Woensdag 23/09/2020

AchtergrondFormatie

De ernst keert terug in overleg, maar Arizona is nog ver

Egbert Lachaert, Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez. Beeld BELGA

Een overleg van sp.a-voorzitter Conner Rousseau met de voorzitters van CD&V, Open Vld en MR is vrij goed verlopen. Sp.a eist wel nog altijd extra inhoudelijke garanties om samen in een ‘Arizona-coalitie’ te stappen. 

“We zijn in zekere mate gerustgesteld. Maar de huidige garanties zijn nog niet voldoende. We gaan ervan uit dat de bilaterale gesprekken worden voortgezet.” De Vlaamse socialisten reageren gematigd positief op de vergadering die partijvoorzitter Conner Rousseau had met Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR). Het viertal kwam donderdag samen in Brussel.

Dit op zich is al een kleine overwinning, want maandag blies Rousseau op het laatste nippertje een vergadering met de andere onderhandelaars af. Hij had toen het gevoel dat het triumviraat zijn eisen niet ernstig nam. Sp.a had gevraagd om vooraf een nota te krijgen waarin de anderen zwart op wit zouden neerschrijven welke rode eisen ze bereid waren om in te willigen. In plaats daarvan riepen de drie meteen de zes partijen van de Arizona-coalitie – Open Vld, MR, CD&V, cdH, N-VA en sp.a – samen. “Niet ernstig”, vond Rousseau.

Na de verwijten op sociale media, waarin Rousseau en de zogenaamde drie koningen elkaar de zwartepiet toeschoven, is er sinds woensdag een zekere rust over de onderhandelingen neergedaald. De hoofdrolspelers zijn oprecht geschrokken van de kritiek op hun vele tweets en story’s. Om te bewijzen dat ze hun formatiepoging wel degelijk ernstig nemen, hielden ze het donderdag op ‘geen commentaar’. Hier en daar viel te horen dat het om “een constructief gesprek” ging.

Iedereen aan boord

De drie koningen hebben tot nu toe nog alle Arizona-partijen mee aan boord. Hoewel cdH-voorzitter Maxime Prévot aanvankelijk erg negatief was over hun werkwijze, was hij dinsdag drie uur bij hen op de koffie. Achteraf was hij naar eigen zeggen verheugd dat hij de prioriteiten van zijn partij had kunnen toelichten. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever wentelt zich in absolute discretie sinds hij maandag met het triumviraat samenzat.

Dat niemand de doodsteek wil geven, zegt weliswaar weinig over de vraag of deze formatiepoging ergens naartoe leidt. Wat met de belasting voor grote vermogens, die sp.a wil? Wat met de hogere minimumlonen, of de hogere pensioenen? De socialisten vinden dat ze op dat vlak nog altijd onvoldoende garanties hebben gekregen. De vrees om het centrumrechtse beleid van de Zweedse regering te depanneren, blijft – net zoals bij cdH – groot.

Bovendien blijft de spanning tussen de liberalen en de socialisten te snijden. Donderdag klonk het in liberale kringen dat een aantal zaken uit de startnota “technisch werden uitgediept” in overleg met Rousseau. Lees: er werd niet al te veel toegegeven. En dan moet N-VA straks nog haar mond opentrekken. De kans dat De Wever en co akkoord gaan met pakweg een vierdagenweek, zoals cdH vraagt, is klein. Fractieleider Peter De Roover (N-VA) wond zich donderdag in het parlement op over de vele uitgaven van de regering-Wilmès. “Een nieuwe regering zal met achterstand beginnen, en moet miljarden goedmaken.”

Strakke deadline

En dan is er nog de strakke deadline van PS. De drie koningen gaven zichzelf tot 21 juli de tijd om de basis voor een nieuwe regering te leggen. Maar de Franstalige socialisten, die in deze formule uit de boot dreigen te vallen, legden donderdag een motie neer in het parlement om de versoepeling van de abortuswet, die de partijen van de Arizona-coalitie diep verdeelt, volgende week donderdag te stemmen. Als het zover komt, dan valt een clash enkel te vermijden met een beginnend akkoord tussen de coalitiepartijen.

Premier Sophie Wilmès (MR) had in het parlement alvast een raad voor zij die kritiek leveren op haar minderheidsregering, die in afwachting van de nieuwe regering een relanceplan voorbereidt. “Als iedereen absoluut wil dat we goed kunnen werken aan een relanceplan, stel ik voor dat mensen gaan samenzitten en echt beginnen te werken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234