Donderdag 07/07/2022

Politiek

Dan toch geen debat over onderwijsvrijheid volgende legislatuur

De Belgische Senaat. Beeld BELGA
De Belgische Senaat.Beeld BELGA

Verwacht volgende legislatuur geen open debat over de vrijheid van onderwijs in België. De plenaire Senaat stemde vandaag over de lijst met te veranderen grondwetsartikelen en haalde dat artikel eruit. “Dit is een historisch gemiste kans.”

Pieter Gordts

Een beetje verrassend heeft de plenaire Senaat vandaag beslist om artikel 24, over de vrijheid van onderwijs, niet op te nemen in de lange lijst van grondwetsartikelen die volgende legislatuur kunnen worden herzien. Dat artikel schrijft voor dat iedereen onderwijs mag organiseren en invullen (actieve vrijheid) en dat ouders vrij zijn om te kiezen naar welke school ze hun kinderen sturen (passieve vrijheid).

In totaal stemden 23 senatoren tegen (CD&V, cdH, sp.a, MR, Vlaams Belang), 23 voor (N-VA, Open Vld, PS) en 6 onthielden zich (Ecolo-Groen). Doordat er geen meerderheid werd bereikt, kon het artikel niet in de lijst worden opgenomen. Omdat artikel 24 de macht van de onderwijskoepels - en dus ook de grootste, katholieke koepel - betonneert in de grondwet, hoeft het niet te verbazen dat CD&V en cdH tegen stemden. “Niemand had een verklaring opgemaakt over wat ze juist wilden veranderen aan artikel 24. Een open discussie over onderwijsvrijheid zonder specifiek doel, dat zagen we niet zitten”, zegt CD&V-senator Sabine de Bethuyne. “Voor de partijen die de onderwijsvrijheid willen bijsturen, is dit een historisch gemiste kans”, reageert Johan Lievens, expert onderwijsrecht en auteur van een boek over onderwijsvrijheid. “We konden voor het eerst sinds 1830 echt debatteren over de vrijheid van onderwijs en de grondwet zelfs aanpassen.”

Daarnaast bepaalt het artikel ook dat officiële scholen levensbeschouwelijk onderwijs moeten voorzien. In dat kader is de meest opvallende tegenstem misschien wel die van sp.a, waar ze not amused waren met de stemming. Die partij probeert immers al een paar maanden om met de slogan ‘binnen de uren, buiten de muren’ om vak levensbeschouwing, ethiek & burgerschap en filosofie (LEF) in te richten op school en de lessen levensbeschouwing buiten het standaard lessenpakket te duwen. “Dat is inderdaad de partijlijn”, zegt ook Vlaams parlementslid Caroline Gennez (sp.a). “Ik weet niet wat er is misgegaan in de Senaat. Hopelijk kunnen we hier nog opnieuw over stemmen.”

Navraag bij Bert Anciaux, senator voor sp.a, leert dat hij vooral zijn eigen visie heeft gevolgd. “Ik denk ook dat de inrichting van een vak als LEF perfect binnen het huidige grondwettelijk kader kan. Bovendien is de vrijheid van onderwijs zo’n belangrijk gegeven, daar kunnen we niet zomaar aan tornen”, zegt hij. “In alle eerlijkheid, ik verneem ook nu pas dat de partij dit liever anders had gezien.”

Ook op Twitter reageerde filosoof Patrick Loobuyck teleurgesteld. “Moet ik nu echt nog een hele legislatuur lang overal gaan uitleggen waarom de levensbeschouwelijke vakken niet in de Grondwet horen”, schreef hij.

Regering

Voor de paasvakantie stemde de Kamer al over een lijst met grondwetsartikelen waarover gediscussieerd kan worden komende legislatuur. Deze week was het aan de Senaat om die oefening verder te zetten. Na een lange en geagiteerde zitting van de bevoegde commissie dinsdag, werd de lijst van de Kamer grosso modo overgenomen. Al werd toen de mogelijkheid om de Senaat grondig te hervormen, uit de lijst gehaald.

Nu gaat de lijst nog naar de regering, waar verwacht wordt dat er nog stevig gediscussieerd zal worden over de lijst. Premier Charles Michel (MR) heeft immers al verschillende keren gezegd dat hij communautaire chaos wil vermijden. Hij ziet de lijst met voor herziening vatbare artikelen dan ook liefst zo kort mogelijk. Al blijft de vraag of Michel, premier van een regering zonder meerderheid, nog veel kan veranderen aan een lijst die al gestemd werd in Kamer en Senaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234