Politiek

Gwendolyn Rutten: "Kernuitstap 2025 breekpunt voor vorming volgende regering"

De Wever neemt energiebeleid van Vlaamse en federale regering op de korrel

2 Gwendolyn Rutten, Open Vld-voorzitster. © BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft kritiek op het energiebeleid van de Vlaamse en federale regering. "Dit land is geen voorbeeldland qua langetermijnvisie", zegt de N-VA-voorzitter. "Trumpiaans", noemt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) de uitspraken van De Wever. Ook zijn voorzitster Gwendolyn Rutten neemt het niet met de uitspraken van De Wever: "Zet die plaat af."

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten is niet gediend met de uitspraken van De Wever. "Als De Wever de wet wil veranderen, moet hij een meerderheid vinden", zei Rutten vanavond in Terzake, waar aanhaalde dat De Wever zelf die uitstap in de Kamer had goedgekeurd. Ze verwees naar de inspanningen die Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) heeft gedaan voor de zonne-energie en vroeg zich af haar N-VA-collega niet jaloers was op Tommeleins beleid. "(Federaal minister) Jambon en (Vlaams minister-president) Bourgeois hebben het energiebeleid in hun regering goedgekeurd", voegde ze er nog aan toe.

Rutten wees er nog op dat kernenergie niet de energie van de toekomst is. "Momenteel liggen 3 van de 7 centrales stil. Die centrales openhouden kost veel geld, dat we dan ook nog betalen aan een Franse monopolist", luidde het. Ze pleitte voor investeringen in hernieuwbare energie, gecombineerd met kleine gascentrales. In eerste instantie verhoogt dat de CO2-uitstoot, maar daalt die uitstoot, net omdat de hernieuwbare energie kansen gekregen heeft.

Share

'Dat is misschien het verschil tussen Bart De Wever en mezelf: ik geloof in de toekomst'

Bart Tommelein, Vlaams energieminister

Eerder op de dag had Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld) zich in een reactie aan de VRT niet opgezet getoond met de uitspraken van De Wever. "Je levert zélf de Vlaamse minister-president. Je neemt mee de beslissing in de federale regering. Dan is dit toch wel straf", aldus Tommelein. "We hebben gekozen voor hernieuwbare energie en we zitten op schema, we halen onze doelstellingen. Dat is misschien het verschil tussen Bart De Wever en mezelf: ik geloof in de toekomst. De Wever blijft hangen in het verleden."

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet opgezet met de uitspraken van zijn N-VA-collega. Volgens Beke is het onverantwoord om te blijven vasthouden aan nucleaire energie. "Aan nucleaire energie zijn veel risico's verbonden. Dit is niet de energie van de toekomst", aldus Beke.

"We hebben met deze regering, inclusief N-VA, beslist om op zoek te gaan naar alternatieven. Ik stel vast dat de voorzitter van N-VA nu afstand neemt van wat zijn eigen ministers beslist hebben. Dat laat ik voor zijn rekening, maar afspraken zijn afspraken. Wij zijn een loyale partner en voeren akkoorden uit", aldus de CD&V-voorzitter.

"Geen voorbeeldland"

2 Bart De Wever. © Photo News

Gisteren plaatste De Wever al opnieuw vraagtekens bij de kernuitstap in 2025. Het leverde hem kritiek op van zowel oppositie als coalitiepartners. Maar in het Canvas-programma Watt gaat de N-VA-voorzitter nog een stap verder. "Ik denk niet dat dat (de kernuitstap in 2025, red.) zal gebeuren", zegt hij. "In 2003 hebben we voor het eerst daarover een wet gestemd. Wij waren daar toen tegen omdat we het tijdspad niet realistisch vonden. In 2015 hebben we gelijk gekregen, want toen is er beslist om de oudste kerncentrales met tien jaar te verlengen."

Dat we nu álle kerncentrales zouden sluiten - de oudste, maar ook de jongste -, lijkt voor De Wever dan ook niet realistisch. "Dat zou betekenen dat we binnen dit en zeven jaar 6.000 MW/uur aan kernenergie moeten vervangen. Dat zal ontzettend duur worden en is eigenlijk ecologisch onverantwoord."

Share

'Ofwel stappen we op korte termijn uit de kernenergie, ofwel stappen we uit de fossiele energie. De combinatie daarvan is niet mogelijk'

Bart De Wever, N-VA-voorzitter

De N-VA-voorzitter hekelt duidelijk het huidige beleid van de federale regering, waarbij volop wordt ingezet op wind en zon en gascentrales. "Ofwel stappen we op korte termijn uit de kernenergie, ofwel stappen we uit de fossiele energie. De combinatie daarvan is niet mogelijk. Geen enkele ernstige mens zegt dat dat kan, zelfs de ecologisch zeer geëngageerden geloven dat niet."

De Wever heeft ook kritiek op het energiepact en poneert dat België "geen voorbeeldland is qua langetermijnvisie". "En dus wordt er veel gebakken lucht verkocht. Het energiepact is niet het einde. Het is het einde van het begin. Nu moeten we keuzes gaan maken en ons ook aan die keuzes houden."

nieuws

cult

zine