Politiek

De Wever vertelt een dubbel verhaal: hij is deel van het systeem én toch uitdager

"De Wever herhaalt zijn riedeltje uit 2014"

1 © BELGA

Het communautaire ligt bij de regeringsonderhandelingen van 2019 sowieso weer op tafel. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met Het Belang van Limburg. Bijzonder, want een half jaar geleden verbond hij die communautaire agenda nog aan gesprekken met de PS. Nu zijn die dus niet meer voorbehouden aan Di Rupo en Magnette. Jonas Muylaert, chef politiek van De Morgen, wikt en weegt De Wevers uitspraken.

N-VA wil het communautaire dus bij alle partijen op tafel leggen, niet enkel in onderhandelingen met de PS. Maakt De Wever hier een bocht?

"Nee, dit is eigenlijk geen verrassing. De Wever hanteert dezelfde strategie als bij de regeringsonderhandelingen van 2014. Toen, redeneerde hij, was N-VA nodig om het land te hervormen. En daarvoor moest het communautaire even in de koelkast. Hij ging ervan uit dat de Franstalige partijen, en dan vooral de PS, ook tot de conclusie zouden komen dat hervormingen nodig zijn. Zeker met de N-VA in de federale regering zou de PS aan de lijve ondervinden dat Wallonië meer bevoegdheden moet krijgen." 

"Maar die strategie werkt niet: het land is vooralsnog niet hervormd en de PS heeft haar mening over een staatshervorming niet veranderd. De Wever streeft dan wel nog altijd naar confederalisme, er zijn maar weinig partijen die meegaan in die droom van N-VA. Dus blijft de strategie dezelfde: confederalisme ligt op tafel bij regeringsonderhandelingen in 2019. Dat wil zeggen: bij gesprekken met de PS, maar ook met andere Franstalige partijen. Maar als het niet anders kan, dan doet N-VA gewoon voort."

Wat bedoelt De Wever hier dan mee?

Share

'Dit is een duidelijke aanloop naar de voortzetting van deze regering'

Jonas Muylaert, chef Politiek De Morgen

"Dit is een duidelijke aanloop naar de voortzetting van deze regering. De N-VA is intussen geen louter communautaire partij meer, ze is een volkspartij geworden. Ze heeft een breed spectrum aan potentiële kiezers te bedienen. De vroegere corebusiness, nog altijd artikel 1 van de partijstatuten, moet op tafel liggen om die Vlaams-nationalistische achterban te bedienen. Die achterban begon ondertussen al zenuwachtig te worden bij zoveel communautaire stilstand." 

"Maar het is ondergeschikt aan die thema's waar de partij zich ondertussen veel meer op profileert: veiligheid, migratie, het sociaal-economische. Dat zijn ook thema's waarin de partij het debat leidt, en waar ze - zeker met veiligheid - veel liever mee naar de kiezer zullen willen gaan."

Share

'N-VA is deel geworden van het establishment maar kan toch zonder problemen datzelfde establishment aanvallen'

Jonas Muylaert, chef Politiek De Morgen

"Zo vertelt De Wever een dubbel verhaal: dat de N-VA de partij is die het land hervormt en haar bewoners veilig houdt. Anderzijds is ze, door de communautaire agenda opnieuw op tafel te leggen, opnieuw de uitdager van het systeem in 2019. Ze is deel geworden van het establishment maar kan toch zonder problemen datzelfde establishment aanvallen. Iedereen tevreden, dus."

Hendrik Vuye en Veerle Wouters verlieten N-VA uit protest tegen de communautaire stilstand, maar de partij laat dat communautaire dan toch niet los. Is hun vertrek voor niets geweest?

Share

'Op dit moment is er zeker een plaats voor Vuye en Wouters'

Jonas Muylaert, chef Politiek De Morgen

"Op dit moment is er zeker een plaats voor Vuye en Wouters. Zij kunnen zich als de échte maagden profileren, door te focussen op het communautaire en door N-VA te wijzen op wat het vooral niet doet. Dat doet de partij meer pijn dan ze zal toegeven. En aangezien de campagne in 2019 wellicht voornamelijk over veiligheidsthema's zal gaan, kunnen Vuye en Wouters die Vlaams-nationalistische core misschien nog wel verleiden."

nieuws

cult

zine