Dinsdag 26/01/2021

AnalyseVerkiezingen Georgia

De weg naar macht in de VS loopt via Georgia: dit staat op het spel bij de verkiezingen in de staat

Aanhangers van de Democratische senaatskandidaat Jon Ossoff luisteren naar zijn toespraak in Hephzibah, Georgia.Beeld AFP

De inwoners van één Amerikaanse staat, Georgia, maken vandaag uit hoeveel ruimte aanstaand president Joe Biden krijgt om een Democratisch beleid te voeren. Ze zullen twee leden kiezen van de Senaat in Washington.

Beide zetels zijn nu in Republikeinse handen. Als ze allebei aan de Democraten toevallen, krijgen die het in de Senaat voor het zeggen, dankzij een 50-50 zetelverdeling en de doorslaggevende stem die vicepresident Kamala Harris indien nodig mag uitbrengen. Wint minstens één van beide Republikeinen, dan heeft die partij de meerderheid.

Van een Senaat met een Democratische meerderheid kan Biden verwachten dat die zijn voordrachten goedkeurt voor hoge functies, zoals ministers en rechters. De commissies in de senaat krijgen dan Democratische voorzitters, die voorstellen van Biden, of uit het door de Democraten beheerste Huis van Afgevaardigden, op zijn minst in behandeling zullen nemen. Als de Republikeinen hun meerderheid behouden, kunnen die zijn wensen blokkeren.

De inwoners van Georgia hebben het geweten dat deze verkiezing – een beslisronde, nadat op 3 november uit een grotere groep kandidaten geen enkele meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald – van landelijk belang bleek. Tot half december was er door de kandidaten al bijna een half miljard dollar ingezameld. Daarmee werd een stortvloed van politieke tv-spots betaald, vol harde aantijgingen over en weer.

Beeld Brechtje Rood

Biden en Trump bezoeken Georgia

Maandag bezochten zowel aanstaand president Biden als nog-even president Donald Trump Georgia voor een laatste oproep aan de kiezers.

Het lijkt erom te zullen spannen of de Democraten de begeerde zeggenschap in de Senaat krijgen. In november behaalde Joe Biden in Georgia een krappe overwinning. Maar alle Republikeinse senaatskandidaten bij elkaar kregen in totaal iets meer stemmen dan alle Democratische kandidaten bij elkaar. Daardoor, en door de bekendheid die ze als zittend senator hebben, lijken de twee Republikeinen vooraf in het voordeel te zijn. Maar in de schaarse peilingen staan de twee Democraten licht voor.

Beschuldigingen van Trump

Een bijzonder probleem voor de Republikeinen is dat hun president volhoudt dat hij en niet Joe Biden in november in Georgia de winnaar was, en dat er grootscheeps met stemmen werd gerommeld. Dat zou zijn aanhangers het idee geven dat stemmen dit keer zinloos is. Trumps beschuldigingen werden door de Republikeinse minister van justitie van Georgia, Brad Raffensperger, na onderzoek van de hand gewezen.

Trumps klachten kregen extra aandacht doordat de president zaterdag een uur op de minister uit Georgia inpraatte. Raffensperger zou alsnog genoeg stemmen voor Trump moeten ‘vinden’ om hem toch nog te laten winnen, voordat woensdag het Congres Bidens overwinning bezegelt. De minister ging niet in op het verzoek en gaf een opname vrij van het gesprek met president Trump.

De kandidaten

Eerste zetel:

Kelly Loeffler (50, Republikein) verdedigt de zetel waarin ze in 2019 werd benoemd toen een van de senatoren van Georgia aftrad. Ze is een fervent aanhanger van Donald Trump

Loeffler is rijk, haar vermogen bedraagt een kleine miljard dollar. Ze is er door de Democraten van beschuldigd dat zij en haar man in het begin van de coronapandemie voor miljoenen dollars aan aandelen verkochten met voorkennis, vergaard dankzij haar werk.

Kelly Loeffler.Beeld Getty Images

Raphael Warnock (51, Democraat) is de dominee van de Ebenezer Baptist Church in Atlanta, de kerk waar Martin Luther King stond. Hij is politiek zeer actief, maar was nog niet eerder kandidaat in een verkiezing.

De Republikeinen noemen hem een radicale socialist, die bovendien zijn vrouw zou hebben mishandeld en een onderzoek naar kindermisbruik op een zomerkamp van de kerk zou hebben gehinderd.

Raphael Warnock.Beeld Getty Images

Tweede zetel:

David Perdue (71, Republikein) verdedigt de zetel die hij in 2014 veroverde. Daarvoor was hij directeur van grote bedrijven, waaronder Reebok.

Ook Perdue is ervan beschuldigd aandelen te hebben verkocht in de aanloop naar de coronapandemie, terwijl hij in het openbaar zei dat die niet zo ernstig zou worden. De laatste dagen van de campagne bleef hij thuis omdat hij mogelijk besmet was.

David Perdue.Beeld AFP

Jon Ossoff (33, Democraat) was directeur van een productiemaatschappij voor documentaires. In 2017 veroverde hij bijna een zetel in het Huis van Afgevaardigden die voor Democraten als onbereikbaar had gegolden. Dit jaar waagt hij een nieuwe kans.

De Republikeinen noemen hem een radicale socialist, en omdat zijn documentaires door een tv-station in Hongkong zijn uitgezonden zou hij volgens hen financiële banden hebben met de Chinese regering.

Jon Ossoff.Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234