Dinsdag 11/05/2021

NieuwsSociaal overleg

▶ De Croo na demarche socialisten: ‘Gaat over Deborah in de supermarkt, maar ook over Caroline met de schoenwinkel’

Premier Alexander De Croo (Open VLD):
Premier Alexander De Croo (Open VLD): "We gaan iedereen nodig hebben, werknemers, werkgevers, zelfstandigen en investeerders, als we uit deze crisis willen geraken."Beeld Photo News

In de plenaire Kamer is donderdagmiddag stevig gedebatteerd over het mislukte loonoverleg en de demarche van de socialisten om dan ook de uitkering van dividenden aan banden te leggen. ‘Het gaat over Deborah in de supermarkt, maar ook over Caroline met de schoenwinkel, die zwarte sneeuw heeft gezien.’

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) kregen elf vragen over het mislukte loonoverleg. Regeringspartijen Groen, Ecolo, Vooruit en PS bleven erop hameren dat 0,4 procent wat hen betreft onvoldoende is. PS-fractieleider Ahmed Laaouej was daarbij het scherpst voor de regering, en ook de enige die het nog expliciet had over het artikel 14 van de loonwet. “De werknemers van België verdienen gerechtigheid, en geen misprijzen. Bepaalde mensen zeggen ons dat we de wet moeten respecteren. Welja, maar dan ook het artikel 14. Dat is onze boodschap aan u mijnheer de premier.”

Die laatste hield de kerk in het midden. “Het gaat over Deborah die in de supermarkt werkt, maar ook over Caroline die een schoenwinkel heeft en zwarte sneeuw heeft gezien, of over de traiteur die zijn werknemers op technische werkloosheid heeft moeten zetten. We gaan iedereen nodig hebben, werknemers, werkgevers, zelfstandigen en investeerders, als we uit deze crisis willen geraken.”

Daarmee verwijst De Croo naar de passage van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in Terzake woensdagavond. “Ik krijg aan de kassierster in Nieuwpoort, Deborah, niet uitgelegd dat er winst wordt gemaakt en er dividenden worden uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar er voor haar geen loonopslag in zit. Dat is niet uit te leggen, dat is niet rechtvaardig”, aldus Rousseau in Terzake.

Inmiddels staat ‘Deborah’ symbool voor de discussie. De hashtag #Deborah maakt de ronde op sociale media en verschillende experten gebruiken de fictieve vrouw om duidelijk te maken waar het overleg over gaat.

Lees meer over het mislukte loonoverleg

Voor u uitgelegd. Waarom het loonoverleg mislukte, en wat er nu moet gebeuren

Achtergrond. 1 mei-koorts slaat over op Vivaldi

De Croo pleitte er bij de regeringspartners bij “ons niet te laten vangen door tweedracht”, en “te zoeken naar wat ons verenigt, en zoeken naar oplossingen”. “Dat geldt ook voor de sociale partners, van wie we verwachten dat ze op moeilijke momenten boven zichzelf kunnen uitstijgen. Niemand wint bij een niet-akkoord.” De premier herhaalde dat de regering een onderhandelingskader op tafel heeft gelegd waarbij er ruimte is voor extra’s in de sectoren die het afgelopen jaar goed hebben geboerd. “Ik blijf ervan overtuigd dat een evenwichtig sociaal akkoord de beste oplossing is.”

Ook Dermagne hield zich relatief op de vlakte. Nadat hij woensdag op Twitter wel expliciet de koppeling van de loononderhandelingen met de dividenden had onderschreven, deed hij dat donderdag in de Kamer niet. Hij benadrukte wel dat het sociaal akkoord een “solidair akkoord” moet zijn, dat “evenwichtig is in de verdeling van de winsten en de inspanningen.” “We voeren onze contacten uiteraard op en proberen een akkoord te faciliteren”, zei hij. “Ze hebben nog enkele dagen, en ik ben ervan overtuigd dat het essentieel is dat de sociale partners tot een akkoord komen.”

Nieuwe ontmoeting

Er is vanavond, om 17.30 uur, nog een fysieke ontmoeting gepland tussen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) met de vakbonden én de werkgevers. Dat is uit goede bron vernomen, schrijft Belga.

Inzet van de ontmoeting is het mislukte loonoverleg en de politieke spanningen die daar het gevolg van zijn. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau liet weten dat de socialisten zich niet zullen neerleggen bij een beperkte loonsverhoging van 0,4 procent bovenop de index. Hij koppelt daar het artikel 14 van de loonwet van 1996 aan, wat concreet zou betekenen dat er ook geen dividenden kunnen worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234