Vrijdag 22/11/2019

"Wereldvreemde" rechters

De Wever: "Majeur politiek probleem als Raad van State ons ongelijk geeft"

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld BELGA

“Als men wil vermijden dat het rechtspopulisme verder opkomt en dat de bevolking zich tegen de democratie keert, zullen we uit een ander vaatje moeten tappen", zo waarschuwde N-VA-voorzitter Bart De Wever vanavond in Terzake. Hij doelde daarmee op het "rechterlijke activisme".

Volgens De Wever is dat rechterlijk activisme, "waarbij rechters wetten gaan amenderen, uitbreiden en nu dus ook veranderen om hun eigen overtuiging in de plaats te stellen", bijzonder kwalijk, niet alleen in eigen land, maar in heel Europa. Hij waarschuwt dan ook wanneer staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geen gelijk zou krijgen voor de Raad van State in zijn zaak tegen het afleveren van een humanitair visum voor een Syrisch gezin. 

"Majeur politiek probleem"

"Als de Raad van State bevestigt dat het aan rechters toekomt aan humanitaire visa af te leveren, hebben we een majeur politiek probleem. Dan moeten we de met de regering ingrijpen, dat is een breekpunt voor ons. Wil men echt terug naar de toestand waar miljoenen mensen naar eender welk land in Europa kunnen komen? De vrije inloop in migranten in Europa moet stoppen, dat is voorbij. Migratie zal ofwel deftig worden georganiseerd, of het zal door de bevolking worden uitgespuwd en dan gaan we veel erger thuiskomen dan dat we vertrokken zijn."

"Het hek is van de dam als we dit uitvoeren", aldus De Wever nog. "Je zou een beleid creëren dat geen enkel draagvlak heeft. Wij als politici, vertegenwoordigers van het volk, oordelen hierover, naargelang onze draagkracht als land. Niemand geeft dat soort visa op deze manier, we zouden de enigen zijn in de wereld."

De Wever kwam naar de Canvas-studio, nadat hij eerder vandaag al een opiniestuk lanceerde op de website van zijn partij. Hij ontkende vanavond nogmaals dat zijn partij de hele rechterlijke macht op de korrel heeft genomen. “Ik heb gezegd dat ik de beslissing van één rechter, een Franstalig lid van de Raad voor de Vreemdelingenbetwistingen, wereldvreemd vind. Het gaat niet om het gerecht in het algemeen, en al helemaal niet om de scheiding der machten. Anderen zijn veel verder gegaan dan ik: ik ben niet Verhofstadt die in het parlement is komen zeggen dat Abou Jahjah opgepakt moet worden."

"Onze wetten zijn perfect"

Hét probleem volgens De Wever is dat het niet aan de Raad voor de Vreemdelingenbetwistingen, "een administratief rechtscollege", is om een visum af te geven. "In de wet staat duidelijk dat het de regering is die daarover beslist. (...) Het is aan het volk om de wetten te maken, daar moeten rechters zich niet mee moeien. De rechters moeten de rule of law toepassen, en daar moet ik mij niet mee moeien."

Opvallend: de N-VA-voorzitter noemde de migratiewetten "perfect, als je ze zou toepassen". "Maar je kan ze niet toepassen als rechters je tegenspreken, met een impact voor miljoenen mensen." 

De Wever verwees ook naar het Europese asiel- en migratiebeleid, dat al aangepast zou zijn door eerdere rechterlijke beslissingen. "Europa had een pushback-beleid tot een rechter in 2011 besliste dat we dat niet meer mogen doen. En dat komt volgens mij niet aan rechters toe. Uiteindelijk heeft de rechter beslist om de deuren open te zetten. Daarna heeft een rechter beslist dat de vluchtelingen ook niet terug naar Griekenland gestuurd mogen worden: maar dat komt toch niet toe aan een rechter? De politiek is daar met de rug tegen de muur gezet door rechters, en pas nu is Europa in paniek geschoten en hebben we een deal met Erdogan moeten sluiten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234