Dinsdag 31/03/2020

Analyse

De lijdensweg van Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters: valt zijn lot nog te keren?

Kris Peeters trekt de CD&V-lijst in Antwerpen.Beeld Tim Coppens

Een kiescampagne zou een periode van goede hoop moeten zijn voor een partij. Zolang de kiezer niet geoordeeld heeft, is alles nog mogelijk. De campagne van Kris Peeters, lijsttrekker voor CD&V in Antwerpen, is een lijdensweg. Valt zijn lot nog te keren? 

Een kandidaat die met drie kilo heroïne in de wagen gepakt wordt in Frankrijk. Dat kon er ook nog wel bij. De CD&V-campagne in Antwerpen heeft al maanden meer van een calvarietocht dan van een daadkrachtige strijd om de stem van de kiezer. Kris Peeters heeft meer van Job, de Bijbelse figuur die beproeving na beproeving moet doorstaan, dan van een zelfverzekerde lijsttrekker met ambitie. 

De verwoede pogingen om zich te mengen in de strijd om de Joodse stem, een potentieel cruciaal element in de Antwerpse stembusslag, ontploft twee keer in zijn gezicht. De eerste kandidaat, Aron Berger, wordt in april na veel commotie aan de kant geschoven nadat de website Joods Actueel meldt dat de man vrouwen de hand weigert te schudden. 

Gisteren raakte bekend dat Rediart Cankja, kandidaat op de lijst van CD&V in Antwerpen, aangehouden is aan de Frans-Zwitserse grens met 3 kilo heroïne in de wagen. Beeld rv

Het debacle wordt vertaald in een peiling waarvoor "pijnlijk" een eufemisme par excellence is. De vicepremier, de would-be-Nemesis van Bart De Wever, strandt met zijn partij op een beschamende 2 procent. De komst van de jonge Rezi Friedman, dochter van een omstreden rabbijn, drie maanden later brengt weinig soelaas. Haar kandidatuur wordt door de Joodse gemeenschap zelf in vraag gesteld.

Transmigrant

Ondertussen krijgt Peeters het imago van inwijkeling maar niet weggepoetst. Soms heeft hij dat aan zichzelf te danken. Dat hij zijn huurappartement op het Zuid af en toe graag nog eens verruilt voor zijn huis met tuin in Puurs, zoals hij vertelde in een interview met Het Laatste Nieuws, was eerlijk maar niet zo gelukkig. Het feit dat hij eind augustus met de wagen het autovrije Park Spoor Noord doorkruiste, zoals Gazet van Antwerpen waarnam, getuigt van nog minder voeling met de stad waarvan hij kandidaat-burgemeester is. 

Soms is het de tegenpartij die Peeters moedwillig stokken in de wielen steekt. Door een huis-aan-huisactie waarbij Peeters met de pers in zijn zog een viswinkel op de Turnhoutsebaan binnenstapt, te gebruiken in een debat over het grote cocaïneprobleem in de stad. Als de visboer veroordeeld blijkt voor wapenhandel, is dat voor burgemeester De Wever gefundenes Fressen om zijn uitdager weg te zetten als wereldvreemd. 

En wat te denken van het feit dat Peeters deze zomer midden in de nacht plots drie agenten in kogelvrije vest aan zijn Antwerpse deur had staan? Zij reageerden op een oproep van de alarmcentrale, beschreef De Standaard. Peeters is niet aangesloten op die alarmcentrale. Wat deden die agenten daar dan? 

Beschadigingsoperatie

Het is een vraag waarop binnen de partij – besmuikt althans – een duidelijk antwoord klinkt. Want dat is het grote verschil met Job, weten bijbelvaste christendemocraten: de arme Job mocht dan geen idee hebben waarom al dat onheil hem te beurt viel, Kris Peeters weet dat wel. 

"Hier zit een bewuste strategie achter", gelooft een van de lokale kopstukken. "Het is toch niet logisch wat er allemaal gebeurt? Ze willen Kris pakken op dingen waar hij niets mee te maken heeft." Net zoals sp.a enkele maanden geleden naar N-VA wees toen Tom Meeuws onophoudelijk in het oog van de storm stond, kijkt ook CD&V die richting uit.

De vrees is dat de kiezer dat niet zo zal zien. Dezelfde CD&V'er: "Het doet ons allemaal natuurlijk geen goed en sommige mensen zullen wel door hebben hoe de vork echt aan de steel zit. Maar velen zullen misschien ook niet door de framing heen kunnen kijken. Niet dat we nu moedeloos zijn, verre van. Maar even van onze melk zijn we vandaag natuurlijk wel." Een andere prominente kandidaat wil zelfs dat niet gezegd hebben. "Dit houdt ons niet af van ons pad en het geloof in onze ploeg. Onze drive is onverminderd."

Tien procent

Toch heeft het er alle schijn van dat het lot van Peeters stilaan definitief betekend is. Om zelfs maar even goed te doen als vorige keer, moet hij zo'n 10 procent van de Antwerpenaren weten te overtuigen. Een immense opdracht, wetende dat CD&V haar huidige vijf zetels in 2012 enkel en alleen met dank aan sp.a en de gezamenlijke Stadslijst wisten binnen te halen. Zonder die combine was er in 't Stad wellicht geen sprake meer geweest van CD&V. In die wetenschap zou zelfs een kleine achteruitgang nog een overwinning kunnen zijn. 

Maar niet wanneer een gewezen Vlaams minister-president en federaal vicepremier de lijst trekt. "Kris is niet naar Antwerpen verhuisd om erop achteruit te gaan", luidt het ferm bij de partijtop. 

Het klinkt als: Peeters bereidt zijn politieke exit beter al maar voor. Zelf heeft hij immers al uitgebreid laten verstaan dat hij, als hij geen burgemeester wordt, ook geen schepenambt zal opnemen. Op nationaal toneel is er dan weer stevige concurrentie van kleppers als Koen Geens, Wouter Beke en Hilde Crevits. De rol van Peeters zou straks na bijna twaalf jaar op het voorplan weleens uitgespeeld kunnen zijn.

Klopt niet, zegt Crevits. "We wilden ons op de kaart zetten in Antwerpen, en daarom hebben hem gevraagd om te verhuizen. Hem afrekenen op het verkiezingsresultaat zou niet correct zijn. Ik zal daar mee op toezien dat dat niet gebeurt." Bovendien, vindt de vrouw die dankzij onderhandelaar Peeters minister van Onderwijs kon worden, heeft Peeters al wat bereikt. "Hij heeft een jonge groep kandidaten weten motiveren en dynamiseren. Hij verdient ons volste vertrouwen, het is dankzij hem dat we überhaupt meespelen in Antwerpen." 

En misschien is dat, ongeacht het resultaat op 14 oktober, al een verdienste op zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234