Zaterdag 19/10/2019

Onderwijs

Crevits wil voorstellen uitwerken om het inschrijvingssysteem te vereenvoudigen

Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil een vereenvoudiging van het systeem van de dubbele contingentering bij schoolinschrijvingen onderzoeken. Ze wil daarbij zelf een aantal voorstellen uitwerken. Ze lijkt daarmee een opening te maken in de geblokkeerde discussie over de schoolinschrijvingen. Aan de sociale mix zelf, mag volgens de CD&V-minister niet geraakt worden.

Er is de voorbije dagen al heel wat gezegd en geschreven over het weerkerende fenomeen van kamperende ouders aan schoolpoorten en de noodzaak van een centraal aanmeldingssysteem. Maar het dossier zit in het parlement in het slop, onder meer omdat meerderheidspartij N-VA het veelbesproken systeem van de dubbele contingentering niet langer ziet zitten.

In antwoord op vragen van parlementsleden Caroline Gennez (sp.a) en Elisabeth Meuleman (Groen) in het Vlaams Parlement herhaalde minister Crevits dat zij ook voorstander is van een centraal aanmeldingssysteem en van een uniforme inschrijvingsdatum. De CD&V-minister houdt ook zowel vast aan de maximaal vrije schoolkeuze als aan de doelstelling om een sociale mix te realiseren, maar erkent dat het systeem van de dubbele contingentering eens onder de loep moet genomen worden.

Systeem van de dubbele contingentering is te complex

Ze verwijst naar cijfers die Open Vld-parlementslid Jo De Ro heeft opgevraagd. Daaruit blijkt volgens haar dat er in het schooljaar 2016-2017 98 scholen waren waar er gekampeerd werd (al is in de cijfers van De Ro zelf sprake van 81 scholen in 2016 en 72 scholen in 2017). "Slechts 7 van die scholen zijn ingestapt in het aanmeldingssysteem", aldus Crevits. Volgens haar geven de scholen aan dat ze het systeem van de dubbele contingentering te complex vinden.

"Laat ons dus starten om de dubbele contingentering te bekijken. Kunnen we de procedure vereenvoudigen? Ik ga daarvoor een aantal voorstellen doen", aldus Crevits. "We moeten luisteren naar de scholen die zeggen dat het te complex is."

Volgens Open Vld-parlementslid Jo De Ro doet het er niet toe of het nodig is dat mensen staan te kamperen. "Het feit dat er in 2017 nog altijd gekampeerd werd in 38 gemeenten en aan de poorten van 72 scholen, is wraakroepend. Vlaanderen kan maar één antwoord bieden: zorgen dat dit de allerlaatste keer was en dat er een centraal aanmeldingsregister aangeboden wordt aan alle gemeenten en scholen die dat nodig hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234