Donderdag 09/07/2020

Politiek

De sociale zekerheid duikt voor 10 miljard in het rood

Beeld Photo News

Er gaapt een krater van een kleine tien miljard euro in het budget van de sociale zekerheid voor dit jaar. Maar ook de komende jaren kleuren dieprood. Na de economische recessie slaat de vergrijzing verder toe.

De coronacrisis laat diepe sporen na in de budgetten van de sociale zekerheid. Onder meer omdat er massaal gebruik gemaakt wordt en werd van tijdelijke werkloosheid, lopen de uitgaven gigantisch op, met 5,1 miljard euro. Tegelijk zijn er minder mensen aan de slag, waardoor de inkomsten kelderen met 4,5 miljard euro. In totaal bedraagt de put 9,6 miljard euro, zo blijkt uit de cijfers van het Beheerscomité Sociale Zekerheid, die vakbonden en werkgevers bespraken.

De extra uitgaven zitten niet meteen in de ziekte-uitkeringen, wel in de tijdelijke werkloosheid. Het systeem kost de overheid alleen al 4,7 miljard euro extra. Niet alleen omdat het massaal werd gebruikt, ook vanwege de extra toeslag die de overheid voorzag. Omdat naar schatting zo’n 30.000 mensen hun job zullen verliezen, nemen ook de uitgaven in de ‘reguliere’ werkloosheid toe. Het speciale ouderschapsverlof tijdens de coronacrisis levert dan weer een relatief beperkte meerkost op van 90 miljoen euro.

Wat meteen opvalt: ook voor de komende jaren zijn de prognoses weinig rooskleurig. In 2021 kondigt zich een tekort van 9 miljard aan, wat tegen 2024 oploopt tot 11 miljard. Volgend jaar daalt de tijdelijke werkloosheid dan wel fors, maar dan pas laat de economische crisis zich echt voelen. Omdat meer mensen hun job verliezen, zal de overheid voor 1,3 miljard meer aan werkloosheidsuitkeringen moeten betalen. Tegelijk slaat de vergrijzing verder toe, met veel meer mensen die met pensioen gaan. De pensioendienst zal 1,7 miljard meer uitgeven dan het jaar voordien.  

Ook na het economisch herstel zal die vergrijzing blijven wegen op de uitgaven. Net zoals het wegvallen van de zogenoemde ‘evenwichtsdotatie’. Tot dit jaar past de overheid automatisch de tekorten van de sociale zekerheid bij, een bedrag dat opliep tot bijna 3 miljard euro. De vakbonden pleiten voor de herinvoering van het systeem.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234