Zondag 07/06/2020

Formatie

De Wever legt Vlaamse onderhandelingsnota voor aan Open Vld, CD&V en sp.a

Bart De Wever.Beeld Eric de Mildt

Vlaams formateur De Wever (N-VA) is dit weekend een versnelling hoger geschakeld: hij legde een eerste onderhandelingsnota voor aan sp.a, Open Vld en CD&V. Groen-voorzitter Meyrem Almaci kreeg geen uitnodiging. Of die nog komt? ‘Wij blijven beschikbaar.’

“Bart De Wever moet als Vlaams formateur een nota op tafel leggen die buvable of aanvaardbaar is voor zijn kandidaat-regeringspartners. Die nota moet accenten bevatten van de verschillende partijen”, zei kersvers Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) aan VTM Nieuws.

Of hij buvable was, weten we (nog) niet. Maar De Wever heeft zaterdag wel aan sp.a en Open Vld en zondag aan CD&V een eerste formateursnota voorgelegd. Niet aan Vlaams Belang. “De Wever heeft ons wel gevraagd om ter beschikking te blijven”, benadrukt onderhandelaar Chris Janssens (Vlaams Belang). Hij verwacht nog steeds een uitnodiging.

Ook Groen kreeg geen nota voorgelegd. Voorzitter Meyrem Almaci herstelt van een operatie aan de kruisbanden en was daardoor niet beschikbaar. De Wever is daarvan op de hoogte. Nodigt hij de groenen daarom later uit? Of brieft hij hen telefonisch? De groenen zijn niet zo zeker of ze nog aan de beurt komen. “We zijn nog steeds beschikbaar voor een gesprek”, klinkt het. 

Geen vroege vluchten

Mogelijk is De Wever al aan het scherpstellen op zijn twee geprefereerde coalities: de Zweedse (N-VA, CD&V, Open Vld) of de Bourgondische (sp.a, Open Vld en N-VA). Daar komen Vlaams Belang noch Groen aan te pas. “De vroege vluchten zijn nu voorbij. We bereiden ons voor op de finale”, klinkt het bij N-VA. Gedaan met de schijnmanoeuvres.

De hamvraag is nu hoe de partijen de voorgelegde tekst zullen verteren. De eerste versie is deze ochtend al voer voor de partijbureaus – of toch zeker dat van N-VA. De Wever stelde de nota samen op basis van de prioriteiten van elke partij en op basis van zijn eigen strategische puzzel. Om lekken te voorkomen, mocht dit weekend niemand de nota meenemen naar zijn of haar hoofdkwartier. 

De liberalen vreesden een reeds onderhandelde nota met Vlaams Belang onder de neus te krijgen, nadat Janssens vertelde dat er aan een inhoudelijke tekst werd gewerkt. Gwendolyn Rutten (Open Vld) trok daar fel tegen van leer. De N-VA-voorzitter zou in zijn schrijven rekening houden met het signaal van de kiezer. Kortom: strengere maatregelen voor nieuwkomers zijn te verwachten.

Los van de inhoud blijft de vraag hoe lang Vlaams Belang nog kan meedraaien in deze onderhandelingen. Zelfs als de tekst van De Wever buvable is voor de andere partijen, blijft het Vlaams Belang dat voor hen niet. En dan gaat De Wever uiteindelijk toch kleur moeten bekennen.

Erg lang zou het niet meer duren. De Wever zou de komende dagen communiceren – zaterdag vertrekt hij als burgemeester van Antwerpen naar Colombia. Hoe de onderhandelingen tijdens zijn reis verlopen, moet deze week nog uitgeklaard worden.

Informateurs

Een versnelling op Vlaams niveau kan effect hebben op de formatie voor een Belgische regering. De federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders trekken deze ochtend nog eens naar de koning met hun verslag.

Vorige week gonsde het gerucht dat ze er de brui aan zouden geven, nadat Theo Francken (N-VA) de PS open en bloot uitkafferde omdat de partij een gesprek met N-VA weigert. Het opzet van de informateurs – de twee grootste partijen in elke regio aan tafel krijgen – leek daardoor mislukt. Maar dat gerucht werd vorige week door de entourage van Reynders ontkend.

De kans dat het duo de handdoek in de ring gooit, is klein. Er zou nog voldoende hoop zijn om ‘het paard naar het water te leiden’ vooraleer ze de stok aan een verkenner, ontmijner of informateur doorgeven. 

Patrick Dewael (Open Vld) vindt het alleszins nog te vroeg voor de twee naar huis te sturen. “Ik ben het staatshoofd niet, maar als de koning het toelaat, zou ik de handdoek nog niet in de ring gooien. Na de verkiezingen hebben partijen soms wat tijd nodig om te kunnen bewegen.”

Patrick Dewael.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234