Vrijdag 21/02/2020

Politiek

Crombez: "Nee, ik vrees geen opdoffer in 2018"

20151112 GENT John Crombez tijdens de speech op het fiscaal SPA congres in de Gentse Vooruit FOTO BAS BOGAERTSBeeld Bas Bogaerts

Na een politieke thriller is sp.a de sjerp in Hasselt kwijt en een perceptieprobleem rijker. "De sp.a is niet in crisis. En haar voorzitter evenmin", benadrukt partijvoorzitter John Crombez in een exclusief interview met Het Laatste Nieuws.

U bent goedgeluimd voor een sp.a-voorzitter die het bastion Hasselt kwijt is.

"We zijn nu al meer dan een jaar bezig met redelijk wat veranderingen in de partij. En dat zal ook wel een van de redenen zijn waarom er één en ander gebeurt. Het meest lastige is de impact op menselijk vlak. Hilde (Claes, sinds deze week ex-burgemeester van Hasselt, red.) heeft een héél moeilijk jaar achter de rug."

Het lijkt alsof een populaire burgemeester die tegen borstkanker strijdt met medewerking van haar partijgenoten opzij is geschoven. Da's hard.

"Maar Hilde geeft een interview met zware uitspraken (op TV Limburg, waar ze partijgenoten betichtte van 'liegen' en 'bedriegen', red.). Die stroken niet met de realiteit. Dan heb je een probleem."

Het gaf CD&V de ideale voorzet om de sjerp naar zich toe te trekken.

"Ja, we waren verzwakt na dat interview. Maar ik blijf erin geloven dat CD&V ook niet wou dat Hasselt onbestuurbaar werd."

Maar die sjerp geef je toch niet voor niets op? Dan vraag je iets in de plaats, zoals mee besturen na de verkiezingen van 2018.

"Zo werkt dat niet. Dat kan mathematisch zelfs niet kloppen. Ik zou graag hebben dat we verder kunnen besturen in Hasselt, maar dat hangt van de kiezer af."

Er is geen voorakkoord?

"Nee. Met twee kunnen we het niet doen, dus heb je geen voorakkoord."

Maar met een andere erbij wel?

"Ik weet daar niets over."

Er zijn de voorbije dagen ook geen deals met CD&V in andere Limburgse steden gemaakt?

"Nee."

Het beeld van uw partij dat deze week naar voren kwam, is wel dodelijk: belangenvermenging, postjes die verdeeld worden, geruzie.

"Hasselt is maar één plek in Vlaanderen. Dat is niet dé partij."

Maar het is niet alleen Hasselt. In Gent ligt Daniël Termont onder vuur.

"Je ziet de ene na de andere aanval en vooral op de steden. N-VA wil daar na 2018 zoveel mogelijk mee besturen en laat daartoe zelfs een Kamervoorzitter (Siegfried Bracke in Gent, red.) en een minister van Defensie (Steven Vandeput in Hasselt, red.) aanvallen uitvoeren. Voor mij moet alles op tafel komen in de Optima-zaak, maar als je eerlijk bent, moet je toegeven dat die verhalen ook in Antwerpen bestaan (rond vastgoedontwikkelaar Land Invest Group, red.). Het gaat daar zelfs om belangenvermenging met vele miljoenen. Dat is van een zwaardere orde dan de insinuaties in Hasselt of in Gent."

Op twee jaar van de verkiezingen zit sp.a in elk geval niet in een makkelijke zetel.

"Ik ontken dat niet. Maar kijk naar Hasselt en welke mooie stad dat is na 25 jaar socialistisch bestuur. In Kortrijk en Antwerpen leveren wij niet de burgemeester. Die hebben gelijkaardige problemen qua integratie en veiligheid. In de ene stad lukt het om die met de mensen op te lossen, in de andere vraagt de burgemeester dat hij naar goeddunken mensen mag oppakken. Dat laatste model verfoei ik. Daarom wil ik dat we in de steden na 2018 volop mee kunnen besturen."

U vreest geen opdoffer bij de gemeenteraadsverkiezingen?

"Nee. Geen moment. Ik heb vertrouwen in de mensen met wie we het in 2018 zullen doen."

In Limburg dreigt sp.a wel een stuk Turkse stemmen te verliezen. Ahmet Koç werd uit de sp.a gezet. En eergisteren stapte Duygu Akdemir, schepen in Beringen, op. Ze kan zich niet vinden in uw hardere taal rond veiligheidsthema's.

"Ze zegt al twee jaar te twijfelen of ze bij de sp.a zou blijven. Dan zal het niet aan recente uitspraken van mij liggen. Het zal meer met de intrekking van de lidkaart van haar ex-man (Koç, red.) te maken hebben, denk ik dan."

Die nieuwe toon is wel wennen voor veel progressieve kiezers.

"Dat kan zijn, maar we zitten met zware omstandigheden sinds januari 2015. Wij zijn als partij groot geworden door dicht bij de mensen te staan en oplossingen aan te reiken. Dat gaan we doen."

Kan een partij in crisis dat verhaal wel schrijven?

"De sp.a is niet in crisis."

En haar voorzitter?

"Die evenmin."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234