Dinsdag 05/07/2022

Politiek

De Wever klaar om uit de schaduw te treden

Bart De Wever op de verkiezingsavond. Beeld Eric de Mildt
Bart De Wever op de verkiezingsavond.Beeld Eric de Mildt

Het is stil in Antwerpen. Meer dan een maand na de verkiezingen blijft het wachten op de volgende zet van formateur Bart De Wever (N-VA). Maar zijn plan om de schaakstukken echt in beweging te zetten, staat klaar.

Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

In Gent springen de vonken eraf. Het linkse kartel en Mathias De Clercq (Open Vld) kunnen elkaars bloed drinken. In Oostende is het rijk van Johan Vande Lanotte (sp.a) stilaan uit. Een alternatieve meerderheid is bijna rond. In Vilvoorde probeert Hans Bonte (sp.a) dan weer alles om zijn burgemeesterssjerp te behouden.

En in Antwerpen, daar is het oorverdovend stil. Terwijl de kiesstrijd in ’t Stad de verkiezingscampagne domineerde, is de coalitievorming voorlopig maar een bijgedachte. Meer dan een maand na de stembusgang ligt het schaakbord er onaangeroerd bij.

De Wever wil daar eerstdaags, volgens een bron misschien vrijdag al, verandering in brengen. “Hij zal communiceren met wie hij echt rond de tafel wil gaan”, klinkt het. Voor de herfstvakantie hield De Wever vrijblijvende gesprekken met alle partijen. Ook het middenveld, zoals stRaten-generaal, Ademloos en Ringland, is intussen op de koffie geweest bij de formateur, om over schone lucht en mobiliteit te praten.

De Wever zou de komende weken verder willen onderhandelen op basis van een nota waarin zijn voornaamste plannen voor de stad staan opgelijst. Het kabinet van De Wever wil geen commentaar kwijt, behalve dat er “discrete gesprekken lopen”. Het zou hierbij vooral om telefoongesprekken gaan.

Weinig appetijt

Burgemeester en formateur De Wever is in elke meerderheid nodig. Zoveel is zeker. Maar hoe die toekomstige meerderheid er dan zal uitzien, blijft vooralsnog een raadsel.

Op de verkiezingsavond zelf maakte De Wever meteen al een opening naar Groen, de andere winnaar in Antwerpen. Kopman Wouter Van Besien lijkt na twee verkennende gesprekken echter niet in te willen gaan op zijn avances. In de campagne herhaalde Van Besien tot in den treure dat hij niet zou besturen met rechts.

Bij sp.a lijkt de appetijt voor bestuursdeelname een stuk groter. De socialisten hebben intussen de les geleerd dat je ook in de oppositie afgestraft kan worden. Dan maar beter meebesturen en op het beleid wegen, is de redenering bij een aantal lokale mandatarissen. Al zou dit waarschijnlijk zonder kopvrouw Jinnih Beels zijn.

Aangezien Beels een van de zeldzame lichtpunten was voor sp.a op 14 oktober, wil de partijtop haar bij de verkiezingen van volgend jaar nationaal uitspelen. Sp.a staat niet langer toe dat politici verschillende mandaten cumuleren.

Schelde oversteken

Samen met de socialisten de Schelde oversteken, ligt echter bijzonder moeilijk bij De Wever. Hij maakte er de laatste jaren een erezaak van om de socialisten eerst uit Antwerpen en daarna ook uit de Brusselse Wetstraat te verdrijven.

Om een geel-rode as verkocht te krijgen, zou De Wever een bocht moeten nemen met de draaicirkel van een vrachtwagen. Bovendien is niet lang iedereen binnen sp.a ervan overtuigd dat besturen de beste keuze is. “In het beste geval dumpt De Wever ons na een paar gesprekken”, vertelt een partijtopper. “Dan staan we het sterkst richting 2019. Maar dat cadeau zal hij ons echt niet doen. Zo slim is hij wel.”

Blijft de huidige centrumrechtse coalitie over, met de liberalen en christendemocraten. Maar die combinatie heeft nauwelijks een zetel op overschot.

Binnen de Antwerpse Open Vld vindt men de voorzetting van de huidige coalitie desondanks de meeste logische keuze. Krap gaat ook. “Maar het is aan De Wever”, zegt een liberaal. “Hij zegt dat er gesprekken lopen, maar de facto ligt de formatie al een paar weken stil. Hij moet nu met concrete voorstellen komen.”

De kans dat Open Vld naast de boot valt, lijkt klein. “We hebben misschien niet dezelfde ideologie maar onze standpunten liggen wel dicht bij elkaar”, luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234