N-VA

De Wever gepikeerd door kritiek Peumans: "Hij heeft mensen beschadigd"

2 "De analyse van Jan wordt niet breed gedragen bij het partijbestuur of de basis", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. © Photo News

Bart De Wever vindt het jammer dat partijgenoot en Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans in de media kritisch is geweest over staatssecretaris Theo Francken. "Ik betreur dat Jan zijn kritiek niet intern heeft geuit en gehouden", zegt de N-VA-voorzitter.

2 Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans © Photo News

Peumans had in een weekendinterview met Het Belang van Limburg gezegd dat Francken"niet de geknipte man" zou zijn om N-VA te leiden. Daarnaast stelde hij nog dat de N-VA zich te veel laat leiden door de angst van de bevolking voor vluchtelingen, dat Zuhal Demir veel vijanden heeft gemaakt met haar verhuizing van Antwerpen naar Genk en dat Francken er vaak over gaat in zijn communicatie over de asielcrisis. Volgens Peumans is hij niet alleen en ergeren ook oude Volksuniërs zich in toenemende mate.

Lees ook het standpunt van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: Dissident Jan Peumans verdient veel respect

Een goed gesprek

De Wever zegt de mening van Peumans te respecteren en benadrukt dat daar ruimte voor is binnen de organen van de partij. "Intern wordt er wel vaker stevig gediscussieerd, wij hebben een stevige basisdemocratie", zegt hij. "Mijn indruk is wel dat de analyse van Jan niet breed gedragen wordt bij het partijbestuur of de basis." 

De Wever wil nu "een goed gesprek" hebben met Peumans en wil niet vooruitlopen op een eventuele vermaning. "Hij heeft mensen beschadigd en dat maakt een belabberde indruk", besluit hij wel.

nieuws

cult

zine