Vrijdag 05/06/2020

Pensioendebat

De Wever laakt ‘pensioenhypocrisie’ andere partijen: ‘Wij zijn eerlijk, de rest keert zijn kar’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op Twitter gereageerd op zijn uitspraak gisteren dat de pensioenleeftijd nog verder omhoog zal moeten als ook de levensverwachting stijgt. ‘Wij zijn eerlijk. De rest? Die keren hun kar...’, klinkt het, verwijzend naar de andere partijen.

“De werkelijke pensioenleeftijd stijgt tegen 2030 naar circa 63 jaar”, schrijft De Wever. “Daarna moeten we zien of er nog iets moet gebeuren om de pensioen betaalbaar te houden.” Volgens hem is een koppeling aan de levensverwachting “logisch volgens experts”.

Meer lezen

Frank Vandenbroucke over pensioenvoorstel N-VA: ‘Deze discussie komt te laat’

De Wever verwijst ook naar de andere partijen in het debat. In zijn tweet haalt hij een aantal oude krantenkoppen boven waaruit moet blijken dat ook Groen, CD&V, Open Vld en sp.a voor het principe van een hogere pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting zijn. Zo verwijst hij onder andere naar een voorstel uit 2013 van CD&V-parlementsleden Robrecht Bothuyne en Peter Van Rompuy in die zin.

Partijen sabelen voorstel neer

De Franstalige PS keurt het opgeworpen principe van N-VA meteen af. “Is Bart De Wever op zijn hoofd gevallen? Kent hij het echte leven van de burgers wel?” vraagt PS-voorzitter Elio Di Rupo zich af.

Vlaams Belang is het zowaar eens met sp.a, dat in de studio bij monde van voorzitter John Crombez het voorstel afkeurde: Tom Van Grieken wil de leeftijdsgrens voor gepensioneerden terugbrengen naar 65 jaar. “U bent nog niet genoeg uitgeperst!” roept de voorzitter uit op Twitter. 

Aan het andere uiterste van het politieke spectrum wijst ook PVDA het principe af. Voorzitter van de extreemlinkse partij, Peter Mertens, reageert met een internetmeme van Bart De Wever sociale media. “Werken tot 70 jaar? Nee bedankt!”

De centrumpartijen pleiten voor de situatie zoals ze nu is: een wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar tegen 2030. “De hervorming die we hebben afgesproken, voeren we uit. Maar van een verdere verhoging is geen sprake met CD&V. Laat dat heel duidelijk zijn!”, schrijft CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke stellig. 

Open Vld is dezelfde mening toegedaan. Hun voormalige Pensioenminister Vincent Van Quickenborne maakte het standpunt van zijn partij nog eens duidelijk: “Sp.a en Groen wil volledig pensioen na 42 jaar werken. Onbetaalbaar. N-VA wil pensioenleeftijd naar 68 en meer. Onhaalbaar. Open Vld houdt vast aan 45 jaar werken. Met flexibele pensioenleeftijd van 63 tot 67 naargelang men begint te werken op 18 tot 22 of meer.”

Open vld-voorzitter Gwendolyn Rutten herhaalt dat ze wil inzetten op het langer aan de slag houden van wie al wat ouder is. “We brengen de werkelijke pensioenleeftijd van 60 jaar dichter bij de wettelijke”, aldus Rutten.

Bij de Franstalige liberalen van de MR is er al evenmin enthousiasme voor het idee om de pensioenleeftijd nog te verhogen. MR-campagnewoordvoerder Georges-Louis Bouchez argumenteert dat de kostprijs van de pensioenen tot 2030 weliswaar zal stijgen, maar daarna volgens de verwachtingen terug zou dalen.

Kristof Calvo (Groen) reageert dan weer met de slogan: “Met Groen gaat het pensioen omhoog, niet de pensioenleeftijd”. Calvo was ook cynisch over de voorzitter van N-VA. “Blijkbaar is De Wever even slecht geïnformeerd over zijn eigen programma dan hij is over dat van Groen”, verwijst hij naar het feit dat Crombez de tekst uit het programma van N-VA in de studio Terzake voorlas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234