Donderdag 09/12/2021

Analyse

De Wever betreedt de arena. En dan barst de campagne echt los

Bart De Wever bij de publicatie van zijn nieuwe boek. Beeld Photo News
Bart De Wever bij de publicatie van zijn nieuwe boek.Beeld Photo News

Voor N-VA begint de kiescampagne nu pas echt. Voorzitter Bart De Wever stelt vandaag zijn nieuwe boek voor. Morgen wil hij het onderwijsdebat kapen. En zondag volgt de confrontatie met Hilde Crevits (CD&V), die door haar partij wordt vooruitgeschoven als uitdager van De Wever.

Niet dat de N-VA tot nu toe heeft stilgezeten. Een aantal studiedagen en persconferenties hebben mekaar in snel tempo opgevolgd. Maar, en dat wordt binnen de partij ook toegegeven, voorlopig hebben die niet de verwachte persaandacht opgewekt. “Het is allemaal een beetje platgevallen”, zegt een voorname partijbron. “Nu goed, we weten ook: eens voorzitter Bart De Wever de arena betreedt, barst het echt los. Hij is en blijft toch de man die alle aandacht naar zich toe kan zuigen.”

Vandaag is het zover: vanmiddag presenteert De Wever in Antwerpen zijn boek ‘Over identiteit’. Daarin probeert de partijvoorzitter een aantal vragen te beantwoorden die zijn politiek denken bepalen: wie zijn we? Wat is burgerschap? Moeten we burgerschap koppelen aan identiteit, of juist niet? Wie hoort erbij en wie niet? Het boek is een denkstuk, dat dicht aansluit bij de columns die De Wever goed tien jaar geleden heeft geschreven in De Standaard.

De Wevers centrale stelling in het boek is dat een “collectieve identiteit een noodzakelijk instrument is om ons als mens maximaal tot ontplooiing te kunnen brengen”. Voor hem is “de Vlaams cultuurgemeenschap vandaag de meest relevante kring waarbinnen we onze collectieve identiteit beleven: onze nationale identiteit is Vlaams”.

Het boek is eerder bedoeld voor politieke fijnproevers: journalisten en opiniemakers. Niet voor het grote kiespubliek. Dat ligt van andere zaken wakker, beseft men binnen de N-VA. Daarom wordt zaterdag een tweede mediaraket aangestoken.

Onderwijs prioriteit

Op een studiedag - een ‘V-dag’ in het marketingtaaltje van de Vlaams-nationalisten - over onderwijs in Brugge is de partij van plan om de discussie over de kwaliteit van het Vlaams onderwijs op scherp te stellen. Afscheidnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois mag er de debatten openen, gevolgd door uiteenzettingen van onder andere cognitief psycholoog Wouter Duyck en onderwijsexpert Koen Daniëls. De Wever houdt er de slotrede.

De Wever wil er wellicht duidelijk maken dat onderwijsdepartement wat hem betreft straks een N-VA-minister moet krijgen. In het verkiezingsprogramma van de partij is dat onderwerp niet voor niets het eerste. “Als we straks de grootste partij zijn en we kunnen een score rond 30 procent halen, dan zijn onze Vlaamse eisen heel duidelijk: dan willen we de nieuwe Vlaams minister-president leveren én de nieuwe onderwijsminister”, duidt een hoge partijbron. Ook elders binnen de N-VA komt deze redenering terug. Op Vlaams niveau is het onderwijs de absolute prioriteit voor de N-VA.

Daarom ook is het uitkijken naar zondag, wanneer De Wever in De Zevende Dag de confrontatie aangaat met Hilde Crevits. De uittredende minister van Onderwijs die zich vorig weekend officieel kandidaat heeft gesteld als toekomstig minister-president voor CD&V. Het zal de eerste keer zijn in deze campagne dat De Wever en Crevits rechtstreeks de degens kruisen. Sowieso zijn ze elkaar de laatste jaren weinig of nooit tegengekomen in televisiestudio’s voor een debat.

“Maar in de weken tot de verkiezingen zullen we dit nog vaker zien”, oordeelt politicoloog Carl Devos (UGent). Hij verwacht een pittige discussie zondag. “Door en passant het huidige onderwijsbeleid aan te vallen, zoals N-VA doet, zeg je indirect toch dat de huidige minister, die dan toevallig ook nog eens de voornaamste uitdager is van De Wever, haar beleid niet deugde. En indirect dat ze niet de beste minister-president zou zijn.”

Het belooft dus een erg druk weekend te worden voor de N-VA. Al hebben sommige partijleden er nog extra huiswerk bovenop gekregen. “Ik hoop dat de elite binnen de partij mijn boek leest”, liet De Wever zich tussen neus en lippen ontvallen op de boekpresentatie vrijdag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234