Donderdag 25/04/2019

Schild & Vrienden

De Wever over de infiltratie door Schild & Vrienden: "Dit is ranzig. We gaan dit opkuisen"

Bart De Wever. Beeld Bas Bogaerts

N-VA-voorzitter Bart De Wever is erg geschrokken van de extremistische retoriek die aan het licht kwam bij een Pano-reportage over de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. Een aantal van hen is lid van Jong N-VA. Hij belooft het aan te pakken.

"Voor ranzigheid en extremisme is in onze winkel geen plaats", zei De Wever vanmiddag toen hij langskwam bij de kiescaravan van De Morgen op het Antwerpse Theaterplein. "Mijn moeder zei altijd dat je proper op jezelf moet zijn. Dat gaan we ook doen."

Live met Bart De Wever

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) beantwoordde uw vragen in een chatsessie met De Morgen. Lees het hier. 

Een 25-tal leden van Jong N-VA zouden actief zijn bij Schild & Vrienden.

"Het gaat om een paar figuren, maar ik weet niet precies wie. Ik ken die mensen alleszins niet. We zullen dat intern bekijken."

Hebben zij nog een plaats binnen N-VA?

"We moeten eerst bekijken wat ze precies hebben gedaan en wat ze wisten van die extremistische boodschappen. In een rechtsstaat verdient iedereen een faire kans. Maar opnieuw: ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats. Dat is heel duidelijk."

Sommigen hebben aangekondigd uit Schild & Vrienden te stappen. Volstaat dat?

"We zullen zien."

In de reportage zeggen ze dat ze willen infiltreren in N-VA. Heeft u dat ooit gemerkt?

"Neen. Dat is ook moeilijk als zij in geheime chatboxen zitten."

Beangstigt u dat?

"Extremisme is van alle tijden. Ik heb nooit anders geweten dat extremisten onderdeel proberen uitmaken van partijen en verenigingen. Dus vind ik dat beangstigend? Ja. Maar het gaat ook om een marginaal fenomeen. Om een paar jonge mensen die in het extremisme zitten."

Eén van hen is Stijn Everaert, kandidaat voor N-VA in Aalst.

"Hij heeft mij vanochtend een e-mail gestuurd waarin hij heel veel spijt heeft. Hij verontschuldigt zich en gooit meteen de handdoek in de ring. Maar voor de rest weet ik niet om wie het allemaal gaat."

Uw partijgenoot Theo Francken is de grote held van Schild & Vrienden. Ze beveiligden een lezing van hem.

"Ja, maar ik denk dat Theo dat nooit heeft gevraagd. Ze hebben zich spontaan aangeboden.

"Ik weet welke oefening de media nu gaan starten: guilty by association. Dat hebben we nog al meegemaakt. Maar we gaan dit opkuisen en we gaan verder. Dit kan ons alleen maar versterken en helpen. Als mensen effectief willen infiltreren, dan wijzen we hen de deur."

Hoe kunt u dit tegenhouden?

"Dat kun je niet. Ik denk dat veel partijen zouden schrikken als we dit soort onderzoeksjournalistiek op hen zouden loslaten. Iedereen heeft zowat zijn eigen problemen. Of dat nu om Grijze Wolven, religieuze extremisten of salafisten gaat. Zulke extremisten dienen zich overal aan om politiek actief te worden. Dus ik zou zeggen: hou die mensen aan de deur."

Doelt u op een specifieke partij?

"Als je undercover gaat bij PVDA dan weet je wellicht niet wat je hoort. Ik kan andere partijen die met hen in een coalitie zitten of daaraan denken alleen maar uitnodigen om even consequent te zijn en alle vormen van extremisme te bestrijden. Als iedereen proper is op zichzelf, dan staan we al een heel eind verder."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.