Dinsdag 25/02/2020

M-decreet

Crevits distantieert zich van "kinderen zonder armen en benen"-uitspraak N-VA-specialist Daniëls

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls.Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) distantieert zich van een uitspraak van N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls. Die had de inclusie van kinderen met zorgnoden in het gewoon onderwijs vergeleken met "kinderen zonder armen en benen" die je toch leert zwemmen.

Daniëls had de uitspraak gedaan in De ochtend op Radio 1. Hij reageerde er op het M-decreet van minister Crevits, waardoor kinderen met zorgnoden in het gewoon onderwijs les kunnen volgen. N-VA meent dat dat decreet fors moet worden bijgestuurd, en dat leerlingen weer sneller in het buitengewoon onderwijs moeten terechtkunnen. Crevits zelf stelt zich vragen bij "de timing van N-VA", aangezien het plan de komende weken al wordt bijgestuurd.

In De ochtend kwam Koen Daniëls nog eens op de kwestie terug. "Met alle respect, maar we moeten realistisch blijven", liet hij zich ontvallen. "Het gevoel dat ik heb over inclusie is dat we een kind zonder armen en benen toch maar gaan leren zwemmen, ook al zegt iedereen dat het niet lukt."

Lees ook: Crevits over forse N-VA-kritiek op M-decreet: "Timing is op zijn zachtst gezegd vreemd"

Die uitspraak lokte veel misnoegde reacties uit op Twitter. Ook minister Crevits is er niet over te spreken. Haar kabinet laat weten dat de minister zich uitdrukkelijk distantieert over de uitspraak van Daniëls.

Zelf relativeert Daniëls de zaak op Twitter. Hij noemt zijn uitspraak slechts "een beeld om te illustreren wat hij wilde uitleggen" en betreurt dat "de metafoor de kans geeft om de aandacht weg te trekken van de echte boodschap: gewoon onderwijs als het kan, buitengewoon als het nodig is". 

Lees ook het standpunt van Remy Amkreutz: "Het M-decreet groeit voor onderwijsminister Crevits stilaan uit tot een hoofdpijndossier"

ACOD: "Profileren op de kap van het onderwijs"

Ook de socialistische overheidsvakbond ACOD is niet te spreken over de kritiek van Daniëls op het M-decreet. "Koen Daniëls wil zich profileren op de kap van het onderwijspersoneel en de leerlingen met zorgnoden", zo klinkt het. De vakbond vraagt nu een betere ondersteuning van de leerkrachten.

De vakbond geeft wel toe dat er zich momenteel problemen stellen bij de uitvoering van het M-decreet. "Als kinderen met extra zorgnoden in een meestal veel te grote klasgroep terechtkomen kon je zo al voorspellen wat er zou gebeuren", klinkt het. "Leerkrachten vallen uit doordat zij niet langer de kwaliteit kunnen bieden die ze wensen en de leerlingen krijgen niet waarop ze recht hebben."

De oplossing ligt volgens ACOD echter niet bij een aanpassing van het M-decreet, maar wel bij een betere ondersteuning van de leerkrachten. "Leerkrachten in het basisonderwijs smeken om extra ondersteuning te krijgen op de klasvloer." 

COV: "Bijsturing lost problemen niet op"

Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) meent dat het probleem van het basisonderwijs niet is opgelost met een bijsturing van het M-decreet. Wel vindt het COV het goed dat "politici nu bereid zijn om de toepassing opnieuw te bekijken en waar nodig bij te sturen". "Het M-decreet mag voor onze leerlingen en voor de kwaliteit van ons onderwijs geen achteruitgang betekenen", klinkt het in een persbericht.

"De profielen in de klassen zullen nog steeds erg divers blijven en het zal leraren nog steeds aan tijd ontbreken om te overleggen en constructief met collega's samen te werken om een goede aanpak van alle leerlingen te kunnen garanderen", aldus Marianne Coopman, algemeen secretaris van het COV. "Kleuterscholen zullen nog steeds meer kinderverzorgers en meer werkingsmiddelen nodig hebben. Directeurs en schoolteams zullen blijven snakken naar een betere omkadering."

Het COV stelt er van bij de aanvang op te hebben gewezen dat de invoering van het decreet gepaard moest gaan met bijkomende omkadering, ondersteuning en professionalisering. "Tot nu toe is dat veel te weinig gebeurd", luidt het nog.

"Minister Crevits benadrukt in een reactie zelf dat het basisonderwijs een actieplan verdient met een betere financiering", aldus nog het COV. Dat zegt nog naar dat actieplan uit te kijken en te verwachten "dat ook de andere regeringspartners hier hun steentje aan zullen bijdragen".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234