Vrijdag 24/05/2019

Belfius

De Croo ziet Belfius niet meer naar beurs trekken

Beeld Photo News

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo betwijfelt sterk of de staatsbank Belfius nog in deze regeerperiode naar de beurs kan worden gebracht. Dat zei hij gisteren tijdens een toespraak in een businessclub in Ukkel, schrijft De Tijd. "Het zou me sterk verbazen mocht dat nog lukken. Ik zie niet in hoe dat mogelijk is. Er is een dubbel risico, zowel financieel-economisch als politiek."

Het eerste risico is dat het beursklimaat verslechtert nu we misschien aan de vooravond van een wereldwijde handelsoorlog staan, zei de liberale vicepremier. 

Het politieke risico zijn de verkiezingen. "We komen in een electorale campagne die zal duren tot oktober, maar daarna tot in 2019 een vervolg krijgt door de parlementsverkiezingen. Ik betwijfel of we in zo'n klimaat Belfius naar de beurs kunnen brengen. Ook al is dat mijn wens."

Als de regering-Michel Belfius in het najaar naar de beurs wil brengen, moet ze daar eind juli groen licht voor geven. "Een beursgang vergt tijd om dat goed voor te bereiden. Als we Belfius dit najaar nog naar de beurs willen brengen, dan moeten we de beslissing zo ongeveer tijdens de maand juli nemen. Het moet dus vooruit gaan en ik merk dat men een oplossing voor Arco aan dat dossier blijft koppelen", zo zei vicepremier De Croo in De ochtend op Radio 1.

Arco

Met "men" doelt De Croo op coalitiepartner CD&V. De christendemocraten hebben een oplossing voor Arco inderdaad gekoppeld aan de beursgang van Belfius. Maar voor Arco is er op dit moment nog geen oplossing. "De timing van beide dossiers loopt niet samen", aldus De Croo. "Een oplossing voor Arco kan voor mij, dat staat ook in het regeerakkoord en ik wil mij daar absoluut aan houden. Maar dan moet het nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Vandaar dat ik pleit om het los te koppelen."

In een reactie via Twitter laat CD&V-vicepremier Kris Peeters verstaan dat beide dossiers in juli nog kunnen landen. "We moeten in juli landen met dossiers Arco en Belfius. Geen reden waarom dat niet zou lukken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.