Maandag 18/10/2021

F-16's

Crombez: "Minister Vandeput heeft nog niet anders gedaan dan gelogen"

John Crombez. Beeld Eric de Mildt
John Crombez.Beeld Eric de Mildt

Dit is geen fake news, benadrukt sp.a-voorzitter John Crombez. "Ik heb mijn bronnen uitgehoord en die verzekeren me dat Vandeput de boodschap in deze mails heeft doorgekregen."

Defensieminister Vandeput beschuldigt u ervan fake news te verspreiden.

“Sorry, maar de minister heeft zelf nog niet anders gedaan dan gelogen in het F-16-dossier. Recent nog maakte hij ons parlementslid Dirk Van der Maelen belachelijk in het parlement omdat die vroeg of het dossier over de vervanging van de F-16’s bijna klaar is. Dirk werd geridiculiseerd. Maar deze woensdag moest Vandeput op Terzake toegeven dat het dossier inderdaad bijna klaar is.”

Ook een reeks militaire bronnen twijfelen aan de echtheid van uw mails.

“Sp.a heeft intussen negen legermails openbaar gemaakt. Van zeven daarvan ben ik 100 procent zeker dat ze authentiek zijn – dat betwist ook niemand. En van twee daarvan ben ik het niet helemaal.”

Maar net die twee mails gebruikt u wel om het ontslag van Vandeput te eisen.

“Nee, dat klopt niet. We hebben al een aantal weken geleden een vertrouwensstemming over Vandeput gevraagd in het parlement. Want toen al bleek dat Vandeput bleef liegen in het F-16-dossier en dat premier Charles Michel (MR) ons niet toestond om de betrokken militairen te horen.”

Hoe hebt u de echtheid van uw nieuwe mails nagetrokken?

“Ik heb gedaan wat ook journalisten doen wanneer ze een tip binnenkrijgen: ik heb rondgehoord bij mijn militaire bronnen. Zij bevestigden mij dat deze mails hebben gecirculeerd in het leger en dat Vandeput de boodschap die in die mails staat heeft doorgekregen. Dat staat wel vast.”

Waren er ook bronnen die u waarschuwden: dit is een fantast of een valstrik?

“Een iemand heeft me daarop gewezen. Daarna heb ik elders extra navraag gedaan om meer zekerheid te krijgen. Kijk: als Vandeput toch zo zeker is dat we het allemaal fake news is, dat hij ons de bestemmeling van die mails, zijn kabinetschef Claude Van de Voorde, onder ede laat ondervragen in het parlement. Dan zijn we zeker. Maar dat wil Vandeput dan weer niet. Vreemd.”

Lees ook

De sluitsteen van het bewijs van sp.a tegen minister Vandeput berust wellicht op fake news. "Het lijkt erop dat Crombez zo graag Vandeput wou vastnagelen dat hij dwars door alle rode lichten gereden is", schrijft Bart Eeckhout in zijn standpunt.

Kent u de auteur van de mails?

“Nee, de mails zijn mij per koerier bezorgd. Ik ken de identiteit van de auteur niet.”

Wat schiet er over van uw geloofwaardigheid als de mails straks vals blijken?

“Ik zit hier niet mee in. Ik ga door. Woensdag hebben we de journalisten duidelijk verteld wat we wel en niet wisten over de bewuste mails. Ik zal dat ook aan de mensen uitleggen. Het is de taak van de oppositie om de waarheid boven te halen.”

Bent u niet al te gretig geweest?

“Neen. Maar N-VA doet er nu natuurlijk alles aan om onze geloofwaardigheid naar beneden te halen. Het gaat verschrikkelijk hard in dit dossier, maar ik blijf doorzetten.”

Bent u onvoorzichtig geweest?

“Ik blijf erbij: wij doen wat we kunnen. Als Vandeput zo zeker is dat hij niets te verbergen heeft, waarom laat hij ons dan niet alles deftig onderzoeken?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234