motiveren. Een algemene verplichting tot vaccinatie (zoals cdH voorstelt, red.) lijkt mij niet nodig, maar ik sta open om over alles te debatteren.”

‘Bevolking moet beloond worden’

“De bevolking is gevraagd, en de bevolking heeft gedeliverd”, zegt Bart De Wever over de Vlaamse vaccinatiecampagne. “Die bevolking moet nu ook beloond worden. Vlaanderen mag niet gegijzeld worden met allerlei beperkingen waar ook geen draagvlak meer voor is.” Toch is hij voorzichtig wanneer het gaat over zij die niet gevaccineerd zijn. “Ik zou nalaten om mensen die niet gevaccineerd zijn neer te zetten als egoïsten. Als ik ze tegenkom, blijken ze vaak gedesinformeerd te zijn, en blijken ze vaak bang”, aldus de Antwerpse burgemeester.

Volgens De Wever moet de situatie in de zorg dan ook de enige graadmeter zijn voor eventuele maatregels. “We moeten het durven loslaten voor iedereen. Kan de zorg dit aan? Laat dan de samenleving los”, vindt hij. Striktere maatregelen voor wie niet gevaccineerd is, of “apartheid”, zoals hij het noemt, kunnen in geen geval, al laat de N-VA-voorzitter ruimte voor het breder inzetten van het Covid Safe Ticket. “Dat is ook voor niet-gevaccineerde mensen bereikbaar als men zich systematisch laat testen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234