Dinsdag 31/01/2023

Loonkloof

Consensus groeit in parlement: bedrijven moeten loonkloof bekendmaken

Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld, archieffoto) 
 Beeld Photo News
Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld, archieffoto)Beeld Photo News

Bedrijven moeten het verschil in loon tussen mannen en vrouwen publiek maken. Binnen de het parlement groeit daar consensus over. Zo moet de loonkloof verder gedicht worden.

Roel Wauters

Vrouwen verdienen voor hetzelfde werk gemiddeld 6 procent minder dan mannen, blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarmee doen we het lang niet slecht. Enkel Italië, Roemenië en Luxemburg doen beter in Europa. In 2007 zaten we nog rond de 10 procent. Let wel, het gaat daarbij om uurlonen. Het verschil op maandbasis is een stuk groter: 22 procent. Veel meer vrouwen werken deeltijds en verdienen daarom minder.

Maar het kan nog beter, voert Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen aan in Het Belang van Limburg. Ze lanceert naar aanleiding van Internationale Vrouwendag een wetsvoorstel dat bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht de gegevens over de loonkloof openbaar te maken in het jaarverslag. Zo moet in één oogopslag duidelijk worden hoe groot het verschil is in uurloon én op maandbasis. De andere partijen in het parlement geven in een reactie aan deze krant aan het voorstel te steunen.

Zo wordt verder gebouwd op de bestaande loonkloofwet van 2012. Bedrijven moeten nu al intern een rapport opmaken dat het verschil in verloning tussen mannen en vrouwen in kaart brengt. De gegevens worden doorgegeven aan de Nationale Bank en worden intern besproken met de vakbonden op een ondernemingsraad.

Stap vooruit

Alleen: de data zijn vaak niet volledig of worden foutief ingevuld. “We merken dat sommige bedrijven standaard aangeven dat de loonkloof bij hen 0 procent bedraagt, terwijl dat duidelijk niet klopt met andere informatie van het bedrijf”, zegt Hildegard Van Hove van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Bovendien: het is als leek momenteel erg ingewikkeld om die gegevens ook vast te krijgen. De bedoeling zou zijn dat het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen een website op poten zet waarbij de burger eenvoudig per bedrijf informatie over de loonkloof kan raadplegen. De privacy van de werknemers is niet in het gedrang, omdat er geen individuele looninformatie wordt vrijgegeven.

Het voorstel kan een belangrijke stap vooruit zijn, meent Van Hove. “Transparantie is een belangrijke hefboom om de lonen gelijk te trekken. Dat wijzen internationale voorbeelden uit.” Ondernemers die slechte of zelfs helemaal geen cijfers indienen, worden daar nu op geen enkele manier voor gesanctioneerd. Door de informatie over de loonkloof publiek te maken, kunnen bedrijven aangesproken worden op hun slechte resultaten.

CD&V-Kamerlid Griet Smaers is voor het principe, maar merkt op dat de maatregel geen administratieve rompslomp met zich mag meebrengen. Die zal op zich best meevallen, aangezien de bedrijven nu al bij wet verplicht zijn gegevens te verzamelen.

Ook N-VA-collega Valerie Van Peel is pro. “Al is het wel belangrijk dat we het verschil blijven maken tussen het uurloon en de loonkloof op maand­basis”, zegt ze. Groen-Kamerlid Evita Willaert diende in 2017 al een gelijkaardig voorstel in en is blij dat ze “nu de steun krijgt van de Open Vld”. In Nederland diende de verenigde oppositie net deze week een erg gelijkaardig voorstel in.

Gestigmatiseerd

“Dit is wat we al langer vragen”, zegt Vera Claes van de progressieve vrouwenbeweging Zij-Kant, die banden heeft met de sp.a. “Toch blijft het ook belangrijk om verder te kijken dan de uurlonen alleen. Van de werkende vrouwen is 45 procent deeltijds aan de slag, bij de mannen is dat 11 procent. Wat telt, is hoeveel er op het einde van de maand op je bankrekening komt.”

Allemaal blije gezichten dus? Niet bij werk­geversorganisatie Unizo. “De maatregel gaat weinig bijdragen”, meent arbeidsmarktspecialiste Caroline Deiteren. “België doet het al bijzonder goed.” Ze vreest dat sommige ondernemingen onterecht gestigmatiseerd kunnen worden omdat ze een ‘slechte leerling’ zouden zijn. “Er zal nooit een volledig evenwicht tussen mannen en vrouwen zijn.” Werkgeversorganisatie VBO wenste niet te reageren.

Annick Van Overstraeten, CEO Lunch Garden: ‘Nooit enig onderscheid in loon’

“Natuurlijk wil ik de gegevens over de loonkloof in ons bedrijf vrijgeven”, zegt Annick Van Overstraeten. Als CEO maakte ze van de restaurantketen Lunch Garden weer een bloeiend bedrijf. Eerder stond ze aan de leiding van het pralinemerk Leonidas en hamburgerketen Quick. Met het wetsvoorstel dat Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen indiende, heeft ze geen enkel probleem. “We werken met duidelijke barema’s en loonschalen en daar wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen man en vrouw”, legt ze uit. “Natuurlijk zullen er verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een junior of een senior manager, maar dat is eerder op basis van prestaties en ervaring.”

Zelf heeft ze tijdens haar carrière nooit ervaren dat ze minder betaald werd dan haar mannelijke collega’s, zegt ze. Of de strijd dan gestreden is? “We moeten aandacht blijven hebben voor een juist evenwicht tussen werk en privé”, zegt ze. Veel vrouwen verdienen minder omdat ze meer deeltijds werken. “We moeten waakzaam zijn voor de nadelen daarvan”, zegt ze. “Maar dat zijn keuzes die binnen een koppel gemaakt worden. Ik heb er voor gekozen om altijd voltijds te werken, maar dat betekent dat ik mijn gezin minder zie. Maar mijn medewerkers die deeltijds aan de slag zijn, leveren even goed uitstekend werk. Elke keuze heeft goede en minder goede consequenties. Daarmee moet je omgaan. Il faut assumer.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234