Zondag 26/06/2022

nieuwjaarsreceptie

De heiligverklaring van Francken: belaagde staatssecretaris is ster op N-VA-nieuwjaarsreceptie

Staatssecretaris Theo Francken op de nieuwjaarsreceptie van N-VA. Beeld BELGA
Staatssecretaris Theo Francken op de nieuwjaarsreceptie van N-VA.Beeld BELGA

'Theoooo, Theooo, Theooo!' De N-VA-achterban heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken officieel heilig verklaard. Hij was dé ster op de nieuwjaarsreceptie van de partij.

Roel Wauters en Jeroen Van Horenbeek

Voorzitter Bart De Wever had zijn naam nog niet uitgesproken in zijn nieuwjaarstoespraak of het dak van de Nekkerhal in Mechelen ging er af.

Theoooo, Theoooo, Theoooo! Zelden leek een nieuwjaarsreceptie van een partij - normaal toch niet het meest swingende evenement op een zaterdagavond - meer op een kolkende voetbaltribune. “Doe vooral verder, Theo!” moedigde De Wever zijn kroonprins aan, over wie hij eerder op de avond aan VTM Nieuws toegaf: “Als ik morgen doodval, zou ik tevreden zijn als Theo Francken mijn plaats overneemt.” Francken zelf aanhoorde het allemaal met een brede glimlach.

Er was maar één ster op de nieuwjaarsreceptie van N-VA vanavond en die kwam uit Lubbeek. Wie staatssecretaris Francken even wou spreken, was eraan voor de moeite. Net voor het podium werd hij de hele avond omstuwd door tv-camera’s en fotografen. Militanten stonden daarachter in een rij om een selfie met hem te mogen maken. Iedereen wil een stukje van Francken. Veelzeggend: vicepremier Jan Jambon (N-VA), zijn overste in de federale regering, moest zich net naast Francken breed maken om zelf niet omver gelopen te worden.

Asterix

N-VA bezit het Asterix-gen: net zoals de stripfiguur voelt de partij zich het best als ze omsingeld wordt door vijanden. Dan sluiten de rangen zich. Denkt niemand nog aan het begrotingsevenwicht en de communautaire eisen in de diepvries. Dan denkt iedereen maar aan hetzelfde: de vijand aan de poorten stoppen.

De zaak-Sudan, meer bepaald de motie van wantrouwen van de linkse oppositiepartijen en van eigen coalitiegenoot CD&V aan het adres van Francken, hebben dan ook alleen het omgekeerde effect gehad, blijkt op de nieuwjaarsreceptie. Francken zijn positie is er niet door verzwakt, maar net door versterkt. Immens versterkt. Bij de militanten lijkt Francken stilaan op dezelfde galactische hoogte te staan als voorzitter De Wever himself.

"Het grootste probleem van de Belgische politiek? Dat de N-VA zo groot is geworden. De traditionele partijen kunnen dat nog altijd niet verkroppen en proberen ons te pas en te onpas stokken in de wielen te steken”, vertelt militant Paul, net met pensioen, na de speech van De Wever. De boodschap die telkens terugkeert in gesprekken met de achterban: ook al vallen onze tegenstanders ons aan, ze zullen hun lesje wel leren.

"Een politicus zou toch twee keer beter nadenken voor hij uithaalt", zegt Luc, vijftiger uit Merksplas. "Je moet weten dat het tegen jou kan keren. Je hebt dat gezien bij Wouter Beke. Maar even goed met dat feestje in 't Fornuis. We hebben snel gezien met wie die van sp.a zelf ging eten (sterke man Tom Meeuws, RW/JVH). Die gasten zouden toch slimmer moeten zijn."

Vanwaar het succes van Francken? "Hij is een pedagoog", geeft Luc aan, zelf psycholoog en aan de slag in de sociale sector. "Geen econoom of ingenieur. Hij bekijkt zijn materie vanuit menselijk perspectief, dat apprecieer ik enorm." Dat Francken vaak harde taal gebruikt, hoort erbij. "Soms is het beter om duidelijk nee te zeggen, in plaats van ja te zeggen en de dingen op hun beloop te laten."

Luc vult aan: "Ik ken heel wat mensen die vroeger voor Vlaams Belang stemden. Waarom? Uit protest, omdat ze ontgoocheld zijn. Nu stemmen die voor N-VA en zijn fan van Francken. Mochten die mensen terug voor de socialisten stemmen, dan waren ze zogezegd "bekeerd". Maar als het op N-VA is, dan is dat omdat wij plots racisten zijn. Louis Tobback heeft zélf gezegd dat Francken eigenlijk op zijn lijn zit. Wat is daar dus mis mee?

Blinkend in hun vel

De N-VA'ers glimmen van het zelfvertrouwen, soms op het randje van het arrogante af. De Wever steekt zijn speech af met de melding dat er sinds nieuwjaar 600 nieuwe leden zijn bijgekomen. Dat volgend jaar de immense Nekkerhal te klein gaat zijn voor het nieuwjaarsfeest, pocht een Antwerpse topper daarbij.

Militant Paul, smalend over de CD&V-nieuwjaarsreceptie eerder op de dag: "De beelden gezien? Dat leek een bijeenkomst van 80-plussers. Hier zie je tenminste en de jeugd. Èn ouderen: de oud-VU'ers kunnen eindelijk gloriëren na al die pijnlijke jaren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234