Vrijdag 05/06/2020

Theo Francken

De Sudan-triomf van N-VA: zelfvertrouwen in het absolute zenit

Beeld Bas Bogaerts

De N-VA is ervan overtuigd: de zaak-Sudan zal de populariteit van staatssecretaris Theo Francken en de partij alleen maar vergroten. Die vertrouwensstemming in het parlement? Frustratie en jaloezie, zegt N-VA.

Beeldt u zich even in: u bent staatssecretaris en wordt al weken bekritiseerd over de uitzetting van Sudanese migranten die mogelijk zijn mishandeld bij hun terugkeer. De oppositiepartijen eist uw ontslag, maar ook de eigen coalitiepartner CD&V zinspeelt daarop. Het parfum de crise is zelfs de oceaan over gedwarreld: de gerenommeerde krant The New York Times noemt u 'de Vlaamse Trump'. U wordt naar de Kamer gesommeerd omwille van een vertrouwensstemming. Geen pretje.

Als staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zenuwen had, dan wist hij die heel vakkundig te verbergen. Voor de start van de zitting stond hij nog snel
VTM NIEUWS te woord op de trappen van het parlementsgebouw. Met een uitgestreken gezicht: "Ik zal blij zijn als de vertrouwensstemming voorbij is. Ik heb al leukere kerstvakanties gehad." Met opkrullende mondhoeken: "Maar als je een ander migratiebeleid wilt, dan sta je soms in het middelpunt van de storm." Met een brede tandpastaglimlach: "Hoge bomen vangen veel wind, maar ze hebben ook diepe wortels."

Theo Francken doorstond de vertrouwensstemming zoals verwacht zonder het minste probleem.Beeld Photo News

Francken lijkt zich al even geen zorgen meer te maken over de negatieve gevolgen van de zaak-Sudan. Integendeel: hij lijkt er, net zoals zijn partijgenoten, van overtuigd dat hij als winnaar uit deze crisette komt. Want eenmaal het stof is gaan liggen rond deze onverkwikkelijke kwestie, zal de Vlaming alleen onthouden dat Francken illegale migranten streng aanpakt, zo luidt de redenering. En daarmee scoor je, zo bewijst Francken intussen al drie jaar.

Zelfvertrouwen te koop

Woensdagavond, op de nieuwjaarsreceptie van de federale regering in Kasteel Hertoginnedal, roffelde een N-VA-topper zich tegenover journalisten op de borst dat hij "in zijn hele politieke carrière nog nooit zoals steun had ervaren bij de bevolking als de laatste weken, en dat terwijl we al jaren verkiezingen winnen". Nu zijn politici doorgaans niet de meest bescheiden mensen op aarde, maar als een N-VA’er vervroegde verkiezingen weglacht als het nekschot voor CD&V, met christendemocratische collega's binnen gehoorsafstand, dan staat het zelfvertrouwen in het absolute zenit.

In de Kamer was het gisteren niet anders. Francken doorstond de vertrouwensstemming zoals verwacht zonder het minste probleem. Hij aanhoorde de tussenkomsten van alle partijen vanop zijn zitbank vooraan, dronk een groot glas chocomelk en verdween onmiddellijk na het debat in de coulissen. Alleen Patrick Dewael (Open Vld), wellicht de beste orator van het halfrond en in het verleden zelf nog zes jaar bevoegd voor asiel, bracht de Francken-burcht nog even aan het wankelen. Hij herhaalde zijn kritiek op Franckens communicatie en de soms "lichtjes euforische tweets" over uitwijzingen.

"Op de foto gaan met de ambassadeur van een internationaal gezochte dictator (de Sudanese Omar al-Bashir, JVH/DBA), dat doe je niet", bekritiseerde hij de hanige communicatie van Francken op sociale media. Volgens Dewael dient die vooral om de extreemrechtse kiezers te verleiden. "Maar hoe ver kun je daarin gaan zonder van het democratisch pad af te gaan?" 

Hannibal Lecter of Mickey Mouse?

Dewaels terechtwijzing kon op heel wat bijval rekenen, zowel bij de oppositie als bij CD&V. Maar dat veranderde niets aan het gevoel van onaantastbaarheid bij N-VA, zo bewees fractieleider Peter De Roover. Die zag op het einde van de zitting nog de kans om de boel wat te jennen.

"Ik denk dat een belangrijk deel van het debat kan worden verklaard door het begrip afgunst. Theo is te populair geworden voor de andere partijen." Volgens hem lopen de interpretaties van Franckens beleid ver uiteen tussen de rechtse en linkse oppositie. "Is hij Hannibal Lecter of is zelfs Mickey Mouse strenger?"

En dan, met een knipoog naar de CD&V-banken: "Ik heb de indruk dat u het moedige midden bevaart." Die opmerking zorgde voor algemene hilariteit. De premier liep zelfs rood aan van het lachen. De CD&V'ers groen.

Wat kan CD&V doen?

Achteraf kon Eric Van Rompuy alleen de schouders ophalen. "Binnen drie weken zit het spel opnieuw op de wagen. Dat is eigen aan Franckens functioneren. He is prone to fail", zegt de oudgediende en een van de hevigste criticasters van N-VA. Al is het maar de vraag of het dan anders zal aflopen voor de staatssecretaris. Ook Van Rompuy moet erkennen dat de trotse CD&V vandaag te weinig politiek gewicht in de schaal kan leggen. "N-VA is zo dominant binnen de regering. Die partij moet met niets meer rekening houden. Dat is frustrerend voor ons, maar wat kunnen we doen?"

Dat de N-VA zich opperbest voelt zal zaterdagavond ook weer blijken, wanneer de partij verzamelen blaast in Mechelen voor de nationale nieuwjaarsreceptie. Die receptie heeft meestal weg van een geel-zwart Tomorrowland en is voor voorzitter Bart De Wever traditioneel het moment om zijn achterban te enthousiasmeren met een eclatante toespraak.

Bovendien heeft De Wever het voordeel dat CD&V-voorzitter Wouter Beke, de man die openlijk alludeerde op een ontslag van Francken, een paar uur eerder zijn kaarten op tafel moet leggen. CD&V komt zaterdagnamiddag bijeen in de tv-studio's van Lint. Op de Wetstraat 89, het hoofdkwartier van CD&V, benadrukt men: "We zullen N-VA niet aanvallen. Bij ons zal het over de lokale verkiezingen gaan." Wees er maar zeker van dat het bij N-VA niet daarover zal gaan. En dat de applausmeter zal ontploffen voor Theo Francken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234