Maandag 16/12/2019

Politiek

De Croo wil wapenembargo tegen Saoedi-Arabië

Alexander De Croo (Open Vld) in De Zevende Dag. Beeld kos

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil dat er niet langer Belgische wapens worden geëxporteerd naar Saoedi-Arabië. "Je kan niet tegelijk mensenlevens proberen te redden en wapens leveren", zegt hij in De Zevende Dag. Vlaanderen voelt zich alvast niet aangesproken door de oproep. Sp.a zegt dan weer dan hun voorstel tot wapenembargo werd weggestemd door Open Vld.

"Saoedi-Arabië voert een gruwelijke oorlog in Jemen, met wapens die uit Europa komen", zegt De Croo. "Meer dan 60 procent van de wapenexport uit Wallonië gaat naar Saoedi-Arabië. Je kan niet langs de ene kant zeggen 'we blijven wapens verkopen die mensen aan flarden schieten', en aan de andere kant met de federale regering proberen een politieke oplossing te vinden en zo veel mogelijk mensenlevens te redden. Dat gaat niet."

Vlaanderen en Wallonië zijn zelf bevoegd voor hun wapenuitvoer. De Croo: "Ik kan er alleen maar voor pleiten om de waanzin, die we zelf aan het voeden zijn met onze eigen wapens, stil te leggen. Dat kan met een wapenembargo om humanitaire redenen." Volgens De Croo heeft hij de steun van premier Michel (MR) voor zijn oproep.

Vlaanderen voelt zich niet aangesproken

De woordvoerder van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat weten dat hij zich niet aangesproken voelt door de oproep. Vlaanderen exporteert geen wapens naar Saoedi-Arabië, klinkt het. Er was vorig jaar wel het dossier van jachtvizieren, maar die vizieren waren bestemd voor civiele eindgebruikers.

"Het probleem stelt zich dus niet aan Vlaamse zijde en dus hoeft er ook niet over 'de deelstaten' gesproken te worden", klinkt het. Een embargo kan volgens het kabinet-Bourgeois enkel als het op Europees niveau wordt aangepakt. "Alleen dan kan dit effect sorteren".

Verder is het Vlaamse wapenhandeldecreet recent nog verstrengd en behoort het volgens de woordvoerder van Bourgeois "tot de meest stringente wetgeving in Europa op dit vlak". 

Sp.a: "Open Vld stemde ons voorstel weg"

Sp.a reageert enigszins verbaasd: Open Vld stemde vorig jaar een voorstel tot wapenembargo tegen Saoedi-Arabië weg. "Terwijl de situatie in Jemen en de rol van Saoedi-Arabië toen ook al gekend waren", zegt Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a). 

"Het blijft onbegrijpelijk om hier terrorisme te bestrijden, maar ondertussen vlot wapens uit te voeren naar een land dat dat terrorisme net ondersteunt", aldus Soens. "We blijven uiteraard voorstander van een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië, daarom zal ik een nieuw voorstel in het parlement indienen. Ik nodig Open Vld uit om het mee te tekenen", besluit de sp.a-politica. 

Groen: "Ook Vlaamse export verbieden"

Vlaanderen mag zich dan "niet aangesproken voelen", toch wil oppositiepartij Groen de export van wapens verbieden zoals minister De Croo vraagt. "Na gelijkaardige oproepen in het verleden is in de feiten nog niets veranderd", zeggen Kamerlid Wouter De Vriendt en Vlaams parlementslid Wouter Van Besien. 

Groen dringt al langer aan op een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. Zo ligt er in de Kamer een resolutie voor. Daarin staat ook een luik over de bredere economische en politieke relaties met Saoedi-Arabië.

Wouter De Vriendt: "Onze regeringen mogen niet langer economische missies naar dat land doen. En Europa moet energie-onafhankelijk worden van Saoedi-Arabië, want de inkomsten die dat land krijgt, worden gebruikt om Jemen plat te bombarderen. Een tweede reden om de relaties met Saoedi-Arabië te herzien, is hun moslimextremisme en de export van wahabisme naar ons land. Dus koelere relaties met Saoedi-Arabië zijn ook in ons eigen veiligheidsbelang".

"Ook in het Vlaams parlement en de Vlaamse regering kan het voorstel van De Croo voor een positieve evolutie zorgen", merkt Vlaams parlementslid Wouter Van Besien op. "Ik vraag al jaren aan de regering-Bourgeois dat ze de export van wapens en onderdelen van wapens naar Saoedi-Arabië gewoon verbiedt. Maar tot nu toe kwam minister-president Bourgeois (N-VA) niet verder dan 'geval per geval bekijken'. De Open Vld zit ook in de Vlaamse regering, die bevoegd is voor wapenexport. Ze moet er dan ook daar voor zorgen dat Bourgeois eindelijk ingaat op onze eis."

Hongersnood

In de Hoorn van Afrika, waaronder Jemen, woedt een hongersnood. Voor elke euro die het consortium 12-12 inzamel, zal de federale regering er een euro naast leggen. Dat kondigde de minister van Ontwikkelingssamenwerking gisteren aan.

Anderhalve week na de eerste oproep van 12-12 stortten de Belgen 725.000 euro, nog veraf van de 10 miljoen in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234