Zondag 05/12/2021

Vlaamse en federale formatie

Crombez mag van achterban met De Wever gaan praten

Crombez en Meryame Kitir mogen aanschuiven voor de federale en Vlaamse onderhandelingen, maar dat betekent nog niet dat sp.a uiteindelijk in een regering zal stappen. Beeld BELGA
Crombez en Meryame Kitir mogen aanschuiven voor de federale en Vlaamse onderhandelingen, maar dat betekent nog niet dat sp.a uiteindelijk in een regering zal stappen.Beeld BELGA

Een meerderheid van de militanten geeft sp.a-voorzitter John Crombez de zegen om op Vlaams en federaal niveau mee te praten over eventuele regeringsdeelname. Na een vergadering van drie uur lijkt de rust bij de socialisten, waar het de hele dag rommelde, even weergekeerd. Crombez en co. trekken met een dieprode eisenbundel naar de onderhandelingstafel.

Woensdagavond daagden 200 sp.a-militanten en parlementsleden op in het partijhoofdkwartier op de Brusselse Grasmarkt. Voorzitter John Crombez mat de temperatuur op de Raad van voorzitters en secretarissen over mogelijke regeringsonderhandelingen. Dit partijorgaan heeft wel geen werkelijke macht. Het kan dus niet beslissen of de Vlaamse socialisten in de regering stappen, die beslissing behoort toe aan het partijbureau en het partijcongres.

Lees nu

Moet sp.a nu regeren of niet? De socialisten zijn (alweer) intern verdeeld

Sp.a zei na de zware nederlaag op 26 mei eerst categoriek neen tegen een regeringsdeelname, maar de geesten zijn intussen geëvolueerd. Na de vergadering van een kleine drie uur kwam de sp.a met een gezamenlijke verklaring. Daarin stond dat de partijtop mag praten over de inhoud met Vlaams formateur Bart De Wever en met de federale informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR). De lat voor een toetrede tot de regering ligt echter hoog.

Eisenbundel

Crombez en Meryame Kitir mogen dus aanschuiven voor de federale en Vlaamse onderhandelingen, maar dat betekent nog niet dat sp.a uiteindelijk in een regering zal stappen. De socialisten stappen naar de Vlaamse en federale gesprekken met een eisenbundel die de lijsttrekkers opstelden en die tijdens de vergadering werd besproken. De Vlaamse socialisten willen geen besparingen in de sociale zekerheid, 1.500 euro minimumpensioen, een sociaal klimaatbeleid, een sluiting van de kerncentrales, een maximumprijs voor de rusthuizen, 12.000 hectare bos in Vlaanderen en een betonstop, het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg, en een gevoelige uitbreiding van het openbaar vervoer.

“Onze breekpunten zijn fel en sociaal”, wierp Vlaams fractieleider Conner Rousseau op. “Ik zie niet meteen in hoe N-VA hiermee akkoord kan gaan.” Over de inhoud van de nota was er volgens meerdere aanwezigen grote unanimiteit. Rousseau: “Van de twee kampen, waarvan sprake was in de media, viel er niks te merken.”

Die twee kampen leken zich in de loop van de dag af te tekenen, wat tot spanning en zenuwachtigheid leidde. Het ene kamp, rond voorzitter Crombez, liet de deur voor gesprekken met N-VA op een kier. De tegenstanders van een Bourgondische coalitie hadden als meest uitgesproken woordvoerders Bruno Tobback en Mo Ridouani. “Ik zie niet in hoe we als partij in een rechtse coalitie met Open Vld en N-VA een belangrijke rol zouden kunnen spelen en ons programma realiseren”, zei Leuvens burgemeester Ridouani.

Tevreden

Toch was Tobback na afloop tevreden. “Die inhoudelijke nota heb ik namelijk mee geschreven. Als Bart De Wever heel ons inhoudelijk programma overneemt, mag er natuurlijk onderhandeld worden wat mij betreft.”

Lees nu

Standpunt: Iemand zal ooit moeten toegeven. Maar moeten het per se weer de socialisten zijn?

Vandaag of morgen gaat Crombez normaal gezien op de koffie bij de Vlaamse formateur De Wever. Ten vroegste morgen en ten laatste begin volgende week zou hij de knoop willen doorhakken over zijn coalitiepartners. De formateur laat zich ook vervangen als Antwerps burgemeester: eerst neemt Fons Duchateau over, daarna Koen Kennis. Normaal gezien valt Vlaams Belang binnenkort af in de formatiegesprekken. Een voortzetting van de centrumrechtse coalitie is een optie. Een Bourgondische coalitie met Open Vld en sp.a kan ook nog.

Mocht sp.a meestappen in de Vlaamse regeringsonderhandelingen, dan zal één man alvast tevreden zijn: informateur Johan Vande Lanotte (sp.a). Hij kan dan de Vlaamse coalitiegesprekken met Vlaams-nationalisten, socialisten en liberalen gebruiken om te proberen op het federale vlak eenzelfde coalitie op de been te brengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234