Maandag 05/12/2022

Vlaams Belang

De ‘Robin Hoods van deze tijd’ strijken neer in Antwerpen en de islam moet het ontgelden

Tommy Robinson werd als een held ontvangen bij Vlaams Belang Antwerpen. Beeld Thomas Sweertvaegher
Tommy Robinson werd als een held ontvangen bij Vlaams Belang Antwerpen.Beeld Thomas Sweertvaegher

Met de Brit Tommy Robinson haalde Vlaams Belang zaterdag een radicale anti-islamactivist naar Antwerpen, amper een dag na de bloedige aanslag op twee moskeeën in Christchurch. Samen met Dries Van Langenhove werd hij voorgesteld als een moderne vrijheidsstrijder. De islam was de kop van Jut.

Stavros Kelepouris

“Just a man and his will to survive.” Subtiel is de entree van Tommy Robinson op de meeting van Vlaams Belang Antwerpen niet. ‘Eye of the Tiger’ knalt door de zaal, en wanneer de muziek uitsterft, galmt zijn naam als een voetbalhymne: Tommy, Tommy, Tommy Tommy Róbinson, heeeey Tommy, Tommy. De in eigen land vaak verguisde Robinson – voluit Stephen Christopher Yaxley-Lennon – wordt onthaald als een beroemdheid. Een held van de vrije meningsuiting, noemt Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove hem. Filip Dewinter houdt het op “een moderne Braveheart” en “een mensenrechtenheld”.

In ieder geval is Tommy Robinson controversieel. Omwille van zijn standpunten en publieke uitlatingen over de islam en de Koran wordt de extreemrechtse anti-islamactivist intussen permanent geweerd door Facebook, Twitter en Instagram. Dat deze krant hem eerder als moslimhater omschreef, noemt hij een leugen. “Moslims zijn mensen, islam is een idee. Als ik een idee bekritiseer, haat ik niet de mensen die ze volgen.”

Kritiek op de islam – “een fascistisch regime”, noemt hij het tijdens de meeting – is tegenwoordig uit den boze, meent Robinson. “We leven in een ‘post-free speech’-tijdperk”, klinkt het in een gesprek vooraf, dat Robinson enkel wou houden als hij het tegelijk mocht livestreamen naar de 375.000 mensen die geabonneerd zijn op zijn YouTube-kanaal. Toch zegt hij: “Ik heb geen platform om de leugens over mij te counteren.” Hij vreest binnenkort ook door YouTube gebannen te worden.

Mond gesnoerd

Naast Robinson wordt ook Dries Van Langenhove uitgebreid gefêteerd: een Vlaamse Tommy Robinson, volgens Dewinter. Schild & Vrienden heeft achteraan de zaal overigens een standje staan waar onder meer gadgets van de organisatie verkocht worden. “Hij vecht dezelfde strijd voor vrije meningsuiting tegen de dictatuur van de politieke correctheid”, zegt Dewinter. “Tommy Robinson en Dries Van Langenhove zijn de Robin Hoods van deze tijd.”

De oprichter van Schild & Vrienden plaatst zichzelf dan weer in een lange traditie van vrijheidsstrijders en dissidenten als Socrates, Copernicus, Galileo en Solzjenitsyn. Een filmpje over Van Langenhove zet hem neer als “vervolgd door het systeem”. Over Robinson klinkt het: “They can judge him. But they can never break him.” Het draagt allemaal bij tot de ondertoon van de meeting: wie zegt waar het op staat, wordt de mond gesnoerd.

Door de aanwezigheid van Robinson loopt het pleidooi voor vrije meningsuiting quasi parallel met een pleidooi tegen de islam. Sam Van Rooy, woordvoerder van Vlaams Belang Antwerpen en ook Antwerps gemeenteraadslid, is in Vlaanderen een van de meest vocale criticasters van de islam. Die wordt volgens hem een hand boven het hoofd gehouden en “gefaciliteerd” door het establishment. “Ook bij ons bestaat de vrijheid van meningsuiting niet écht meer”, zegt Van Rooy in zijn speech. “Het eerste probleem zijn onze eigen wetten. Die stellen immers negationisme, aanzetten tot haat en discriminatie en belediging strafbaar. Behalve het expliciet oproepen tot geweld, moet iedereen alles kunnen zeggen.”

Hate speech

Het valt moeilijk te negeren dat de Antwerpse vleugel van de partij zich met de meeting in de markt zette als een radicaal rechts alternatief. Xenofobe uitspraken vallen amper uit de toon: “Dit is ons land en het moet ons land blijven”, zegt Dewinter. Bijwijlen wordt er gedweept met klassieke rechtse complottheorieën: Van Rooy had het over het cultuurmarxisme – het idee dat de linkse elite haar ideologie via onder meer media en onderwijs actief verspreidt – terwijl Van Langenhove spreekt over de “collusie tussen de mainstreammedia en het establishment”.

Een dag na de aanslagen in Christchurch, waar een terrorist in twee moskeeën vijftig mensen doodschoot, was de ongefilterde kritiek op de islam niet evident. Op een van de gebruikte wapens stond overigens in graffiti ‘For Rotherham’. Dat was een verwijzing naar groepen mannen van buitenlandse origine die in de Engelse stad Rotherham jarenlang jonge meisjes seksueel misbruikten. De man die de affaire onder de nationale aandacht bracht en aankaartte hoe autoriteiten te laks reageerden, was nota bene Tommy Robinson.

Omwille van die actualiteit de meeting uitstellen, was volgens Filip Dewinter geen goed idee. Integendeel. “Deze meeting moet doorgaan, want na wat gisteren (vrijdag, SKE) gebeurde zal de vrije meningsuiting meer dan ooit onder druk komen te staan. Iedere vorm van islamkritiek zal opnieuw als hate speech worden afgedaan.” Aanslagen zoals in Christchurch zijn volgens hem “niet te begrijpen, maar jammer genoeg wel te verklaren”: ze zijn het gevolg van de multiculturele samenleving die ons opgedrongen wordt. “Multicultuur betekent multiconflict.”

Ook Robinson zag in de multiculturele tolerantie een voedingsbodem voor gekken. Door de vrijheid van meningsuiting uit te hollen “creëer je monsters”, zei hij. Om te besluiten met: “Vrijheid is het waard om voor te vechten, en vrijheid is het waard om voor te sterven.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234