Woensdag 19/06/2019

Antwerpen

De Wever trekt 'burgerschild' tegen criminaliteit op

Antwerps burgemeester Bart De Wever. Beeld BELGA

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) lanceert vandaag een nieuw online­platform. Net als in New York is het de bedoeling dat bedrijven, burgers en politie informatie kunnen uitwisselen over criminaliteit. 

Een veiligheidsshow moet het worden, de lancering van het Antwerpse stadsinformatienetwerk. Op minder dan drie weken voor de lokale verkiezingen haalt burgemeester Bart De Wever (N-VA) twee agenten van de New Yorkse NYPD naar Antwerpen. Ook korpschef Serge Muyters en de veiligheidscoördinator van de Antwerpse diamantsector zakken vanmiddag af naar de zogenaamde ‘intel-room’ van de Antwerpse politie.

Alles draait rond ‘Shield’, een nieuw onlineplatform dat politie, bedrijven en burgers met elkaar verbindt. De bedoeling is dat zij via een digitaal portaal informatie uitwisselen over verdachte zaken in hun omgeving. Zo ontstaat er een enorm informatienetwerk. Dat netwerk moet de politie versterken in de strijd tegen criminaliteit.

In New York bestaat het schild al langer. Daar werd het ‘Shield’-programma ingevoerd na de aanslagen van 11 september 2001. Het New York Police Department (NYPD) stelde binnen bedrijven verantwoordelijken aan voor de veiligheid. Zij kregen de opdracht om verdachte zaken in hun bedrijf te melden. In ruil kregen ze briefings van de politie over criminaliteit in de stad. Een win-winsituatie.

De Antwerpse versie wordt in eerste instantie enkel opengesteld voor bedrijven. Elke firma krijgt een contactpersoon die met een speciale machtiging van de overheid informatie kan delen. Op termijn zouden ook gewone burgers kunnen worden betrokken. Zo kan het schild worden uitgebreid naar scholen, sportclubs en andere verenigingen.

De voormalige politiecommissaris Jinnih Beels, die in Antwerpen opkomt voor sp.a, heeft vragen bij het systeem. Wat als burgers elkaar onterecht aangeven? Of het recht in eigen handen nemen? “Eerst heeft dit bestuur de wijkteams van de politie afgebouwd. Nu legt het de verantwoordelijkheid van de wijkagent bij de burger”, zegt Beels. “En intussen wordt de aandacht afgeleid van het Stroomplan (federaal actieplan tegen drugs, ADB), dat absoluut niet loopt zoals het moet.”

De woordvoerder van De Wever benadrukt dat Shield niet een kliklijn wordt. Bovendien werken politie en burger wel vaker samen. Zo verwijst hij naar de buurtinformatienetwerken. In die zogenaamde BIN’s houden burgers, handelaars en politie elkaar op de hoogte van verdachte zaken. Shield bouwt verder op dat principe.

Films

Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) is het geen toeval dat de Antwerpse politie samenwerkt met die van New York. “De NYPD is bij ons bekend uit allerlei films en series. Het korps staat symbool voor doortastendheid en efficiëntie.”

Ook politiek gezien is het niet slecht om daarmee geassocieerd te worden, meent Sinardet. “De Wever heeft zes jaar geleden een prioriteit gemaakt van de war on drugs. Maar tot nu toe was die geen onverdeeld succes. Afrekeningen en granaten (in maart veroorzaakten twee explosies in Deurne veel schade, red.) zorgen voor een onveiligheids­gevoel.” Dit project kan zijn imago van law and order-burgemeester weer kracht bijzetten, klinkt het.

Dat de campagne van N-VA op volle toeren draait, kunt u deze week moeilijk missen. Na de persconferentie rond veiligheid van De Wever is het later deze week aan staatssecretaris Theo Francken om het andere belangrijke partijthema, migratie, met een boek in de verf te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden