Zondag 12/07/2020

Update

David Clarinval (MR) neemt woorden over paars-groen terug: ‘PS en N-VA responsabiliseren blijft prioriteit’

David Clarinval.Beeld BELGA

De liberalen geven het idee van een federale regering met de PS en de N-VA op en geven voorrang aan een paars-groene (of regenboog-)coalitie van socialisten, liberalen en groenen, met de christendemocraten van CD&V. Dat zei vicepremier David Clarinval (MR) alleszins in een interview in La Libre Belgique en La Dernière Heure. Maar die woorden neemt hij nu terug met een uitgestuurd persbericht.

“Door ervoor te zorgen dat hij geïsoleerd staat, is Bart De Wever de vader van de regenboogcoalitie aan het worden”, zei de minister van Begroting en Ambtenarenzaken stellig in de Franstalige kranten. “Het is een jaar geleden dat de regering-Michel gevallen is. Het is tijd om de stier bij de hoorns te vatten.”

Een as PS-N-VA en een Zweedse coalitie (N-VA, MR, CD&V en Open Vld) zijn onmogelijk, stelde Clarinval vast. “Wat blijft erover? De regenboogcoalitie. Maar een klassieke regenboogcoalitie, met 76 parlementsleden op 150, is te nipt, vinden we bij de MR. Er moet dus een Vlaamse partij bij, die voor evenwicht zorgt tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. Als dat de CD&V is, komen we aan aanvaardbare verhoudingen. Het vierde scenario, tot slot, zijn verkiezingen.”

Responsabiliseren

Nu keert hij in een persbericht terug op die woorden: “In de nasleep van het interview dat vandaag in la Libre Belgique is verschenen, zou ik willen zeggen dat de prioriteit eruit bestaat om het land een regering met volheid van bevoegdheden te geven. In dit kader is de primaire verantwoordelijkheid om de PS en de N-VA rond de tafel met de informateurs te brengen om te begrijpen wat de twee grootste partijen tot nu toe heeft verhinderd een oplossing te zoeken.” 

De MR wil dus in de eerste plaats de PS en N-VA responsabiliseren, klinkt het. “Hun raakpunten vinden is de huidige taak van de informateurs. Het zou al te gemakkelijk zijn om uitsluitingen uit te drukken, zich terug te trekken onder een communautaire tent en zo het land zonder een regering met volheid van bevoegdheden te laten.”

‘Teken van opgeven’

Ook zijn uitspraak over nieuwe verkiezingen neemt Clarinval terug: “Er zijn veel mogelijke coalities, ook al zijn er tot nu toe enkele die meer bestudeerd werden dan andere. Men moet voor iedere optie die een oplossing kan bieden open blijven. Nieuwe verkiezingen zouden een teken van opgeven zijn en een zeer groot risico vormen dat tot een impasse kan leiden.”

“Het belangrijkste voor MR is het inhoudelijke project. We zullen ons niet laten opsluiten in een vooropgestelde formule”, besluit de MR-minister.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234