Zondag 19/01/2020

Wie is Elke Sleurs?

De gynaecologe die burgemeester wil worden

Elke Sleurs vervangt Siegfried Bracke als kandidaat-burgemeester in Gent. Beeld BELGA

Het verdwijnen van Elke Sleurs uit de federale regering is mogelijk de minst opgemerkte wissel ooit. Maar ondanks het feit dat ze als staatssecretaris geen potten brak en dat haar naam nauwelijks belletjes doet rinkelen, heeft Sleurs wel enkele troeven in handen als N-VA-kopvrouw bij de Gentse gemeenteraadsverkiezingen.

"Wie mij uitnodigt, mag mij verwachten. Ik heb ook geen trucjes zoals Herman De Croo (Open Vld) om weer snel te verdwijnen. Ik blijf een hele avond. Ik heb zelf een jarenlang gewerkt als vrijwilliger voor de partij. (...) Ik weet hoe goed het doet als een regeringslid eens een babbeltje slaat."

De quote over lokale barbecues en andere feestjes uit een interview met deze krant uit 2015 typeert Elke Sleurs: de basismilitante die geleidelijk aan doorstootte tot in de regering. Het illustreert ook perfect waarom Sleurs zo geliefd is binnen de eigen Gentse kringen: ze is loyaal, heeft geen sterrenallures en doet alles voor de partij.

Vlaams nest

Dat doet ze al enkele decennia. Sleurs komt uit een door en door Vlaams nest. Heel wat leden van de familie hebben wortels bij het VNV , een van hen werd vlak na de oorlog zelfs ter dood veroordeeld. Waarop de clan Sleurs Limburg verruilde voor het Gentse. Daar stampte oom Joris de plaatselijke VU-afdeling uit de grond. Tijdens haar studies gynaecologie werd Elke Sleurs lid van de VU-jongeren en verdween daarna nooit meer uit de partijgelederen.

Beeld Wouter Van Vooren

Bloempotten

Haar collega's, binnen en buiten de partij, vinden haar een betrouwbare, oprechte en eerlijke politica die wel doordachte beslissingen neemt. Neemt niet weg dat er eerder met bloempotten gegooid wordt dan met bloemen, wanneer haar palmares als staatssecretaris van Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid ter sprake komt. En de grootste komen met voorsprong van binnen de eigen partij. Dat de partij fiscale fraude na amper een half jaar bij haar weghaalde, ook al was dat volgens Sleurs op haar vraag, helpt haar zaak niet bepaald vooruit.

Maar die kritiek is niet geheel terecht, zo neemt Vincent Van Quickenborne (Open Vld) het voor haar op. Hij zag Sleurs van op de eerste rij aan het werk als voorzitter van de commissie Sociale Zaken. "Elke heeft heel veel in de luwte gedaan. Als ze iets echt niet goed gedaan heeft, dan is het wellicht haar communicatie. Je moet jezelf weten te verkopen als staatssecretaris. Ik kon dat, Theo Francken ook. Elke niet." 

Van Quickenborne roemt, net zoals de oppositie overigens, Sleurs' werk rond gendergelijkheid en seksueel geweld. "Maar had ze meer kunnen doen om de armoede te bestrijden? Heel zeker. Ook al kreeg ze bijzonder weinig budgettaire ruimte van de regering", meent Evita Willaert (Groen).

Klaar om te springen

Sleurs weet zelf ook dat ze niet de grootste raspolitica is die Vlaanderen ooit gezien heeft. "Met mijn hang naar precisie was ik misschien een betere arts dan ik ooit een politica zal zijn", gaf ze vorig jaar nog toe. Het weerhield haar er niet van om nu vol voor het lijsttrekkerschap te gaan. Intern wist iedereen al lang dat Elke Sleurs meer dan bereid was om te springen, zodra Bracke een gaatje zou laten.

Is ze ook een goede lijsttrekker? Qua stemmen doet ze het in ieder geval niet slecht: bij vorige verkiezingen heeft ze vanop de tweede stek steeds meer dan behoorlijk gescoord. Haar grote nadeel is dat ze buiten de eigen kringen nauwelijks bekendheid geniet. Het voordeel is dan weer dat ook de andere partijen geen kanonnen in stelling weten te brengen. Voorlopig is Mathias De Clercq (Open Vld) de enige "naam" die een gooi doet naar de Gentse sjerp. Als vrouwelijke lijsttrekker zal Elke Sleurs bovendien opvallen.

Maar wat haar vooral tot een mogelijk alternatief maakt voor de kiezer die twijfelt of hij zijn stem nog wel wil geven aan het rood-groene kartel: ze is heel veel wat Bracke niet is. De gewezen Gentse kopman is polariserend en een roeper. De nieuwe Gentse kopvrouw is doordacht en gematigd. Bovendien heeft ze een uitgesproken links profiel. Dat toonde ze al vorige legislatuur toen ze - vanuit de oppositie bovendien - als senator het voortouw nam om de wet over euthanasie bij minderjarigen erdoor te krijgen. 

Op haar website staat het zo: Elke Sleurs staat voor gemeenschapszin, engagement, pluralisme en transparante solidariteit. Het zou zo maar de slagzin van een socialist kunnen zijn. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234