Zondag 20/10/2019

Verkiezingen

De Wever: "Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen? Dat is voorbarig en naïef"

Bart De Wever neemt een selfie tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent. Beeld Eric de Mildt

Tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent waren deze ochtend alle partijvoorzitters te gast. In plaats van het over de aankomende lokale verkiezingen te hebben, hielden de meeste voorzitters een ideologische uiteenzetting. N-VA-voorzitter Bart De Wever had het over zijn stokpaardje identiteit. "School is niet de verlenging van de living thuis, maar net de voorkamer van de samenleving."

Sp.a

Omdat N-VA-voorzitter Bart De Wever te laat kwam - de schuld van het Gentse circulatieplan, zou hij bij aankomst sakkeren - mocht sp.a-kopman John Crombez de spits afbijten.

Hij lanceerde opnieuw een pleidooi voor zorgzekerheid, wat "ze gerust in de grondwet mogen verankeren", maar onderstreepte vooral ook het verschil met rechts. "Bij veel politici hoor je dat er geen alternatief is. De kerncentrales kunnen niet dicht, de files nemen toe omdat de economie moet groeien, er zijn nu eenmaal wachtlijsten in de zorg. Mensen die het omgekeerde durven doen, worden weggezet als idealisten. Maar er is wel een alternatief, dat is geen kwestie van kunnen, maar van willen", klonk het strijdvaardig.

N-VA

De Wever begon zijn presentatie met het ophefmakende openingscollege van 2015, waarin hij de 'Wir schaffen das'-uitspraak van de Duitse bondskanselier Angela Merkel laakte en klopte zich op de borst omwille van zijn voorspellende kwaliteiten. "Ik heb toen ook het politieke einde van Merkel voorspeld, dat is de enige voorspelling die vooralsnog niet is uitgekomen."

Vervolgens zette hij een van de stokpaardjes van N-VA, identiteit, voorop. "Zijn we in Europa voor op de tijd als we denken dat we beter afscheid kunnen nemen van onze collectieve identiteit? 'Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen', dat is voorbarig en naïef."

N-VA-voorzitter Bart De Wever, te laat gearriveerd voor het openingscollege, klautert over zijn stoel. Beeld BELGA

De Wever benadrukte dat identiteit een dynamisch gegeven is, en dat gemeenschappen een consensus nodig hebben over een aantal fundamentele waarden. Het Nederlands als gemeenschappelijke taal bijvoorbeeld. Hij haalde - niet voor het eerst - uit naar "de linkse partijen die de thuistaal naar de school willen doortrekken". "School is niet de verlenging van de living thuis, maar net de voorkamer van de samenleving", zei De Wever, die eraan toevoegde dat "mensen van allochtone origine moeten worden verdedigd tegen groeps- en volksdwang".

Op de democratische beginselen wil De Wever geen centimeter toegeven, vervolgde hij. Hij stelt zich daarom de vraag of het normaal is dat Erdoganaanhangers plaatsen krijgen op lijsten bij onze lokale verkiezingen, dat Gaia voor de rechter wordt gedaagd omdat de dierenrechtenorganisatie een verbod op onverdoofd slachten nastreeft, en dat mensen als Ayaan Hirsi Ali zich moeten verschuilen omdat ze hun mening uiten.

Dat De Wever zijn spreektijd bijna integraal aan het identiteitsthema besteedde, is geen verrassing. N-VA probeert al maanden om van de nationale thema's veiligheid en identiteit de inzet van de lokale verkiezingen te maken.

Moderator Devos probeert De Wever tevergeefs duidelijk te maken dat zijn spreektijd erop zit. Beeld Eric de Mildt

Groen

Na De Wever nam Groen-voorzitter Meyrem Almaci (Groen) het woord. Ze keerde verschillende keren terug op De Wever door zich voor te stellen als een vrouw van allochtone origine, geboren in het Waasland en "gehuwd met een grote, blonde, arische man met blauwe ogen en kinderen die in Antwerpen opgroeien".

Volgens Almaci is het identiteitsdiscours van N-VA een middel om de aandacht af te leiden van de echte uitdagingen. Voor Groen zijn dat de ongelijkheid en de klimaatverandering. "Klimaatverandering overkoepelt alle andere problemen, ook migratie, en maakt ze intenser."

Meyrem Almaci. Beeld Eric de Mildt

Almaci waarschuwde verder nog voor polarisering: "We leven in een veranderend tijdperk. Dan is het verleidelijk om angst te gebruiken als politiek middel om mensen te verdelen en om te polariseren. Wij als groenen kiezen ervoor om oplossingen mogelijk te maken en om dingen te realiseren."

Beeld Eric de Mildt

Vlaams Belang

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken legde de nadruk op migratie, met enkele niet mis te verstane sneren richting bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). "Links pleit voor sociale zekerheid voor iedereen, gecombineerd met open grenzen. Dat is onbetaalbaar. Het N-VA-model wil besparen op sociale zekerheid, in combinatie met open grenzen. Dat is onaanvaardbaar. Wij willen sociale zekerheid voor iedereen, mét een migratiestop", aldus van Grieken, die besloot met een standje voor De Wever omdat diens partij "de trapsgewijze uitbetaling van kindergeld voor migranten had aangekondigd, maar dan toch tegenstemde in het Vlaams parlement".

Tom Van Grieken. Beeld Eric de Mildt

Open Vld

Gwendolyn Rutten zette vooral "ambitie, optimisme en samenwerking" in de verf. Drie ingrediënten die er volgens de Open Vld-voorzitster voor zorgen dat steden en gemeenten met een liberaal bestuur, "net dat tikkeltje meer" succesverhalen van individuele burgers kunnen optekenen. Een verwijzing naar Bart Somers, burgemeester van Mechelen en verkozen tot beste burgemeester van de wereld, kon daarbij niet ontbreken.

Gwendolyn Rutten. Beeld Eric de Mildt

CD&V

Wouter Beke tot slot wilde de studenten ervan overtuigen dat ze zelf iets kunnen doen tegen de "saus van verruwing en verzuring die over de maatschappij wordt gegoten". Hij kwam met een 13-puntenplan waarmee de CD&V-kandidaten "de toekomst in eigen handen willen nemen". Onder meer dialoog, respect voor iedereen, zorg en verbondenheid moeten daarvoor zorgen, klonk het bij de CD&V-voorzitter.

Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234