Maandag 05/06/2023

NieuwsPFOS-vervuiling

De Wever (N-VA): ‘Stilleggen werken Oosterweel zou dramatische vergissing zijn’

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil de werken aan de Oosterweelverbinding stilleggen totdat er duidelijkheid is over de PFOS-vervuiling. Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert afwijzend: ‘Dit zou een dramatische vergissing zijn voor milieu en volksgezondheid.’

Redactie en Belga

Sinds enkele weken staat PFOS volop in de belangstelling. Aanleiding is de vervuiling rondom de fabriek van 3M in Zwijndrecht en aan de Oosterweelwerf.

CD&V-voorzitter Joachim Coens suggereerde vanochtend in Radio 1-programma De ochtend om de werken aan de Oosterweelverbinding voorlopig stil te leggen: “Eerst moet onderzocht worden of er een risico is voor de volksgezondheid. Pas dan kunnen we voortgaan.”

Voor de CD&V-voorzitter is het niet opportuun om over drie jaar vast te stellen dat geweten was dat volksgezondheid in gevaar gebracht werd, maar dat niet werd opgetreden. “We horen dat er toxicologische issues zijn. Laat ons dat onderzoeken. Zijn die werken veilig of niet?”

Lees ook:

Hoe gevaarlijk is PFOS? ‘We hebben een hele generatie als proefpersonen gebruikt.’

‘Goede huisvader’

Antwerps burgemeester Bart De Wever is niet akkoord. “Het stilleggen van het grootste mobiliteits-, leefbaarheids-, klimaat- en gezondheidsproject van deze eeuw zou een dramatische vergissing zijn voor milieu en volksgezondheid, zoals ook toxicologen en actiegroepen beaamden.”

De Wever zegt ervan overtuigd te zijn dat Oosterweelbouwheer Lantis de met PFOS vervuilde grond op de werf “als een goede huisvader” en “met de meest moderne middelen” beheert. “Bovendien wordt dankzij de werf het grondwater gesaneerd en worden de meest vervuilde facties grond veilig gesteld” zegt hij. “De werf onderging meerdere, strenge inspecties. Zelfs het groene bestuur van Zwijndrecht uitte in 2019 nog zijn tevredenheid over de aanpak.”

Risicoloos

“Alles wat risicoloos is, moet gewoon worden verdergezet”, reageert Egbert Lachaert, voorzitter van Open Vld. Hij merkt op dat bepaalde delen van de werf, rond de 3M-site, al werden stilgelegd voor een toxicologisch onderzoek van de bodem. “We hopen tegen half juli, net voor het bouwverlof, de resultaten te hebben. Zo weten we hoe we dit verder moeten aanpakken.”

Uitstel

Eerder deze week hadden Vlaams vicieminister-president Hilde Crevits en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters ook al gezegd dat de PFOS-vervuiling mogelijk tot uitstel kan leiden voor de Oosterweelwerken. “Uiteraard willen we vooruit met de werken van Oosterweel maar niet ten koste van de volksgezondheid”, zei Peeters. De minister wil op korte termijn nagaan of de Oosterweelwerken “op een veilige manier” kunnen voortgezet worden. Maar daarvoor is er eerst meer “transparantie en duidelijkheid” nodig. Peeters heeft alvast aan de recent aangestelde opdrachthouder (Karl Vrancken, red.) gevraagd om extra toxicologen aan te stellen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234