Dinsdag 06/06/2023

Politiek

De Wever en Peeters strijken plooien (even) glad

Bart De Wever en Kris Peeters in de coulissen van het Zuiderpershuis, voor aanvang van het Lijsttrekkersdebat in Antwerpen. Beeld Wouter Van Vooren
Bart De Wever en Kris Peeters in de coulissen van het Zuiderpershuis, voor aanvang van het Lijsttrekkersdebat in Antwerpen.Beeld Wouter Van Vooren

Geen aanvallen onder de gordel bij het grote lijsttrekkersdebat in Antwerpen, georganiseerd door De Morgen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) toonde zich zelfzeker maar niet bits. Uitdager Kris Peeters (CD&V) probeerde het met humor. 'Als u wil, dan mag u in 2019 met mij mee naar de internationale conferentie voor burgemeesters.'

Roel Wauters

Of hij momenteel de meest getormenteerde lijsttrekker is, kreeg CD&V-lijsttrekker Kris Peeters als openingsvraag. "Zou kunnen, maar het is nog maar woensdag." Met zelfrelativering kreeg hij heel even de zaal plat. Peeters aangeschoten wild? Tijdens het grote Antwerpse lijsttrekkersdebat van De Morgen en VTM NIEUWS leek hij ontspannen en kreeg hij de lachers meer dan eens op zijn hand.

De verkiezingscampagne is nochtans bits begonnen in Antwerpen. Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer noemde Bart De Wever eind augustus "emotioneel ongeschikt" om de stad te leiden. De Wever van zijn kant suggereerde enkele dagen later dat leden van de gemeenteraad "slechts één klik verwijderd" zijn van de drugsmaffia. "Er is een vuile politieke oorlog bezig", zei politicoloog Dave Sinardet (VUB) bij aanvang van het debat in het Zuiderpershuis. Toch bleven de aanvallen onder de gordel gisteravond op zak.

Heroïne

De Wever begon met de puntjes op de i te zetten. Een Antwerpse CD&V-kandidaat werd aan de Frans-Zwitserse grens betrapt met 3 kilogram heroïne in de auto, zo raakte maandag bekend. De Wevers eerdere verwijzing naar infiltratie van de drugsmaffia in de politiek stond daar volledig los van. "Ik gaf het interview op 17 augustus. Ik kon onmogelijk weten wat er zou gebeuren."

De Wever verdedigde tijdens het debat zijn harde aanpak in de war on drugs. "Ik heb als burgemeester gedaan wat er binnen mijn mogelijkheden ligt, daarna hebben we samen met het federale niveau het Stroomplan opgesteld. Dat gaat traag, dat klopt. Maar een war on drugs kan je nooit winnen, wel kan je het fenomeen indammen."

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels was niet overtuigd. Het Stroomplan gaat veel te traag. Bovendien heeft De Wever met zijn harde aanpak de drugsoorlog naar de stad gebracht, stelde ze. "Plots zijn er schietpartijen, ontploffende granaten, dodenlijsten in de stad."

Haar partij pleit ervoor om in het federaal parlement het huidige drugsbeleid tegen het licht te houden en waar nodig bij te sturen. CD&V-kandidaat Peeters wil zelfs verder gaan en pleit voor een internationale aanpak. "Volgend jaar is de World Cities Summit in Colombia, u gaat daar altijd naartoe als burgemeester", richtte hij zich tot De Wever. "Geen nood, volgend jaar mag u met mij meegaan." Opnieuw ging de zaal plat.

Peeters blijft er bij dat de uitspraak van De Wever over de verwevenheid tussen politiek en drugsmaffia zeer gevaarlijk is. "Je kan geen verdachtmaking lanceren zonder harde bewijzen op tafel te leggen." Of De Wever en Peeters hun discussie al hebben bijgelegd? "We zijn daar nu volop mee bezig", grapte Peeters.

Toenadering in coulissen

Realiteit is: nog voor het debat zocht CD&V-lijsttrekker Kris Peeters burgemeester Bart De Wever op in de coulissen. Dat Peeters vorige week onaangekondigd nachtelijk bezoek had gehad van de politie vroeg om opheldering. "Een menselijke fout", gaf De Wever meteen toe. "Zeer ongelukkig is dat. Ik was hier niet van op de hoogte."

Ook de aanhouding van de CD&V-kandidaat werd aangehaald. "U moet me niet meer kwaadwilligheid toedichten dan nodig", zei De Wever. "In de campagne ga je soms zaken zien die er niet zijn, als je niet oplet word je paranoïde. Dat is heel menselijk."

Alles koek en ei, dus? "Dat je altijd suggereert dat ik de stad niet ken, is ook niet nodig, hé", zei Peeters. Mag het wat meer op de bal zijn, en minder op de man? De Wever: "Het is een valabel punt. Maar de bal en de man hangen soms samen."

Onderhandelen Peeters en De Wever na 14 oktober dan een nieuw bestuursakkoord, samen met Open Vld? "Ik zou het liefst dit beleid voortzetten", was De Wever duidelijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234