Donderdag 22/08/2019

Michel II

De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel: “De premier is nu in alle openheid mijn marionet”

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld Tim Dirven

Vervroegde verkiezingen. N-VA deinst er niet voor terug, zo maakte voorzitter Bart De Wever duidelijk in een mediabombardement gisterenavond. Zet hij druk om het minderheidskabinet naar zijn hand te zetten of is het bittere ernst? “Nu is Michel in alle openheid de marionet van Bart De Wever.”

In een resem interviews, op tv en in de weekendkranten, gaat N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever voluit. Meermaals heeft hij het over de zwakheid van de huidige regering en de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen. “In elk normaal land was de premier al naar de koning gegaan”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Ook voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA) vreest een vervroegde stembusgang niet. 
“Als Michel II afwijkt van de afgesproken koers, gaat ze best zo snel mogelijk naar huis”, zegt hij in een interview met deze krant.

Is dit een onderhandelingstactiek van De Wever en co. of is het eindspel ingezet? Premier Charles Michel (MR) zit dit weekend samen met Jambon en N-VA-fractieleider Peter De Roover om te kijken welke garanties hij kan krijgen om verder te kunnen met zijn minderheidskabinet. Hij heeft de gedoogsteun van de Vlaams-nationalisten nodig.

Het is echter duidelijk dat De Wever in ruil voor  die gedoogsteun zijn vel duur zal verkopen. “Michel heeft de steun van de oppositie nodig en de facto ben ik dat. Hij moet het mij nu echt komen vragen in Antwerpen en dan zal ik zeggen duim omhoog of duim omlaag.”

De N-VA lijkt haar prijs dus te willen opdrijven en trekt wellicht met een rugzak vol eisen naar een gesprek met Michel, waarbij communautaire eisen niet uitgesloten zijn. “Hoe gaat men de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen aanpakken? Kris Peeters moet dat uitwerken, maar ik heb dat nog nooit gezien.” De werkloosheidsuitkeringen laten dalen in de tijd is een speerpunt van N-VA.

Lees ook

• Is het eerste weekend Michel II meteen het laatste? De premier onderhandelt straks met N-VA

• Ex-vicepremier Jan Jambon (N-VA): “Gezichtsverlies, was dat zo erg geweest?”
  

Allicht legt Michel hen een pakket maatregelen voor die de komende maanden nog worden uitgevoerd, gaande van de jobsdeal, over de begroting tot het regeringsbeleid op het vlak van migratie. Vooral dat laatste is cruciaal voor de N-VA. “Als de regering een ander beleid voert, dan moet men niets komen vragen”, zei De Wever in De Afspraak. “De premier moet nu naar mij komen.”

Komende dinsdag staat er opnieuw een debat gepland in het federaal parlement. Tegen dan moet Michel duidelijk kunnen vertellen wat hij nog van plan is. Een vertrouwensstemming hangt nog altijd in de lucht.

“Ofwel vindt de premier nu snel een legitieme manier om met volle bevoegdheden door te gaan”, besluit De Wever. “Ofwel gaan we naar een minderheidsregering zonder het vertrouwen van het parlement. Dan moet men mij eens uitleggen hoe we niet naar nieuwe verkiezingen gaan. Maar ik sta er nog altijd voor open een formule te vinden.”

De Wever laat de premier dus de keuze: “naar de koning gaan”, “een half jaar van volledige stilstand”, of het “Marrakech-beleid stoppen” en samenwerken met N-VA. “Michel kreeg jarenlang het verwijt dat ik zijn schaduwpremier was, maar nu is hij in alle openheid de marionet van Bart De Wever”, besloot De Wever in De Afspraak

“Te laat rode kaart”

Ook opvallend was dat De Wever in De Afspraak toegaf tot oktober nog nooit van het pact van Marrakech gehoord te hebben. “We hebben de rode kaart te laat getrokken”, zei hij daarover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden